Файромия! Коя е тази страна?

Странни предложения за име на Република Македония
Обновена: 16 май 2011 14:44 | 16 май 2011 11:03, Елка Василева
276
Файромия! Коя е тази страна?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония.

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“.

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти.
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс.

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“.

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“.

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“.

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“.

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“.

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република
Македония – Бивша Югословенска
Република Скопие
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
21
 
! Отговори
*** преди 12 години
е и гърците имат македонски полкове а ти чувал ли си за 11 македонска дивизия от Българската армия ?
213
15
 
3
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До 217...Кьорав етномакедонец нямало до тогава.Абе види сега , за то што не ги сака за него и денес ги нема .*** еден пример да не биде пишуваето напразно .Во националниот историски архив на Украина во Киев се чуваат повее документи што сведочат припадниците на Македонскиот полк што имале силна македонска национална свест и себеси се сметале за Македонци.Македонскиот полк бил полк бил формиран од бегалци во Русиа по неуспехот на Карпошовото востание во 1698 година.
212
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля че словенско-албанска република е най-добре, а и отговаря на истината.
211
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
210
0
 
16
 
! Отговори
Супер преди 12 години
,,Република на Фуфотите,,Идеално е,как гордо звучи-Епа я сум горд Фуфот,антички....
209
0
 
23
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Да дам и аз своя принос:Западна БългарияТъпунгерияСкопенияМаркодонияМакаронияМинджипистан
208
2
 
15
 
! Отговори
до 212 преди 12 години
"Защо трябва да се гордея с дръпнати очи и конски опашки?"Искаш да кажеш, че нашите прадеди са били японци ли? Щото, ако става въпрос за прабългарите - те са от иранската група и изобщо не са с дръпнати очи. По нищо не се отличават от днешния среден европеец. Много думи, които се смятат за турцизми, са от прабългарски/ирански произход навлезли в речника на народите на Балканите и Турция. Територията на днешна Турция е владяна 300 г. от персите, ирански народ, същите като прабългарите.
207
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вие НЕ СТЕ НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ а независна Македониja,мисля добре разбираш разликата ЦЯЛАТА БЪЛГАРСКА,ВИЗАНТИЙСКА,ГРЪЦКА,ЛАТИНСКА,ВАТИКАНСКА,АРМЕНСКА,АРАБСКА,ОСМАНСКА ПИСАНА ИСТОРИЯ ЗА ТОЗИ РЕГИОН ПОЗНАВА ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИ и малко сърби в региона/от славяните/ ,който днес се нарича Македония,но не е било така чак до 19век.и то след 1830г.когато гърците възраждат на част от древна Елада новогръцката държава и започват осъществяването на МЕГАЛИ ИДЕЯТА!Кьорав етномакедонец нямало до тогава.
206
4
 
0
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До 12 август (1923) костите стояха в черквата "Св. Неделя" на поклонение. След това ги вдигнаха и оставиха в тавана на черквата при костите на Раковски. След няколко месеца, обаче, прибрахме ги от черквата и до днес ги съхраняваме в канцеларията на друж. "Илинден" със следния надпис: "Заклеваме поколенията настоящите свети мощи да бъдат погребани в столицата на Независима Македония."
205
0
 
15
 
! Отговори
2313 преди 12 години
Фаталната грешка на БГ бе да се бие за днешните македонски чукари и загуби Източна Тракия _линията Мидия /Енос и Беломорска Тракия (устието на Марица-Места. Златни земи за които и кръстоносците забравиха за къде са тръгнали и удариха Византия.За тези мекерета сърбофили единствената политика е пълен бойкот като Гърция.
204
4
 
2
 
! Отговори
Константин преди 12 години
Мисли от далечна Русия:В нвчалото на XIX век христианите на Морея и Ливадия стават независими и обявяват независима гръцка държава.Интересно, как биха реагирали гърците, ако в началото на XIX век, Османска Турция се възпротивила за името Гърция. Гърция не може да се нарече Гърция, а има само временно название "Бивш османски бейлик Юнанистан" - БОБЮ, или FOBY. (Yunanistan - това е Гърция по турски).
203
0
 
11
 
! Отговори
до: 4457 преди 12 години
На братя Миладинови има запазени оригинали на Българските народни песни от 1861 година а за Гоце Делчев може да дойдеш във София и да питаш дядо Милан той е още жив на 104 години е . Той е син на сестрата на Гоце Делчев , да ти разкаже какъв е бил вуко му и всички от Делчевия род
202
4
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Защо трябва да се гордея с дръпнати очи и конски опашки? Моите предци са били тука хиляди години преди тях.
201
4
 
1
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До АхинораМиладиновци ако не се лажам како деца зборувале на азик непознат и за вас и за нас , ама тоа денес не е пречка нивните внуци да се самоопределуваат како Македонци .Фамилиата на Делчев се униати а тоа многу , многу зборува ....знаеш ли дека по оставен аманет то денес почива во главниот град на Независна Македониа..За Сандански и неговиот многу асен сепаратизам мислам не треба коментар ...па зарем каракачановци без причина му а кршеа спомен плочата до скоро....Вапцаров сам си ..
200
1
 
1
 
! Отговори
*** преди 12 години
eто на игнеята ценоразписаHerkunftsanalyse & Ahnenforschung (inkl. Genographic Project) väterliche und mütterliche Ahnenlinie kombiniert £ 339.- väterliche Ahnenlinie £ 249.- mütterliche Ahnenlinie £ 149.- ще те напишат какъвто искаш а тия където незнаят какви са ходат да ги изледват
199
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
македонците са най-големите неблагодарници нагли,никой не ги е..ва за слива от екс юго,за всички макетата са най-долната ***,а ние дадохме хиляди жертви за тази неблагодарна ***!
198
0
 
19
 
! Отговори
към 197 от Ахинора преди 12 години
Ако приемем, че националността е по избор, то долу ръцете от нашите предци от Македония, които са избрали и са се смятали българи!:между другото братя Миладинови, Григор Пърличев,Д.Груев,Г. Делчев, Сандански, Вапцаров и всички други. Интелигенцията, духовенството, народът се е смятал за българи в Македония- вижте плебисцита за Екзархията от 1874 и т.н. Но днешните БЮРМ професори са измислили нов термин "двойна идентичност", т.е. те неправилно са се смятали за българи, но са си били "македонци"!
197
0
 
5
 
! Отговори
опааа преди 12 години
до АНОНИМЕН--а бе *** ти откъде ти ги ражда плиткото мозъче тия неща за нови завети и стари завети и за некви глупави македонци дето ми цитираш там ????, само се излагаш ,или явно си заработваш заплатата да пишеш тук некви коментарчета ....де..ба и ашлаците
196
0
 
1
 
! Отговори
tangra681 преди 12 години
do 205 nikoi ne ospova 4e vie kato nie sme staroselci a greece sa ot africa no problema e v vie maanutu e u vas
195
4
 
3
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До 202Тие се реномирана фирма не се било кои.МАНУ нема врска со ова...Истото го потврдуваат и шпанските лаборатории по генетика , ако си заинтересиран погледни ги и испитуваата на д-р Антонио Арнаиз-Вилена, тое е па многу подиректен ...."Македонците се староседелци, Грците доселени од Африка"Пакистанците ги афирмизаме само за да ги иритираме грците , ас мислев дека барем тоа е асно .....