Васо Гюров: Не обичам двойните стандарти!

Музикантът готви голям концерт на 25 ноември
Обновена: 8 ное 2016 10:43 | 4 ное 2016 13:22, Петя Славова
10
Васо Гюров: Не обичам двойните стандарти!
Снимка: архив, Булфото

Ако преди време Васо Гюров пееше с Милена "Ала-бала" и "Директор на водопад", то в наши дни неведнъж излизаше на улицата, за да покаже недоволството си от процесите в страната. Освен бунтар на сцената, музикантът  не прояви търпимост и със случващото се по време на демокрацията. Стана част от  #ДАНСwithmе. Отиде пред БНТ, за да спори с хората, които искаха да върнат пушенето на открити места.

Днес  Васо Гюров се е заел с далеч по-приятни занимания. Част е от проекта "Споделена визия", която ще се опита да промени сивото пространство на места у нас, които наистина изглеждат застинали във времето. Също така се готви за голям концерт на 25 ноември. С него на сцената ще излязат групите Лоши Петли и Таралежков. Ще видим и Сърмата Хари, както и актьорът Иван Юруков. "Другите, които ще се включат ще запазим като изненада", каза рокаджията пред Dnes.bg. А на концерта ще може да чуем песните, събрани в новия албум, включващ 11 парчета, създадени през последните години. Някои от тях са част от музиката към различни филми. Други са записани буквално в последния момент.

След протестите идва ред и на проектите, които могат да променят нещо у нас. Какво точно е участието ви в  "Споделена визия”?

Проектът обединява различни представители на  изпълнителските изкуства в сферата на визуални изкуства, танц, театър, музика и литература в София. Опитва се да изследва и анализира нуждите на свободната и независимата сцена в София. Идеята е това да стане в сътрудничество със Столичната община като част от статегията за култура . София "Расте, но не старее"... хубаво е разрастването да се случва и в духовен план. Аз продължавам да вярвам, че от усилията на всеки един от нас зависи мястото, в което живеем затова и участвам.

Помним ви още от "Парадокс", "Кале" и когато с Милена бяхте в "Ревю". В онези последни десетилетия на миналия век сте разказвал, че са ви спирали микрофоните по време на концерт заради текстове на песни. Днес, обаче свободен ли се чувствате като човек, като музикант?

Като музикант винаги съм се чувствал свободен. Като човек, който е част от обществото, е по-различно. В миналото свободата на словото беше ограничавана. Сега свободата на избор е силно накърнена. Всяко различно време носи своите предизвикателства.

Заминавате през 90-те години за Германия. Защо се завърнахте и съжалявате ли?

Върнах се, за да отида на морето, без което не мога и останах. Никога не съм съжалявал. Напротив, винаги съм бил благодарен, че така са се стекли обстоятелствата в моя живот.

Какво ви липсва в съвременната българска музика?

Липсва ми самата тя. Факт е, че има много стойностни автори и изпълнители, но до тях се стига много трудно.Това също е може би стратегия. Въпросът е дали участваме в нея и имаме ли право на избор.

Как се почуствахте след като прочетохте обвиненията срещу вас и Калин Вельов, свързани с Българска музикална асоциация?

Удовлетворен... Хората, които ме познават са наясно с истината. От друга страна, всеки който се занимава с обществена дейност, трябва да е подготвен и за нечисти атаки. Много често общия интерес противоречи на нечий частен. В този смисъл се чуствам по-опитен и не възнамерявам да се отказвам.

Бяхте част и от #ДАНСwithmе. Какво стана с този дух, с желанието за промяна?

Този дух вече е изпуснат от бутилката и процесите са необратими. Разбира се както всичко хубаво и това става по-бавно, но хората все по-силно осъзнават нуждата от активна позиция. Промяната ще се случва постепенно.

Бунтар сте, а какви компромиси сте правили или сте готов да направите?

Всички сме хора и понякога бъркаме. Важно е да осъзнаваме грешките си. Опитвам се по-малко да съдя другите. При общуването на различни групи от хора се правят компромиси в името на една обща цел. Компромисът не винаги е компромат. Не правя компромиси с истината и не обичам двойните стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
страхотен, и музиката му е страхотна, а Таралежков е номер едно. Хубаво е, че ще свирят на една сцена
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Васо Гюров е Голям! Какво прави тоя пич, набор ми е, а изглежда все същия от времето на Кале и Ревю?
5
2
 
7
 
! Отговори
MIMI преди 7 години
Въобще не го познавам , но го гледах в едно предаване и ми направи определено впечатление на спокоен, свободомислещ и доволен от живота си човек. Учуди ме, че ги има още такива в БГ, ама сега чета че е бил в чужбина доста време.... Та затова. Вместо да плюете се радвайте, че се връщат кадърни хора в България, защото е рядкост.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много е ценен, стига сте плюли
3
5
 
13
 
! Отговори
До Страхил преди 7 години
Ей, ***..." бил нещо преди 30 години..." да, бил е...символ на свободата на духа...и днес е такъв...а вие от днешното поколение, отрасло с чалга и без идеали - като вятъра...
2
4
 
4
 
! Отговори
хлъц преди 7 години
ей стига сте трили бре, ще отделя време и ше ви побъркам да триете бе, днеска даге... вие се по- гнусни и от блиц тука бре....
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се наядоха с Маричков покрай мюзикаутор