Македонците изпитват носталгия към Югославия

60% от тях смятат, че по онова време са живели по-добре
Обновена: 29 ное 2010 15:03 | 26 ное 2010 10:24,
222
Македонците изпитват носталгия към Югославия
Снимка: БГНЕС

Мнозинството македонци смятат, че "като цяло" животът по времето на бивша Югославия е бил по-добър от сегашния, показва допитване до общественото мнение.

Над 60% от анкетираните смятат, че "животът по времето на комунизма като цяло е по-добър", съобщи Анастас Вангели от Центъра за политически изследвания.

Резултатите от анкетата, осъществена сред 1094-ма македонци през ноември, са публикувани във в. "Нова Македония".

Македония обяви независимостта си от бивша Югославия през 1991 г.

Сега безработицата в страната с около 2,2 милиона жители е най-високата на Балканите и е около 33%.

Страната е кандидатка за членство в Европейския съюз от 2005 г., но все още не е започнала преговори за присъединяване заради блокирането на спора й с Гърция за името.

Спорът е пречка и за присъединяването на Македония към НАТО.

Преговорите между Скопие и Атина под егидата на ООН до момента не са дали никакъв резултат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
1
 
! Отговори
Албанец преди 13 години
Македонците изпитват носталгия към Албания!
201
1
 
5
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
До "добавен от"- искам да ти се извиня ако грешно съм те разбрал, но ти сам си противоречиш, като веднъж казваш, че богата нация от фермери и предприемачи ще ме прати някъде си, а после казваш, че тя не съществува, защото е унищожена от някой си. Защо пишеш сърбин с главно "С"? Искам пак да те върна в Историята и да ти задам още един въпрос. До 1944г. БЪЛГАРИЯ е първа икономическа и военна сила на Балканите и шеста в Европа. Кой управляваше БЪЛГАРИЯ тогава? 1944-2010г.- това е пародия!
200
3
 
3
 
! Отговори
до така нар.Атила преди 13 години
Не си си променил репертоара от този на други сайтове,виждам!Спри да ми говориш за Сърбите защото никъде не ги споменах!Нацията от БОГАТИ ФЕРМЕРИ И ПРЕДПРИЕМАЧИ в БЪЛГАРИЯ беше доведена до фиаско от ТЕЗИ КОИТО ТИ ПЛАЩАТ ДА ШИРИШ НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗЪМ в киберпространството!Не за сърбите говорих,човешка пародийо,говорех за ОПРОПАСТЕНИЯ НАРОД който създадоха,тези които ти плащат да насъскваш!Беден народ лесно се лъже!
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България да си оправи себе си пък те Македонците кво да ги мислим умрели Българи .ако искът да запазат Българското има учебници църкви ако не ще умрът като несъществуваща нация или Сърби тва е .Те войни водилили са не имат ли царе герои нямат .Албанците имат това им проблема вместо да се борят и да кажат ние тука сме Българи нямате претенции албанците ще им кажат тука няма Българи това е нашо всичко .
198
0
 
5
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Сега ще те открехна "добавен от"- където и да отида на Изток в Астана или на Запад в Лондон, на Север в Киев или на Юг в Сицилия аз винаги съм си в БЪЛГАРИЯ. За *** с главно "Г" всичко е глупости!!!
197
1
 
7
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
По въпроса за мястото- веднъж вече Вероломна Сърбия през 1885г. се опита да ни покаже къде ни е мястото. Резултатът- ПОБЕДОНОСЕН МАРШ НА НЕПОБЕДИМАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ в Белград. БЪЛГАРИЯ показа на сърбите, че дори в Белград не им е мястото. Не един и двама са вадили нож срещу нас, но от нож са умирали!!!
196
0
 
7
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Слушай смехурко, ти защо си още в тази моя ДЪРЖАВА? Ще ти отговоря ***- за да ни тровиш с македонистката си воня. Ако сърбите за теб са богата нация от фермери и предприемачи, за мен те са сбирщина от комплексари и ***, на които този според теб "беден и *** български народ" отвори слепите им очи за Вяра, Четмо и Писмо. И до ден днешен твоите "заможни фермери и предприемачи от Сърбия" пишат на Кирилица и се молят на Христос благодарение на нас БЪЛГАРИТЕ!!!
195
3
 
2
 
! Отговори
до 203 преди 13 години
Ходи си в Азия и спри да занимаваш другите с глупостите си!Там ти е мястото!Какво правиш на Балкана!
194
3
 
1
 
! Отговори
София преди 13 години
Ти не разправяй за скити ,ала-бала!На никой не му пука за тях!Разправяй В КАКВА НЕВИЖДАНА И НЕЧУВАНА мизерия живеят хората в държавата ти! И защо стана така-НАРОЧНО!беден и *** народ лесно се ръководи с ГЛУПАВИ ПРИТЧИ ЗА АТИЛА и ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ!Богата нация от заможни фермери и предприемачи ще те пратят където ти е мястото!
193
1
 
8
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Драги ми смехурко, ще се удавиш в неграмотност и непросветност, защото си заслепен от фалшив македонизъм. Няма да те просвещавам за Древността и нейната История, защото ще трябва да ми плащаш, а ти сигурно си свикнал само да получаваш от сръбските си господари. Фантазии- са вашите изкуствени македонистични лозунги и идеи. Просвети се за Древната Цивилизация на Скитите, за Арийската Цивилизация и не ставай повече смешен с глупостите, които пишеш за Приднестровието. Светът тръгва от Азия!!!
192
3
 
