Рецептата Dnes: Румънски козунак Pasca

Невероятно вкусен
15 апр 2023 08:51, Михаела Лазарова
6
Рецептата Dnes:  Румънски козунак Pasca
Снимка: Istock

Продукти:

  • 4 и 2/3 ч.ч. брашно
  • ½ ч.ч. захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 20 г мая
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 3 яйца
  • 50 г масло
  • 1 с.л. настъргана лимонова или портокалова кора
  • жълтък за намазване
  • За плънката:
  • 200 г сирене рикота
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • ¼ ч.ч. захар
  • ½ ч.ч. стафиди

Приготвяне:

Затоплете млякото, но не твърде много. Пресипете го в подходяща купичка и сложете в нея маята, 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно. Разбъркайте добре всичко и оставете маята да се активира, може да отнеме около 10 минути. Отделно разбийте захарта и яйцата в дълбока купа. Към тях добавете пресятото брашно, сместа с шупналата мая, лимоновата кора, ваниловата есенция и разтопеното, но не вряло масло. Оформя се хубаво гладко тесто, което се меси около 10 минути или малко повече.

Прехвърлете тестото в намазнена купа, леко намазнете и него, покрийте го с кърпа и сложете на топло, за да удвои обема си за около 1 час. След това го разделете на три части. Едната я оформете в кръгла форма и сложете в подходяща тава върху хартия за печене. От останалите две се оформят две плитки или два фитила, които се поставят върху кръглата част като венец. Плитките/фитилите трябва да се съединят добре и да са добре съединени с долната час, за да се получи нещо като кладенче за пълнене.

Ако ще ползвате кръгла тава за печене и няма да поставяте хартия, намазнете много добре формата. Покрийте отново с кърпа и оставете за още 30 минути да втаса.

Следва да приготвите плънката като комбинирате с миксер всички съставки много добре и накрая добавите стафидите. Разбъркайте с шпатула. Изсипете плънката в средата на вече оформения и повторно втасал козунак. Разпределете с шпатула, ако е необходимо.

Намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 15 минути. След това намалете фурната на 160 и печете за още 40 минути или до готовност. Ако забележите, че козунакът започва да се препича твърде много отгоре, може леко да го покриете с алуминиево фолио за печене. Сервирайте след като е напълно изстинал.

 Още рецепти може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна рецепта. Вече ни е любима.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките румънци,те все със сирене Рикота са правели козунак.Особено през т.н. комунизъм,ког.нямаха какво да ядат.Може да са правели мамалига(качамак) с Рикота.
2
2
 
5
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Имам нужда от кулинар! При такава подробна и вкусна рецепта.!?!? Михаела, ще се справиш ли? Или изпрати малко насам!? Само дразните хората с такива фотоси!
1
7
 
2
 
! Отговори
Мисулманин преди 1 година
Най обичам българско юнашко мляко