Възможна ли е цялата ни ваканция да мине без пари в брой?

Как да й се насладим без да мислим за кеш?
Обновена: 5 сеп 2022 10:33 | 5 сеп 2022 10:30, Михаела Лазарова
16
Възможна ли е цялата ни ваканция да мине без пари в брой?
Снимка: Pixabay/adamkontor

„Парите трябва да се управляват, а не да им се слугува.“ – Сенека

Харесвам вдъхновяващи цитати като тази великолепна мисъл на Сенека, защото те ни напомнят как бихме могли да подобрим сегашната си ситуация. Когато става въпрос за финанси, тяхното печелене и управление, всеки има своята гледна точка.

Някои хора се движат с динамиката на времето и модерните технологии, докато за други стоенето в добре познатото е сигурно и удобно. Истината е, че рано или късно на втория тип личности ще се наложи да излязат от зоната си на комфорт, за да навлязат в друга зона, която ще им осигури двойно повече удобства, макар и да не го знаят. Какво искам да кажа ли? Ето и един пример.

С приятелите ми обичаме да си правим разни предизвикателства. Забавно е, а и така преоткриваме себе си, научаваме нещо ново един от друг, излизаме от зоната си на комфорт. Напоследък играем играта за безкешовото плащане. Аз съм от типа потребители, които предпочитат да не носят пари в себе си или ако нося, това най-често е минимална сума, докато една част от моите приятели не искат и да чуят за мобилен портфейл или пък за това да плащат за продукти или услуги чрез него, с дебитната или кредитната си карта, онлайн.

Хубавото е, че аз се радвам на подкрепата на още няколко приятели, които също като мен предпочитат портфейла им да е компактен и в него да не дрънкат монети, както и да няма смачкани банкноти.

Като млад и динамичен човек обичам да пътувам, да си правя кратки или дълги екскурзии у нас и в чужбина. Компания ми правят моите приятели разбира се, "традиционалистите" с кеша и другите с безкешовото плащане.

Как се случва една безкешова почивка и възможно ли е да изкараме цялата ваканция само с дигитални плащания?

Ето това е едно от летните предизвикателства (и не само летни), нашата малка игра-закачка с моите приятели. Отговорът е лесен - да! Защото разполагам с мобилен портфейл от последно поколение.

Звучи сложно, но всъщност не е. Аз го наричам моят невидим портфейл, защото е в телефона ми. С него се разплащам бързо и удобно, разполагам и с дигитална карта, а може да се спечелят и награди. Когато стайлингът ми го позволява обичам да нося смартчасовник и тогава дори не ми е нужен мобилният ми телефон, за да се разплащам, защото всичко се случва с часовника. Разбира се, в портфейла си държа да имам по една пластика дебитна и кредитна карта.

Е, настъпи моментът да платим своето пътуване с нашите приятели и ето го предизвикателство едно. Аз плащам безкешово, хората с кеш – сещате се. Аз си спестих доста време и разкарване до офиси на туристически агенции.

Продължението на материала вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
без значение е преди 1 година
може- вече видяхме как група хора почиват без пари- така наречените украински бежанци- 90 % от тях са заможни- организира ги един от тях- Максим Комаров- даже в интернет е направил сайт- кой хотел какво предлага- организира цели групи- взима им по 1000 гривни и ги доставя на групи в избрани хотели от тях- всичко им е безплатнонямам нищо против ама те нали са със статут на бежанци- такива са и сирийците и другите бежанци- араби , африканци и прочее. защо за другите бежанци - лагери , а за укра
11
0
 
3
 
! Отговори
:))))) преди 1 година
Да бе, да, и бак шишите киселеят:))))
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е удобно за страни без корупция и с правов ред. Електроните пари лесно и бързо се блокират, както и картата. Така на мен без правно основание измислиха ми че дължа на Топлофикация пари за сградна инсталация. ЧСИ ми прибра 100лв и блокира картата. Сега съм свободен всичко в брой.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в момента има лимит от 5 хиляди евро за кешови плащания, какъв е този зор да следите хората и да знаете дали са си купили кафе или са ходили в обществената тоалетна. Големият проблем са стотиците милиони които въртят олигарси, оръжейни търговци, дилъри, сводници и т.н, а не дали Гошо си е купил сладолед с монети или с карта.
8
2
 
5
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
Ако нямате кеш и излезете на протест, държавата ще ви измете от площадите без полицията да удари и една палка! Достатъчно е на всички протестиращи да им запорират картите! Модерни времена! Дигитално робство!
7
1
 
4
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
Целта на електронните пари не е само да ви следят - това е най-малкото! Целта е държавата да може да ви запорира сметките и да ви спре парите веднага щом поиска! С кеша това не може да се случи!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги има начин. Ако забранят парите в брой ще заменяме стоки бартер. Кого си мислите че ще следите бе?
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'Парите трябва да се управляват, а не да им се слугува' --- пари се изкарват, за да се дадат на магазина. така че искаш или не, си слуга на магазинера
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да, вчера един зареди за 300 лв и избега
3
0
 
7
 
! Отговори
Това е целта преди 1 година
В Скандинавия не си познават парите. Отдавна ползват револют, часовници и карти само. Дори нямат да ти върнат в магазина. И тук ще стане така. Така могат да следят за какво харчиш до стотинката. И на момиче да отидеш, ще може да се проследи по всяко време.
2
0
 
7
 
! Отговори
Мате Матиков преди 1 година
С тези кризи, които връхлитат човечеството, кешът ще стане все по-популярен.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, с една палатка на плажа, две щайги домати и малко джобни пари.