1
 
! Отговори
до Атила преди 13 години
НИКОЙ НЕ СЕ ГОРДЕЕ с АЗИАТСКИ ПРОИЗХОД,какво остава за някакво скитско племе от степите в Приднестровието!Това са си ВАШИ ФАНТАЗИИ!Собственият ти народ не иска да чуе за мафиотската държавица,какво остава за хора живели ПРИ ДРУГ СТАНДАРТ!Само с ВОЙНА не се живее и с дране на народа, а с мисъл за този народ!
191
0
 
8
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Като те чета драги, май трябва да се преименуваш в Пежо. Коренът на думата " ВУЛГАР" идва от вълк- на български, der Wolf- на немски. Арийските общности идващи от Азия са били наричани "Вулгари", защото са носили като отличителни знаци за принадлежност на главите си отрязани вълчи глави. По- късно буквата "В" преминава в "Б" и се получава думата"***". Ще те открехна, че нашите прадеди са били непобедими войни, горди да носят името"ВУЛГАРИ", а по- късно "БЪЛГАРИ"- за разлика от теб.
190
1
 
10
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
198- ще те открехна. Тюрките- са монголоиди, а сарматите, скитите и още много древни азиатски общности, които се обединяват под общото име- БЪЛГАРИ са индоевропейци. БЪЛГАРИТЕ- имаме общ корен с древните перси, но в никакъв случай с монголоидите. И не се довличаме на Балканите крадешком, а идваме и създаваме Дунавска България след като нанасяме невиждан военен погром на най- мощната в Древността държава- Византия.
189
0
 
8
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Македония е била, е и ще бъде етническа и териториална област на Дунавска България. Не съществува държава с името- Македония, нито измисления и насила наложен от Русия и Запада- "македонски" език. Носталгия по изкуствената държава- Югославия изпитват само продажни макета- сърбомани, които са плюли на всичко свято за пари. БОГ да им прощава, аз не мога!!!
188
9
 
3
 
! Отговори
до Shrek преди 13 години
Вулгарос,достоен потомък на тюркските племена довтасали на балкана от Азия,простотията ти граничи само с РУСКАТА!КАЗАНО Е И ПАК ЩЕ ГО КАЖА!МАКЕДОНИЯ Е ПЪРВИЯ ИЗПИТ ЗА ТРЕТАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА!ПРОВАЛЕН,ВЪПРЕКИ ЕНТУСИАЗМА НА НАРОДА!ПЪРВИЯ ТЕСТ ЗА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ В 20 век!КОЛКО КРАСНОРЕЧИВО Е ОТНОШЕНИЕТО НА "БИВШИТЕ" БЪЛГАРИ-ОТ ВАРДАРСКО!Те ви казват просто и ясно-НЕ СТАВАТЕ ЗА ДЪРЖАВА!САМО ЗА МАФИЯ!
187
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
are stiga veke s tia maketa,omraznahte ni.ne iska da sa bugari,izmisljt si istoria i si vervat.nie teh ne gi iskame sa6to,te sa se otrodili ot nas.iskame si zemjta.tazi zemj e ot dedite ni i e sramota dionmeta da gazat po nej.
186
1
 
3
 
! Отговори
Ники преди 13 години
...че то само македонците да 'изпитват носталгия', и не само към Югославия!
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Македония си Югославска държава кумонистическа още самоче са по бедни няма разлика от предишната Македония и сегашната .Македония е едно изоставено село с 2 000000 души от който повечето Албанци *** и Турци но нали са селяни и с големо самочуствие .Държавата им е презната първо от нас скоро беше преди 15 години .Срамувам се че имо Българи там който казват че аз съм античен македонец а не Български Македонец какъвто съм.България ще забрави ли македония завинаги но западните покрайнини не
184
7
 
11
 
! Отговори
666 преди 13 години
Македонците са жалки, ***, *** ***.И ние ги мразим.Да го .......
183
2
 
19
 
! Отговори
МИЕТ преди 13 години
Носталгията не е към Югославия , а към живота , който са водили тогава. Даже и да се обединят сега със Сърбия , животът на македонците ще бъде много по-лош , защото много скоро националистите сърби ще ги почувстват като врагове и чужденци. Изпитват носталгия , защото тогава имаха пари и възможност да пътуват , работят и търгуват по чужбина. Нямаше и война с албанците и жертви на войната. Нормално е да изпитват носталгия , защото днес са бедни и безработни и не могат така масово да пътуват , работят и търгуват по чужбина. Много ги е страх от противопоставянето с албанците , а тогава нямаше такова противопоставяне. Единствено ние българите ще ги чувстваме винаги близки , сърцата ни ще са отворени към тях и ще очакваме и те да ни отвърнат със същото. Едва ли обаче това ще стане скоро. Първо те трябва да преоткрият историята си и общата ни съдба , нещастия , сполуки и успехи , които сми преживяли заедно до 1912г. преди да влезат в сферата на сърбите. Затова трябва да ги оставим сами да стигнат до истината за да разберат кои са сърбите , каква роля са играли и играят в живота и съдбата на Македония.