Любопитни факти за Коледа, които едва ли знаете

Традиционните цветове за Коледа са зелено, червено и златно
Обновена: 24 дек 2022 17:38 | 24 дек 2022 17:37, Михаела Лазарова
8
Любопитни факти за Коледа, които едва ли знаете
Снимка: Istock

С наближаването на един от най-светлите християнски празници, в душите и сърцата ни лека-полека се прокрадва и празничното настроение. Независимо дали свързваме Коледа със семейната вечеря, елхата с подаръците или пък почивните дни, безспорно тя заема важно място в нашия живот. Тя е начин да разпуснем, за няколко дни да не мислим за работните ангажименти и да можем да се насладим на дълги часове пред телевизора, въоръжени с порция пуканки и любим филм. Има ли нещо, което не знаем за един от най-светлите празници? Предлагаме ви няколко интересни факта за Коледа, които едва ли знаете. Ето ги и тях:

Кой е Дядо Коледа?

Според мнозина, първообразът на Дядо Коледа е Свети Никола. Роден някъде около 3 век, в Патара, Ликия, той бил известен с това, че през целия си живот е помагал на страдащите, защитавал невинните и помагал на бедните.

Популярната коледна песен е била използвана като заплаха

В Америка слугите скандирали известната песен „We Wish You Merry Christmas“, искайки алкохол от господарите си. Те заплашвали, че докато не получат това, което искат, няма да спрат да пеят тази песен.

Първата песен в Космоса

На 16 декември 1965 година песента „Jingle bells“ става първата излъчена в Космоса. Въпреки че придобива популярност като неизменна част от Коледа, всъщност тя е написана през 1857 година за Деня на благодарността.

Откога се празнува Коледа

За първи път в римски календар от 354 г. след Христа се споменава за 25 декември като Рождество Христово. Според някои изследователи, избраната дата е точно тази, тъй като тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на бога Сатурн.

Защо имелът е символ на Коледа?

Макар и в нашата страна да не е много популярен, на всички са ни известни прословутите целувки под имела. Според поверието, всяка жена, която откаже да бъде целуната под зеленото клонче, ще бъде застигната от лош късмет.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И католическата коледа и православната с всички тия санта клауси, дедо мразовци са много далеч от истинската християнска вяра. Всичко тжва само опорочава християнският прозник
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дядо Коледа е измислицата на Кока-Кола от рекламите след 1920 година. Ние в България си имахме дядо Мраз. Още Елин Пелин през 1910 година е писал за дядо Мраз, а и не само той.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - Провери откъде идва "коледа" и какво значи, та тогава умувай ...
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според мнозина, първообразът на Дядо Коледа е Свети Никола. " - И затова се казва "Санта Клаус" или Свето Кольо (не, честно!!!). Дядо Коледа е "Дядо Мраз", който е нешо друго и ни е "вкарано"
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нашата страна не е популярно нито едно от изброените. Особено песничките, които са на чужд диалект.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние православните Християни не празнуваме католически коледи. За нас православните е празник рождество Христово и Бъдни вечер. Които се чувстват католици да празнуват коледа.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светли празници!