Новите суперхрани на 2023 - кои са те?

Какво да консумираме, за да се храним здравословно
15 апр 2023 22:40, Дарена Найденова
8

 Здравословното хранене може да бъде изключително ефективно, когато включва изобилие от суперхрани.

 
Суперхраните са продукти, които имат множество хранителни ползи, включително високи нива на витамини, минерали, фибри или антиоксиданти. И макар тези храни да не са клинично дефинирани от официален орган за храните, те може да са нещо добро за организма и здравето. Това са съставки, които експертите по хранене избират благодарение на техните супер способности за физическото и психическото здраве. Те са храни, които лесно се вписват в нашите диети и рецепти и могат да се консумират редовно.
 
Храни като къдраво зеле, боровинки и ферментирали съставки вече са широко приети като суперхрани, но има още много неща, които можете да включите в диетата си. Тъй като вече преминахме първата четвърт от 2023 година, е добре сериозно да се замислим над промени в храненето и включването на повече полезни храни. Както всяка година, така и тази си има своите суперхрани, за които трябва да внимавате.
 
Кои суперхрани трябва да включите в диетата си тази година?

1. Леща

Този растителен протеин набира популярност и се появява в множество храни – от чипс до паста. Лещата осигурява фибри, подпомагащи контролирането на холестерола, и подхранващ протеин, в допълнение към фолат, магнезий и желязо. Тя се приготвя лесно като супа и обилни основни ястия, а също така може да се закупи консервирана или предварително сварена и опакована за още по-лесна консумация.
 
Различните видове леща, като червена, зелена и френска, предлагат различен вкус и текстура, така че можете да включвате протеина често в диетата си, без да ви омръзва.
 

2. Телешки черен дроб

Телешкият черен дроб е наистина най-добрата суперхрана и истинският природен мултивитамин, съдържащ основни витамини и минерали в биодостъпна форма, които са лесноусвоими и разпознаваеми за организма. Той може да се консумира в естествената му форма или пък в изсушено състояние.
 
Съдържа много важни хранителни вещества като витамини A, D, E, K, B12 и фолиева киселина, както и минерали като мед и желязо, които осигуряват на тялото необходимите „инструменти“ за естествена детоксикация, поддържане на хормоналния баланс и правилната функция на щитовидната жлеза. Витамин А е от съществено значение за производството на хормоните на младостта и антистресовите хормони, които всички искаме и се нуждаем, но въпреки това повечето хора страдат от недостиг на важния витамин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скакалци и трупни червеи. Иска ли питане изобщо.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тея храни дедо ми казваше, че не могат да вдигат онуй нящо. Умен човек беше.
6
0
 
6
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 година
Супер кюфтета и супер кебапчета!
5
0
 
6
 
! Отговори
Урсулю : преди 1 година
Насекоми,вкусни,хрупкави и пълни с протеини, мммммм! Яммми! Да ви е сладко жълтопаветни евроатлантичета,сарайчета и толупченца :) :) :)
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бобулечки, разни и всякакви :)
3
1
 
8
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Бат Шваб от Давос каза: xлeбapkите и чеpвиитe са новата супер храна. Тази година никой от така наречените ни политици не пожела да отиде на явен инструктаж при него, нали все има "избори". Е, президентчето изпрати свой човек там, за да му донесе инструкциите.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея конски храни си ги яжте вие. Аз ше карам на пържоли, щото съм човек.
1
0
 
14
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Бубулечки, червеи и друга смрад! Ние да ги ядем, а резове и куйруклии от Африка да папат нашата манджа. Политкоректност!