Турция – частично свободна страна

Анкара отрича нарушенията на правата на човека
Обновена: 1 фев 2011 17:22 | 1 фев 2011 17:22,
119
Турция – частично свободна страна
"Правителството изпраща страшно послание: Не си търсете правата". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Турция получи слаби оценки в две влиятелни проучвания, обхващащи демокрацията и правата на човека, съобщава Southeast European Times в кореспонденция от Анкара.

В доклада си „Свободата в света” за 2011 г. „Фрийдъм Хаус” определи страната като само „частично свободна” и й даде ниски оценки по отношение на политическите права и гражданските свободи.

Междувременно „Хюман Райтс Уоч” отправи критики срещу Турция за влошаване на свободата на изразяване.

Властите в Анкара не са впечатлени. „Тези доклади са фалшиви и безотговорни”, заяви Салих Капусуз, заместник-председател на Партия на справедливостта и развитието (на премиера Реджеп Тайип Ердоган).

„С всеки изминал ден Турция става все по-демократична и свободна. За много кратък период ние се превърнахме от страна със случаи на мъчения и нарушения на правата на човека в държава със свобода и демокрация”, каза той пред SETimes.

„Теми от този род се разглеждат по време на нашите преговори с ЕС и те виждат, че работим по тях”, добави той.

Международните правозащитни организации признават, че е налице положително развитие.

„Настоящото правителство на Турция изпълни редица важни реформи във връзка с принципите на правовата държава, правата на малцинствата, отношенията с кюрдите и административните въпроси”, казва директорът за проучванията на „Фрийдъм Хаус” Арч Пъдингтън.

Независимо от това, допълни той, все още има области, които пораждат безпокойство.

Йозтюрк Тюркдоган, председател на базираната в Анкара Асоциация за правата на човека, смята, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден, особено по отношение на кюрдския въпрос.

Той каза за SETimes, че през 2010 г. са били арестувани много политици, служители в местната администрация и членове на гражданското общество от етнически кюрдски произход.

„Под арест са задържани дори активисти за правата на човека и представители на неправителствени организации, които по никакъв начин не са свързани с насилие”, заяви Тюркдоган, като добави, че се нарушава тяхното право на справедлив процес.

Според него правителството изпраща страшно послание: „Не си търсете правата”.

Що се отнася до свободата на медиите, журналистът и активист Неджати Абай казва, че през 2010 г. са заведени десетки съдебни дела срещу представители на неговата професия.

„В момента в затвора има 43-ма журналисти, десет от тях – главни редактори, които получават много дълги присъди”, каза той за SETimes.

Абай, който е бил арестуван няколко пъти по различни обвинения, посочва, че турският наказателен кодекс и Законът за борба с тероризма дават основания на властите да преследват репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: човешки праваТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
11
 
16
 
! Отговори
Свиреп преди 13 години
Все ми е тая за турция. Важно е да има надеждна граница. Важно е всяка жаба да си знае гьола. Турците просто не се вписват в европейската цивилизация. Малкото образовани турци от много време са наясно, че с арабскоезичните си имена са подозрителни и избягват да се дефинират като такива.
28
11
 
16
 
! Отговори
бг преди 13 години
Турция е една свободна страна.Какво искаме повече от нея? Хиляди българи пътуват свободно всяко лято до техните средиземноморски курорти. И нямат никакъв проблем със свободното движение.Никой не им пречи и за нищо не ги притеснява.
27
14
 
11
 
! Отговори
Анкета преди 13 години
Който иска да има независим Кюрдистан - палец нагоре, а който иска всички джагали да си офейкат към Анадола - палец надолу :)
26
1
 
20
 
! Отговори
KREATOR преди 13 години
В България хората имат абсолютна свобода.Всеки има свободата да краде според възможностите,мутрите повече,*** по-малко,най-много да натиснат някой старец в къщата му.Но обикновенният българин е доволен,свобода има дори и да е гладен.
25
21
 
22
 
! Отговори
do 22 преди 13 години
В България няма Турци има Турско говорящи Българи!
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези кюрди които именуваш българи, са избивали арменците наред с турците. А колко са бели, не знам. По-скоро когато са нахлули по тия краища са си били доста църнички, добре че еничарския ген ги е поизрусил малко. И то до такава степен, че сега правят филми като Листопад да доказват че и те мязат на хора.
23
5
 
8
 
! Отговори
юнака преди 13 години
гледайте филма " Децата на Диярбекир"
22
11
 
19
 
! Отговори
юнака преди 13 години
20 млн. кюрди вече не могат да живят с турците в Турция.
21
15
 
5
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
:)...турците са племе от български модел (ДНК и т.н.), руснаците са приели от българите славянската култура...Предложение : да се обединим под името Велика България със столица Константинопол. Тогава вече ще стане "световен майтап"...:)))
20
10
 
3
 
! Отговори
Мушандо19 преди 13 години
Абе как можа такава свещенна глупост да сътвориш ? Азиятцката част е Кюрдистан а тези дето се именуват турци и са бели като нас са българи или поне имат примес с нас напиши . Турция в този си вид само Бъфи , Цецо Гестапуто , Кольо Младенов интимната наложница на Даавут Оглу и партия ГЕРБ барабар с пуделската ООД партия АТАКА могат да подкрепят Турция за ЕС . е
19
6
 
14
 
! Отговори
даувс преди 13 години
По направени магистрали са много по напред от нас
18
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Азиатските турци с азиатски паспорти, европейските турци откъм Босфора с европейски паспорти. Толкова ли е сложно? А тези които попаднат в Европа и си държат на ритуалите, да ходят да търсят правосъдие в азиатската част. Примерно сестрата се омъжила за западняк и братята й искат да я колят заради това. Ами да си я водят там по чукарите и да я пребият с камъни според Курана. Само че не пред Айфеловата кула.
17
3
 
8
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Ами аз не виждам за какво и е на турция да влиза в евросъюза.Само европеиците искат да откият пазарите в турция.Щото да си говорим сериозно турция е голям пазар.И сега ние стоим магистралите по които ще минава стокообмена.Проблема е че не виждам България какво печели от това.
16
11
 
26
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Учител в Турция получи предупреждение за уволнение,защото преподавал еволюционната теория на Дарвин, предаде "Дойче веле", като цитира в. "Хюриет"
15
7
 
13
 
! Отговори
narod преди 13 години
BG V KOI SIYUZ E-PONEJE FAKTITE SO4AT 4E SME V AFRIKANSKI SIYUZ
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Че то по света има ли Свободна Страна?И да не ми излизате със САЩ или Канада.
13
3
 
8
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
ОтговорчеНе, а ти?
12
9
 
20
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Международните правозащитни организации признават, че е налице положително развитие.***Така е, вече не трепят кюрдите с конвенционално оръжие, а са започнали да използват бойни отровни вещества.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KOY SI TI 4E DA MISLI6 ZA TOVA SE ISKA AKIL :))
10
8
 
14
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
AZIATSKA DYRJAVA NQMA KAKVO DA PRAVI V EVROPEISKIQ SYIUZ! AKO TURCIQ PRIEME HRISTIQNSTVOTO KATO OSNOVNA RELIGIQ MOJE BI SLED 100 GODINI 6TE SI POMISLIM DALI ZASLUJAVAT DA VLEZNAT V ES!