Постни рецепти: Содена питка

Как да я приготвим?
24 дек 2021 10:24, Иванка Гъркова
2
Постни рецепти: Содена питка
Снимка: Istockphoto

 Бъдни вечер е онова време от годината, в което всички от семейството се събират около масата. А самата вечеря е истински ритуал, като на много места у нас се прави на пода, както едно време са яли нашите предшественици. Основното правило, което се спазва, е ястията да бъдат постни и нечетни, например 7, 9, 11...


Където има печка или камина, домакините отсичат дърво, наречено бъдник. То се пали от най-възрастния и трябва да е дебело, за да гори цяла нощ, чак до сутринта. После се взима от пепелта и се разпръсва из двора, с което се гонят злите сили.

Ошав, жито, печена тиква, орехи, сарми без месо, чушки с боб, са основните неща, които трябва да присъстват на масата. Но преди да ги приготвите, трябва да се заемете със содената питка, без която не може. Тя не бива да се прави с яйце, като много домакини винаги се притесняват дали ще бъде мека и пухкава, но и за това си има тънкости.

Ако търсите лесна рецепта за хляба за Бъдни вечер, който да омесите у дома, ви предлагаме нашата, която е много лесна за изпълнение.

Ето и необходимите продукти:
- 1 кг брашно;
- 100 мл. олио;
- 400 мл. вода;
- по щипка сол и захар; 

- лъжица оцет; 
- 1 ч. л. сода за хляб; 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Бъдни вечер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Анонимен1 Добре, че са били османците, че да ни научат какво е Бъдни Вечер и как да си приготвяме свинското на Коледа, иначе нямаше да знаем, как и щяхме да умрем от глад! Точно днес ли намери да пишеш глупости?
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всипко е от Османската империя останало добре,че ги има турците иначе гладни щяхте да останете ама вие дте свикнали на чуждото нашто дс викате