Откриха оценяван на $100 млн. шедьовър на Ботичели във... ферма

Картината е изгубена преди половин век
4 дек 2023 19:30, Нели Христова
15
Откриха оценяван на $100 млн. шедьовър на Ботичели във... ферма
Снимка: NAPLES CARABINIERI

Картина на ренесансовия майстор Сандро Ботичели беше преоткрита от италианската полиция в частен дом, след като властите загубиха представа за нейното местонахождение преди половин век.

Картината на Мадоната с младенеца беше открита от семейство, живеещо в Граняно в Южна Италия, което е действало като пазител на произведението след отстраняването му от църква близо до Неапол, когато е било повредено от земетресение през 1982 г.

Рисувана с темпера върху дърво, картината се оценява на стойност около 100 милиона евро, въпреки че е в лошо състояние, има драскотини, ожулвания, била е пребоядисване и окислявана.

Смята се, че Ботичели, най-известен с картините си на Венера и Примавера (Пролет), е създал творбата в края на 15 век, когато е бил на върха на силите си. Фигурата на Дева Мария е базирана на Симонета Веспучи, известна красавица, за която се смята, че е вдъхновила няколко от женските фигури на Ботичели.

Пепе Ди Маса, местен историк, каза, че вероятно папа Сикст IV е получил картината, за да я изложи в селска църква под влиянието на семейство Медичи, от които той търсел средства за завършването на Сикстинската капела. Тя е преместена в друга църква в неаполитанското предградие Санта Мария ла Карита в началото на 1900 г. след пожар.

Италианските държавни архиви го записват като защитено произведение от художествено значение през 1931, 1941 и 1968 г., което прави изчезването му под попечителството на фермерско семейство от Граняно още по-изненадващо.

"Последният път, когато властите инспектираха частната резиденция, където се съхраняваше картината на Ботичели, беше преди повече от 50 години", каза Масимилиано Кроче, командир на звеното за защита на културното наследство на карабинерите в района на Неапол. "Оттогава, необяснимо, картината е забравена от властите."

Кроче каза, че картината се е върнала под попечителството на държавата благодарение на посредничеството на кмета на Граняно. Очаква се реставрацията да отнеме една година и след това произведението ще бъде изложено в района на Неапол.

"Семейството продължава да запазва собствеността върху творбата, но тя ще бъде съхранявана в музей", каза Кроче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
3
 
! Отговори
ПЕТ ПАРИ преди 2 месеца
НЕ ДАВАМ,А ВИЕ СИ ГО ОЦЕНЯВАЙТЕ АКО ЩЕТЕ ЗА МИЛИАРД ИЛИ ЗА 200 МИЛИАРДА...
13
1
 
3
 
! Отговори
Ало ало преди 2 месеца
Грещната Мадона с големите бомби.
12
0
 
3
 
! Отговори
Itso преди 2 месеца
Картината не е открита а някой пенсиониран полицай се е сетил че е оставена на съхранение в някакво семейство. Навремето е било така - един полицай евентуално двама са знаели всички подробности по някакво разследване. Никой не ги чете тези дебели папки, нито пък се вкарват в компютризиран архив.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този вдясно прилича на Филип Бри4ката
10
2
 
8
 
! Отговори
рене преди 2 месеца
това е грешната мадона с големите бомби
9
2
 
8
 
! Отговори
За неразбралия: преди 2 месеца
Пояснявам: Картината "Грешната Мадона с Големите Бомби" е била открита от семейство, което е пазител на тази картина и я е намерило в склад на фирма. Картината е била скрита там от Лейтенант Грюбер и Ерих фон Клинкерхофн.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Почти нищо не разбрах. Картината е открита от семейство или е открита у семейство? На 100 милиона долара ли е оценена или на 100 милиона евро? Поне вие се научете да пишете!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
с големите ОЧИ
6
2
 
4
 
! Отговори
Грешната Мадона? преди 2 месеца
До Щерю - Грешната Мадона?
5
5
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Картината била скрита от двамата калпазани: - Генерал Ерик фон Клинкерхофен и лейтенант Хуберт Грубер...
4
1
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Сега да не почнат и наще да "откриват" разни "оригинали" за стотици милиони? :D
3
3
 
3
 
! Отговори
Във фирма ами.. преди 2 месеца
Вие във ферма ли искати? Или най-добре във фурна? А може би в биг фарма?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези, дето ни гледат от снимката, ни взимат за връзка морковчета. Хубава приказка!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мръсни кукииии!