Кръстът и полумесецът в албанските училища

В Тирана умуват за забрана на религиозните символи в средното школо
26 яну 2011 17:35,
24
Кръстът и полумесецът в албанските училища
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ана Пекмези, студентка по архитектура в Тиранския университет, казва, че си носи православния кръст още от средното училище.

"Винаги съм го смятала за част от тоалета си, а не за символ на набожност или важен елемент на самоличността ми," казва тя.

Нов законопроект, предложен от министерството на образованието, обаче може да принуди по-младите от нея да оставят подобни аксесоари у дома, съобщава Southeast European Times в репортаж от Тирана.

Мярката, целяща подчертаването на светския характер на образователната система, предвижда забрана за носенето на религиозни символи, включително на забрадки, в средните училища.

В по-общ план тя цели да ограничи каквото и да било идеологическо или религиозно проникване в училищата, включително организирането на политически партии или религиозни дейности сред училищния персонал. 

Излагането на показ на религиозни символи ще бъде забранено, освен в училищата, където се изучават религиозни предмети.

Срещу законопроекта се противопоставя както мюсюлманската общност в Албания, така и православната църква.

Политическият анализатор Ментор Кикиа казва, че законопроектът е своевременен. "Не става дума само за защитата на светския характер, а мисля, че училището е свято място за знанието, а не за религията," казва той пред SETimes.

"Аз съм мюсюлманин, а съпругата ми е православна християнка. Изповядваме религиите си в семейството нормално, но никога не бих приел някоя забрадена учителка да учи децата ми," каза Кикиа.

Това, добави той, би се равнявало на натрапване на вярата й върху учениците.

Носенето на забрадки в училище е обект на спорове и в съседно Косово. 

През юни хиляди хора протестираха в Прищина срещу решението на министерството на образованието, забраняващо на ученичките да носят фередже в училище.

Те призоваха правителството да размисли, заявявайки, че това не е религиозна униформа, а религиозно задължение, което не нарушава конституцията. Досега усилията им не са се увенчали с успех.

Отвъд границата, в Македония, жените имат право да се снимат за лични документи, като свидетелства за управление на МПС, облечени в мюсюлманско облекло. Вътрешното министерство го разрешава по религиозни, медицински или културни причини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Албаниярелигияучилища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
Владо преди 13 години
В европейската история албанците имат най-голямо влияние, в сравнение със всички други балкански народи. Именно те по времето на Скендербег спират вълната на османското нашествие и победата на християнския свят при Виена до голяма степен идва заради изтощението на османската военна машина в албанската кампания. Не случайно наричат Скендербег спасителят на Европа.По отношение на културата - те имат Кадаре, писател и нобелист, с какъвто ние не можем да се похвалим.
21
2
 
3
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
тия два символа трябва да се включат в учебниците по геноцид.
20
4
 
5
 
! Отговори
musaria преди 13 години
polumeseca dobre no krista za kakvo
19
6
 
4
 
! Отговори
ДА преди 13 години
АМА МНОГО БОИ СА ЯЛИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ВОИСКА И ДА СИ НАТИСКАТ ПАРЦАЛИТЕ,ЗАЩОТО БЪЛГАРИНА Е ДОБЪР ,НО ЗА БЪЛГАРИЯ ,ЗА РОД И РОДИНА Е ГОТОВ НА ВСИЧКО,МНОГО ВОИСКИ СА БЯГАЛИ В СВИНСКИ ТРЪС,ДАНО НЕ СЕ НАЛОЖИ АЛБАНЦИТЕ ДА ВКЛюЧАТ НА ПЕТА ДИРЕКТНА С ЛОША ,*** ГАЗ,ТАКА ЧЕ ПЕТИТЕ ИМ ДА СЕ УДРЯТ В МИРИЗЛИВИТЕ ИМ ***.
18
1
 
14
 
! Отговори
mailman преди 13 години
толкова ли ти е мизерна вярата, че се нуждаеш от символ, за да ти я напомня? всичката ***, наричаща себе си "вярващи" християни или мюсюлмюни, сте един дол дренки. вярата не иска символи нито поклонение, а само живот угоден на Бог и на човека - нещо, което малцина признават, а единици практикуват
17
4
 
