Белград: ЕС е най-добрата алтернатива за Сърбия

Евроинтеграцията ще е приоритет на сръбската външна политика
Обновена: 5 яну 2011 15:15 | 5 яну 2011 15:13, Елка Василева
12
Белград: ЕС е най-добрата алтернатива за Сърбия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейската интеграция ще бъде през 2011 г., както и в годините след това, приоритет на външната политика на Сърбия, тъй като за страната няма по-добра алтернатива.

Това беше заявено от сръбския президент Борис Тадич на конференцията на посланиците на Сърбия по света, провеждаща се в Белград.

Главната цел за тази година е Сърбия да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

От изключително голямо значение е да бъде определена дата за започване на предприсъединителни преговори, но както посочи Тадич, в момента не може със сигурност да се знае дали това ще стане през тази или през следващата година.

Другата външнополитическа цел на Сърбия е защитата на националните интереси на Сърбия в Косово. Сръбската дипломация ще продължи да се бори да няма нови страни, които да признаят независимостта на Косово, и Прищина да не бъде приета в международни организации, в които членуват суверенни държави.

Сърбия се обявява за възможно по-скорошно започване на диалог с Прищина за намиране на решения, които да са приемливи и за двете страни, предаде Танюг.

Предизвикателствата за Сърбия през 2011 г. ще са икономическото възстановяване и приключване на реформите в правосъдието, беше посочено на конференцията. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с кой тоя балкански съюз - на бълщаните на където да се обърнеш се врагове - Сърбия, Турция, Гърция, Македония? Единствен приятел ни е Хърватска, две държави в Балкански съюз?
10
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА НАПРАВИМ БАЛКАНСКИ СЪЮЗ ,НЕ НИ ТРЯБВА НИКАКЪВ ИЗМИСЛЕН ЕС
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бавно,лека полека,почва да им увира главата на сърбите.Хубаво е,че им водим с две обиколки.Да живее България!
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано брачата срби да взлезнат по-скоро в ЕС, та Европа поне малко да се приближи до нас...
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами естествено е, че ще искат да влязат в ЕС. ЕС може да не е перфектен, но е най-доброто нещо функционирало някога в Европа. Къде иначе да ходят сърбите? При Путин в ОНД?
6
1
 
15
 
! Отговори
vch преди 13 години
сърбия като нокия - всяка година по-малка!
5
9
 
2
 
! Отговори
Shark преди 13 години
ГОЛЯМА ГРЕШКА ЩЕ НАПРАВЯТ. МНОГО ГОЛЯМА.
4
9
 
1
 
! Отговори
ММ преди 13 години
Жалко за ...Авганистан,защото и него биха приели,стига да беше в Европа!Иначе,механизма за приемане на дивите европейски племена(в това число и българите),е много ***-обещават им пълен корем(т.е.моркова),и после започват с тоягата!И,те,заради корема,са съгласни на тоягата!Всичко друго ...е за по интелигентните екземпляри от всяка дивашка нация-за да агитират своите побратими,и после да ги окрадат-пада им се!
3
0
 
13
 
! Отговори
стг преди 13 години
те сърбите и в НАТО ще искат да влезят съвсем ясно е, и да естествения ареал на сърбите си е само и единствено белгардски санджак
2
3
 
22
 
! Отговори
Сърбите по 5 на нож преди 13 години
И за независима Република Санджак ! За независима Република Ниш (както започнаха да се осъзнават хората там,че не са баш сърби,а шопи) ! И после може Сърбия да се обедини с Босна,поне да се вижда малко на картата ! :Д :Д Д
1
9
 
19
 
! Отговори
NATO преди 13 години
Целият цивилизован свят призна Косово:ЕС, САЩ, Канада, Япония, Австралия, Швейцария, Нова Зеландия, Израел...Идва ред на независима Република Войводина!