Масло от розмарин - ползи за косата

Ето как помага то
3 мар 2022 22:39, Ивета Иванова
1
Масло от розмарин - ползи за косата
Снимка: Pixabay/Hans

 За много момичета е мечта да имат плътна, обемна и по-дълга коса, но знаем, че това се постига трудно, особено ако често се използват преси, маши, сешоари и т.н. Но сега в света на козметиката става хит маслото от розмарин и се смята, че то действа добре на косата. Твърди се, че този продукт може да предотврати косопада, да намали накъсването и образуването на цъфтеж, както и да помогне за растежа на гривата. Ето какво трябва да знаете за маслото от розмарин, според американския "Cosmopolitan".

Помага ли за растеж на косата?
 
Розмаринът е част от семейството на ароматните билки, което включва също и босилек, лавандула и градинския чай. Той не само придава хубав аромат и се използва като подправка в кухнята, но има стимулиращи, успокояващи и облекчаващи болката свойства. Д-р Йорам Харт, дерматолог, обяснява пред изданието, че основните съставки на розмарина са алфа-пинен, 1,8-цинеол, камфор, карнозна киселина и борнеол. За тези съставки се знае, че имат антивъзпалителни, противогъбични, антибактериални, антиоксидантни и болкоуспокояващи свойства. Благодарение на това, розмаринът се използва от векове, за да стимулира циркулацията на кръв в скалпа, да предотврати косопад, да забави побеляването на косата и да помага при борбата със сухия скалп и пърхота. Д-р Харт казва още, че ако слагате масло от розмарин на кичурите, това дори може да намали накъсването и образуването на цъфнали косми. 
 
Може ли да се използва за косопад?
 
Гретчен Фрийз, трихолог, споделя, че маслото от розмарин не само помага за растежа на косата, но и е добро, ако имате косопад. То подобрява циркулацията на кръв в скалпа, подобно на миноксидила. Дори може да насърчава клетъкчния оборот (обновяване на клетките). Това пък подпомага растежа на коса и помага за предотвратяването на косопад. А и има антивъзпалителни свойства, което значи, че може да предотврати различни форми на алопеция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари