Джеймс Камерън: Блокбастърите - пренебрегнати от "Оскар"-ите

Академията се отнася несправедливо към тях, смята режисьорът
31 яну 2017 15:29, Петя Славова
9
Джеймс Камерън: Блокбастърите - пренебрегнати от "Оскар"-ите
Снимка: архив, Reuters

Световноизвестният режисьор Джеймс Камерън твърди, че "Оскар"-ите се отнасят несправедливо и с предубеждение към холивудските блокбастъри, често загърбвани при раздаването на златните статуетки, пише Контактмюзик.

62-годишният кинотворец стои зад най-доходоносните продукции в историята на Холивуд, сред които са "Титаник" и "Аватар", но той счита, че американската киноакадемия се отнася снобски към предпочитанията на зрителите.

"Не бяха редки случаите, когато много популярни за аудиторията филми бяха пренебрегвани и се разминаваха със златните статуетки", констатира Камерън. Киноакадемията като че ли по традиция не награждава филмите, които хората искат да гледат. Чрез избора на наградените тя като че ли иска да играе менторска роля и да указва какъв тип филми зрителите би трябвало да гледат".

"Те искат да ни кажат - ти харесваш това, а би трябвало да гледаш онова!", коментира Камерън. Режисьорът признава, че едно от редките изключения е бил филмът му "Титаник", който му донесе "Оскар"-и за най-добър филм, за най-добър режисьор и за най-добър филмов монтаж.

Джеймс Камерън не е учуден, че рейтингът на "Оскар"-ите спада, пише БТА. "Ако американската киноакадемия не иска да изгуби зрителския интерес, тя трябва обезателно да включва в номинациите си повече блокбастъри", съветва режисьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
блокбастъра преди 7 години
До Анонимен "Какво е блокбастър ?"значи това са онези филми, дето пълнят киносалоните, от техните приходи се цакат данъци здраво, които после министрествата на културата раздават на "изявените творци' да правят филми дето само те си ги гледат и/или евентуално други "изявени творци". горе-долу е това...
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думата блокбастери е пренебрегната и бойкотирана от българските читатели също. Да го дуат блокбастерите и дъ джърналистс ъф битрейъл.
5
3
 
19
 
! Отговори
много е прав преди 7 години
Оскари в момента печелят най-смотаните филми. Тва е като тея "художници" които разливат малко боя върху платното и те карат да "вникнеш дълбоко в изкуството" им, се едно са некви гении завалиите. И с оскарите е така - колкото по-задръстен филм толкова повече оскари.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оскари - москари... Ще гледам к'вото си искам, без значение има ли статуетки или не :)
3
2
 
10
 
! Отговори
EVGENIOS DIMITRIADES преди 7 години
КАМЕРЪН ЗАЕДНО С РИДЛИ СКОТТ СА ВЕЛИКАНИ В ЕКШЪНА И ФАНТАСТИКАТА...ПИРАНЯ 2 ОТ 1981 Г. С ЛАНС ХЕНРИКСОН Е ПЪРВИЯ МУ ФИЛМ, КЪДЕТО ПОКАЗВА ГОЛЯМАТА СИ КЛАСА..ПО ИРОНИЯ, ТЕМАТА Е МОРСКА, КАКТО И С ЕВРЕИНА СТЕФАН СПИЛБЪРГ С ЧЕЛЮСТИ ОТ 1974. КЪДЕТО ИГРАЯТ ДВЕ ГОЛЕМИ ЗВЕЗИ РОЙ ШАЙДЕР И РИЧАРД ДРАЙФУС.
2
1
 
10
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
До tangra 1Напълно подкрепям мнението ти!
1
3
 
25
 
! Отговори
tangra преди 7 години
един от любимите ми режисьори - много прав. Извънземен е. Даже бившата си жена научи и е първата жена с оскар за режисура. А и си построи дълбоководен апарат и се спусна до дъното на Марианската падина.