Елисейският дворец за Кристо: Той носеше блясъка на гения

Неговите парижки години са годините на разцъфването на таланта му
2 юни 2020 13:17, Нели Христова
72
Елисейският дворец за Кристо: Той носеше блясъка на гения
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му изразиха своите съболезнования към близките на Христо Явашев - Кристо. Началото на кариерата му започва именно от Франция. Там той среща и своята половинка и партньор в начинанието му - Жан-Клод. От Елисейския дворец разпространиха красиво писмо, чрез което почетоха артиста, който почина на 84 години в дома си в Ню Йорк.

"Той носеше лудостта на величията и блясъка на гения. Кристо, творецът, който обичаше да облича монументите в своите титанични опаковки, си отиде вчера. На границата между рисунката, скулптурата и архитектурата, неговите мащабни произведения превръщаха сгради и пейзажи по целия свят в събития на поезията.

Роден през 1935 година в България, Христо Владимиров Явашев се обучава в Художествената академия в София, преди да избяга от страната си на 21 години, за да се изплъзне от комунистическия режим. След множество спирки в Европа, той се установява в Париж през 1958. През този период той живее като рисува портрети, но се интересува преди всичко от абстрактното изкуство и ражда първите си идеи за пакетиране на предмети: в ръцете му бутилки, столове, маси всичко се оказва опаковано, обвито, повито.

Така неговите парижки години са годините на разцъфването на неговия талант, на изобретяването на това движение, което ще стане неговият подпис. Това са също годините на най-важната, разтърсваща като мълния и безвъзвратна среща с Жан-Клод, която става негов партньор в живота и изкуството, негова съпруга и помощник. Тези две същества, предназначени да се слеят, родени в един и същи ден, като под една и съща звезда, свързват техния дух и устрем в едно цяло. Кристо. Заедно, те раждат идеята да създават произведения, които няма да се излагат на релси в музите или на пиедестали в галериите, а на открито, пред очите на всички. Техният първи голям боен подвиг или по-точно, голям подвиг в изкуството, е издигната кратковременна Стена от петролни варели на ул. „Висконти“ в Париж, реакция на протест срещу изграждането на Берлинската стена. И акт на раждане на тяхното изкуство in situ.
В средата на 60-те години, двойката се установява в Ню Йорк, и замисля още по-монументални и впечатляващи проекти, които Христо рисува, а Жан-Клод се опитва да направи възможни. Те издигат огромна оранжева завеса над цяла една долина в Колорадо, магичен воал, който вятърът загръща и разгръща. Обгръщат островите на един залив до Маями с големи розови ореоли. Опаковат Понт Ньоф. Най-старият мост на Париж прилича тогава, през няколко есенни дни на 1985, на огромен подарък за парижани. Както един шивач шие на ръка, за да пасне по-добре дрехата на извивките на манекена, Кристо създаваше за сградите поръчкови калъфи за бижута, които прегръщаха формите им и подчертаваха обема им, придаваха им нови цветове и материи. Така той се стремеше „да разкрива като скрива“. Десет години по-късно, той отново постигна това сияние като опакова Райхстага, седалището на германския парламент. Постави също гигантските чадъри, пръснати в Япония и Калифорния, на единия и другия бряг на Тихия океан, свързващи в символен мост Изтока и Запада, и още, тази безкрайна пешеходна пътека на повърхността на едно италианско езеро, покрита с оранжева тъкан, която дава на тези, осмелили се да тръгнат по нея, усещането, че ходят по водата.

Макар да бяха гигантски по своите размери, всички инсталации на Кристо бяха временни, защото той обичаше мимолетността на произведението, която налага неотложността на погледа. Като естет, той твърдеше, че създава произведения, които не носят никакво послание и имат за цел единствено да събудят и раздвижат сетивата. Да накара другите да опитат величието на един монумент или пейзаж, да попие погледите в тъканите, които ги обгръщат и в техните пулсации, да заслепи чрез оживеността и блясъка на цветовете им: Кристо търсеше чудото винаги и навсякъде.

За всичко това ще можем да си дадем сметка на експозицията в Центъра „Помпиду“, посветена на него, която трябваше да започне в края на март, но беше отложена за 1 юли, поради здравната криза. Това ще бъде израз на почитта на Франция към този творец, който тя обичаше и който я обичаше.

Кристо се целеше толкова високо, имаше толкова големи мечти, че проектите му можеха да отнемат години, дори десетилетия, преди да се осъществят, след тежка борба, често водена от Жан-Клод, за да бъдат преодолени всички препятствия. Такъв е случаят и с едно произведение, родено от неговия дух през 1962, но което ще види бял свят едва след смъртта му. В Париж, през есента на 2021 година: Опаковането на Триумфалната арка. Като последен подарък от този творец за този град, който му даде най-хубавите дарове, на тази страна, където той намери вдъхновението и любовта, и която никога не го забрави.

