Сърбия става най-големият износител на оръжие в региона

Експортът за 3 години е за 1,2 млрд. долара
Обновена: 22 ное 2010 14:36 | 19 ное 2010 10:11, Елка Василева
29
Сърбия става най-големият износител на оръжие в региона
Шутановац и иракският премиер Малики. Снимка: БГНЕС

Сръбската отбранителна индустрия се вдигна на крака след нокдауна.

След разрушаването през 90-те години само за последните три години страната стана най-големият износител на оръжие и военно оборудване в Югоизточна Европа.

Сега Сърбия сключи ключов договор за 400 милиона долара за построяването на три военни завода в Северна Африка.

С тази сделка общата стойност на износа на военната индустрия за последните три години скача на 1,2 милиарда долара, казва сръбският министър на отбраната Драган Шутановац, цитиран от сръбския вестник „Блиц“.

Шутановац заяви, че този договор ще осигури работа за хиляди хора във военните заводи през следващите шест години.

Запитан дали този договор е дългоочакваният сигнал, че Сърбия е готова да си върне позициите от златните 70-те години, завоювани от Титова Югославия на световния пазар, Шутановац казва:

„Това не е завръщане към позициите на бивша Югославия, а на по-добри оттогава. Този договор, който се отнася до трансфер на знания, е най-големият от 1985 г. Преди това имаше подобен договор в Ирак, но той не беше реализиран докрай“, каза Шутановац.
Бивша Югославия със своите шест републики, макар че ключова в дейността беше Сърбия, реализираше годишно няколко милиарда долара от износ на оръжия и военно оборудване.

През 2009 г. сръбската отбранителна индустрия е изнесла на световния пазар стоки за 300 милиона долара и е сключила нови договори за 500 милиона долара, предимно в Ирак, Алжир и Египет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
ас преди 13 години
Незабравяй договора с който превъоръжаваме Ирак с нови български автомати който спечелиха пред руските и американските .... няма да се впускам в детайли колко по добри са нашите автомати но поръчката си я бива.
28
0
 
2
 
! Отговори
Realist преди 13 години
Kolkoto i da podskachame nie sme obrecheni na gibel. Te tova e golata istina. Samo se pravim na golemi t.e. smeem se za da ne zaplachem
27
0
 
3
 
! Отговори
Оги преди 13 години
Ето това е пародия!!!! Опростихме на Ирак дълг от 1.8 милиарда долара,пращаме воиници там за опазване на новия ред, а сърбите продават и печелят?! А ние духаме супата...
26
0
 
2
 
! Отговори
t преди 13 години
ela da me obleg4i6 i mene 4e sum mnogo nerven
25
0
 
2
 
! Отговори
А4о преди 13 години
България изнасяше оръжие(нелегално чрез търговски фирми ) на враговете на Америка и Израел сега няма как да стане.Е поне с амфетите сме напред ,но вече парите са за мафиотите от бившата ДС.
24
0
 
10
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Къде са нашите Кинтекс и Главно Инжинерно Управление????УНИЩОЖИХА ГИ!!!!Браво на сърбите!!Ще влязат в НАТО на кукуво лято!
23
1
 
7
 
! Отговори
A .a преди 13 години
A. a, пуши курацко месо.България със *** завладя Европа
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина сме голяма ***. За нищо не ставаме. Това не е държава а територия. ГЛАД ЗА ВАС *** !!!
21
2
 
8
 
! Отговори
глупчо преди 13 години
А България - най-големият износител на пушечно месо в региона !
20
3
 
8
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 13 години
чакайте , един ден като влязат в НАТО ако ооще го има ,ще забравят за износа на оръжие.
19
2
 
16
 
! Отговори
Ст.сержант преди 13 години
Не прочетох американският посланик в Белград дали е доволен. Щото Уорлик щеше да сгрее нашите с няколко словесни шамара,ако сключат някой "излишен" договор.
18
13
 
14
 
! Отговори
ура! преди 13 години
големи са сърбите!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ха ха ха, имаш да чакаш, ***...
16
20
 
20
 
! Отговори
Вукович преди 13 години
Српски говедааа! Мнооого има да тегли тази нация ,ама наистина много, това е народ от предатели и мекерета с мания за величие! Имат се за по руснаци от руснаците! А заради кашите които забъркаха тяхната УДБА, тоя народ ще го докарат до ликвидация!До 20 години от Велика Србиа ще остане един файтон с мекерета, дето ще се молят , някоя држава да ги земе!
15
6
 
8
 
! Отговори
Туркия ке падне преди 13 години
Не че съм твърд националист,но когато някакво заптие се прави на интелигент ми става тегаво....Та на въпроса ААА или Ъ или какъвто и да е кюляв там,ако българите изнасят простутки,а турците кенефочистачи,боклуджии или всякаква нискоинтелектуална дейност,та питам се....кое е по-престижно,да чистиш *** на Ханс или да го облекчиш,за което взима6 1/2 месечна заплата на средностатистически гастарбайртер
14
2
 
18
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
"Сега Сърбия сключи ключов договор за 400 милиона долара за построяването на три военни завода в Северна Африка. " - не знам дали изнасяме повече от тях. През 2009-та целия ни оръжеен износ беше за около 300-310 млн. лева. Тия от един договор обраха повече от целия ни военно-промишлен комплекс.
13
11
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 13 години
Защо си мисля, че ние също изнасяме колкото сърбите. Просто, като държава членка на ЕС и НАТО си траем за това....Просто сега военните заводи са частни и държавата трудно може да установи точният размер на износа. Пък и едва ли има изгода да си признае.
12
19
 
10
 
! Отговори
USA преди 13 години
Но България също изнася доста оръжие в Ирак, Афганистан и др. Просто нека тъпите комунденца да не реват на умряло, щото печалбите на България са добри, даже доста.
11
15
 
8
 
! Отговори
USA преди 13 години
Станаха, понеже САЩ им разрешиха да изнасят в Ирак и други пазари.
10
6
 
16
 
! Отговори
Генерала преди 13 години
Сталин,ти въобще не си прав.Не само Соломон Паси,Филип Димитров и компания но и сегашните-Аню Ангелов с неговия екип са за панделата.В демократични държави,оръжейници свалят правителства,а тук само стачки.Шутове и ритници трябва да се раздават на бившите ***.лично аз бих ударил 24 на голо на дебелия *** -Аню Ангелов.Нека ме съди за това.Когато Б.Б. стане само Би-Би- сок и на това ще му дойде реда.Бой по чуторите -профилактично.