8
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Направо всички религии да бъдат забранени. Който иска в 21 век да се кланя на измислени герои от преди 1500-2000 години да ходи в пещерите и да рисува по стените.
16
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЗА АЛБАНИЯ ЛОША ДУМА ДА НЕ СЪМ ЧУЛ А ТЪПИТЕ СРЪБСКИ *** ДА МРЪТ ДОЛНАТА ЗГАН ДАНО НЯКОЙ ДА ГИ ЗАЛИЧИ ОТ ЛИЦЕТО НА ПЛАНЕТАТА СКОРО АЛБАНИЯ НА ТРИ МОРЕТА!!! SHQIPERIA E MADHE!!
15
12
 
7
 
! Отговори
САЛИ БЕРИША преди 13 години
Албанците са едни планински диваци.Те са пришълци от КАВКАЗ от 1270г. идват на Балканите след Монголските нашествия и унищоваването на Византия от 4-я Латински кръст.поход в 1204г...ТЕ единствени нямат никакво влияние и гордост от това че са странно изостанало племе.Които е чел за тях знае че ИЗВЕДНЪЖ СЕ ПОЯВЯВАТ В ИСТОРИЯТА-СТРАННО И НЕОБЯСНИМО..НИКОГА НЕ СА НИЛИ ЗНАЕНИ С КАКВОТО И ДА БИЛО!!!!
14
3
 
4
 
! Отговори
972 преди 13 години
ZA6TO DA NE OTIDEM DOKRAI,LI4NITE RELIGIOZNI SIMVOLI SA BADAT ZABRANENI,KAKTO I OB6TESTVENITE.CARKVI,DJAMII I SINAGOGI DA IZGLEJRAT KATO KLUBOVE KADETO VSEKI HODI DA SPODELJ SVOITE DUHOVNI UBEJDENIA S SEBEPODOBNI.DARJAVATA DA NJMA NAMESA V RELIGIATA.DA NE SE PROKLAMIRA V ISLAMSKITE STRANI ISLAMA KATO DARJAVNA RELIGIA,A V HRISTIANSKITE SA6TO.DA NJMA DARJAVI SAZDADENI NA RELIGIOZEN PRIZNAK.RELIGIOZNATA UMRAZA DA SE NAKAZVA PO ZAKON.DA AMA NE-ZA6TOTO NJKOI HORA 6TE ZAGUBJT KONTROL NAD NAS!!TAKA LI
13
7
 
8
 
! Отговори
M. преди 13 години
NE RAZBIRAM ZASHTO TOCHNO ATEISTITE SE PROIZNASIAT NAI - VECHE PO TAZI TEMA.
12
14
 
11
 
! Отговори
m преди 13 години
а ще накарат ли всичката мюсюлманска *** да си остави Черните покрила и мизерните си *** шалвари шапки и подобни атрибути тези *** и мизерни шиптърски албански мизерници *** лей ви майку лвй ви йебем Шиптърска
11
4
 
12
 
! Отговори
tarbuh преди 13 години
Абе ти наизуст ли говориш? Там са по-малко религиозни отколкото ние тукКакъв ислям, какви 5 лева
10
7
 
8
 
! Отговори
M. преди 13 години
NE OBIJDAITE SVESHTENIZITE, A POGLEDNETE SEBE SI.
9
10
 
6
 
! Отговори
M. преди 13 години
VSEKI PRAVOSLAVEN TRABVA VINAGI DA NOSI PRAVOSLAVEN KRAST. NE ME INTERESUVAT ZAKONOPROEKTI,VINAGI MOGAT DA SE ZAOBIKOLAT.
8
10
 
16
 
! Отговори
Галилео Галилей преди 13 години
Всички попове и оджи на кладата-разделят и крадът хората
7
10
 
16
 
! Отговори
измамници преди 13 години
Прави са ...тия попове са големи измамници ..заблуждават така наречените миряни да вярват на пълните тяхни тъпотии.обърнали са църквите на магазини.
6
9
 
21
 
! Отговори
ioannidis преди 13 години
Браво! Прави са си албанците. Тоя ислям направо им изпиваше мозъците
5
5
 
19
 
! Отговори
Перо! преди 13 години
В Северна Албания населението преди нашествието на Труция са били католици!Не случай президента на Косово преди да почине си върна католическата вяра!!!!
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
някои манипулират,че някъде нещо става ,кво стаа в нашите Българки училища
3
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имайте предвид, че Албания е била християнска държава допреди няколко века, а също така че по-късно комунизмът там е съвпадал с идеологията на мнозинството, така че в тази държава религията, въпреки че е ислямска, религията не се разглежда като на идеология. Съвсем нормално е ходжата да си пее, а в кафенето до джамията да се пие алкохол.... от друга страна са в целия свят известни как отвличаха сръбски деца и им продава органите в чужбина.