Президентът на Републиката и неговата съпруга, ценят творчеството на този поет на пространството с грандиозни визии и поднасят най-искрените си съболезнования на неговите близки и на неговите почитатели."

 


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
разбирам преди 1 месец
Сега децата му ще наследят всичко и сами ще преценят на кой музей какво да дарят.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бългапинът Кристо гражданин на Света !
Русофилската комунистическата фашистка хунта в България вместо да му избоде очите, му изписва вежди !
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да жив и здрав и аллах да му наспори годините.
38
3
 
4
 
! Отговори
ko40 преди 1 месец
напуска БГ на 21 без да знае чужд език, учил в бг университет се прави че е забравил български. Гледах филма на тома томов за тоя лисугер, дето с българин си говори на развален английски и то след 50г в САЩ. Френският му е също толкова. Да не е бил единственият българин по света избягал от комунизъма. А за комунизъма е виновен САЩ, разделящ европа на две след 2СВ. Европа не била разеделена на изток запад след 1СВ, нали. Отделно без комунизъма тоя нямаше да има същият мироглед
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платното на снимката изглежда силно мотивиращо да се занимаване с изобразително изкуство.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя ми е толкова чужд, че дори не ме вълнува. Дори това опаковане ми е странно. Бог да го прости.
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес Великият Ботев би казал:
У нас истинските българи биват прокудени,
а предателите на почит !
34
10
 
3
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 месец
Защо му се сърдите че не иска да го отъждествяват със шест седем милиона голи гладни и бедни npocраци? И за какво да се връща, даго цапат с лauнa ли? Достатъчно е че навсякъде споменават произхода му, че произхожда от тоя неблагодарен народ.
33
7
 
3
 
! Отговори
Чико преди 1 месец
До Анонимен 35: Единият е Христо, другия Кристо. Първият освен поет и мечтател е също и терорист и доста луд. Вторият е далеч по креативен и коспополит.
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истинският Христо загива на 28г за България. Добре, че все още пускат сирените, за да се сетим.

Тук се пише обаче само за този изгнил 84 годишен тyлуп, Кристо, който се отрече официално от България в Ди Цайт през 2017.
31
2
 
21
 
! Отговори
Батман преди 1 месец
Ама какво ми го пишете тоя за българин, грам не е дори не е чувал за нас вие голямо писане. Днес деня на Ботев само с този ме занимавате и една статия нямате за Ботев. Да питам аз вие какви БЪЛГАРИ СТЕ!!!!!!
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, ако Кристо беше отишъл в сесесерето'то да опакова мумията на Ленин, русофилите друго щяха да говорят за него.
Сега излиза, че шпионина Малинов дето получи от Путин медал "дружба"за вярна служба е "по българин" от Кристо.
А редно беше на Малинов да се отнеме българското гражданство !
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засрамете се, на 02.06 има една статия за Христо Ботев и три за този христо.
28
1
 
8
 
! Отговори
Дончо Тръмпов преди 1 месец
Дреме ми на сайдера за шабесгойската паччавра
27
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28
Кристо е българин, но не е гражданин на България, след като русофилската комунистическа фашистка държавата му отнема бългруското гражданство и го обявява за невъзвращенец !
26
3
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Брат му Анани Явашев е един от емблематичните български актьори в близкото минало.За Христо Явашев...имигранта-художник какво да...кажа;за мъртвите или хубаво,или...нищо.
25
3
 
18
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 месец
Влязох в коментарите само да видя какво мислят другите за него. Оказа се че повечето хора припокриват моето мнение за този. Наистина не съм почуствал никога от него да се впише че има нещо българско. За мен е един чужд човек ,не българин.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кристо беше ограбен, прокуден, отнето му..."

Тиксото и телбада ли му взеха бе, ***
23
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
За да те приемат в западния свят трябва да ги увериш, че мразиш родината си, че си тормозен, преследван, ограбван, злепоставян, че е невъзможно да се живее тук. Яко оплюваш държавата . Така е направил и Кристо. Просто, човекът е искал да живее там и това е бил начинът. Не се различава от много други.
22
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кристо беше ограбен, прокуден, отнето му беше българското гражданство и обявен за невъзвращенец от русофилската комунистическа фашистка държава.
Цял Свят призна неговото изкуство да въодушевява хората, да ги впечатлява, да съпреживяват, да погледнат от друг ъгъл Света, Природата и Творческият Прогрес на Човечеството.
Французите го разбраха, но русофилските дагенерати никога.
Поклон пред светлата памет на Кристо.