„Ако дадат!“ или как се взимат пари назаем

Всеки човек знае от кого да вземе пари назаем, но не знае как ще ги върне
5 апр 2005 11:53,
„Ако дадат!“ или как се взимат пари назаем

„Ще ти дам 10% от парите, искам потребителски кредит от 10 000 лв., поръчителите ги намери ти, нямам обезпечение, имам стар кредит“!!!

Краткият ми опит като кредитен агент ме срещна с много интересни предложения в графа "Ако дадат" и "Ако мине - мине".

Идва руснак. Вади един лист с няколко напечатани цифри и гордо заявява, че имат проект и търсят финансиране. На въпросния лист пише – 17 апартамента в малък курорт до Бургас, при цена от 1 200 евро/кв.м за общо 1,9 млн. евро. Собствено финансиране - 20%. Има и втори лист, копие на хотелски комплекс, рекламиран от една от двете най-големи агенции за недвижими имоти.

Тц. тц. тц. Още един, на когото, ако му се дадат пари, много бързо ще духне в неизвестна посока!

Друг по-интересен случай е търсен кредит за 1 млн. лв. (по метода на големите кръгли числа) на 10 дка парцел, с два плувни басейна и хотел с 4 апартамента - всичко това в затънтено кътче на България. Оценка на имота е близка до търсената сума на кредита, тоест явно става дума за продажба, а не кредит.

Възниква въпросът чия е идеята да се построи поредното чудо на увеселенията. Народът е казал „За лудо работи, за лудо не стои“, но вторият най-богат човек в САЩ, Уорън Бъфет, казва точно обратното „Стой и чакай подходящ шанс“.

Много жалко за един младеж, който „забил“ 40 000 лв. в ресторант, като ипотекирал имот за 100 000 лв. Парите са свършили, защото бизнесът не върви, а ресторантът е под наем. Целта беше да се направи втора ипотека, за да свършат и тези пари. Дай боже бизнесът да потръгне. И всичко това в момент, когато в София всички заведения са препълнени и отпред има опашки.

Оставяме настрана хората, които са се обаждали защото са безработни и очакват банката да им осигури пари за прехраната. Което, повярвайте ми, никоя банка не би направила.

Разговор на опашка в хипермаркет:
- съпругата „А като вземем новия телевизор с какво ще плащаме вноските?"
- съпругът „Ние да го вземем, пък нека дойдат да го изнесат от вкъщи“.

Този диалог обяснява високата лихва при лизинг, т.нар. „оскъпяване“, което ако е 20%. Разбирай, че реалната годишна лихва е около 45%. В цената на купуваната стока влиза и застраховка на риска от неплащане на вноските. Отново коректните купувачи на лизинг издържат тарикатите.

Когато става дума да вземеш пари от приятел, обикновеният човек се чувства в творческа стихия. Сънародникът му е доверчив и няма човек, който да не е изгарял, включително с големи суми.

Един съвет - "не давайте пари назаем", освен малки суми, колкото да ви се махнат от главата. Защото "всеки човек знае от кого да вземе пари на заем, но не знае как ще ги върне" - това са думи на много опитен човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание