Файромия! Коя е тази страна?

Странни предложения за име на Република Македония
Обновена: 16 май 2011 14:44 | 16 май 2011 11:03, Елка Василева
276
Файромия! Коя е тази страна?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония.

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“.

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти.
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс.

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“.

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“.

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“.

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“.

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“.

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република
Македония – Бивша Югословенска
Република Скопие
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
5
 
! Отговори
tangra681 преди 12 години
gr6ka imat i v pravitelstvoto kadeto im dava pravo na taja papla4 da vzima BG pasporti i za kakvo sa im znaete li za da ni 4ernjat o6te v Europa,kato e za li4ni intetresi Ja sam MACEDONAC,a kato se usere vika az sam Bugarin eto tova sa tija bil sam svidetel na dosta su4ki s novite bulgari(MAKEDONCI)
193
0
 
20
 
! Отговори
Марин преди 12 години
Към 196! Тази "Македония" и населението й, смятащо се за българи - вече го няма!Водили сме 3 фатални за България войни, за да освобождаваме "братята роби" в Македония, в които са загинали над 200 000 български войници/за 10 год./, цвета на българската интелигенция и младеж!А сме оплювани като колонизатори, "татари", "фашисти"! Стожерът в политиката на БЮРМ е омразата към България.Баста на кражбите на българската история и култура! Никаква подкрепа за НАТО, ЕС.Трябва да имаме условия като Гърция
192
0
 
4
 
! Отговори
do: 4457 преди 12 години
Това не е наука , това е фирма която за пари ще ти напише каквото искаш . мАНУ няма нищо общо със световната история и наука и кажи ми Научно каква ви е роднинската връзка със ПАКИСТАНЦИТЕ ?
191
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонци, не ви искаме и не ви заплашваме с нищо! Развивайте се както намерите за добре. В България има един район - северозападна България, който е на същотото ниво на развитие като Македония. Втори такъв за нищо на света не ни трябва! От нас сте видели само помощ, а ние от вас сме видели само псувни. От много време насам не искаме да имаме нищо общо с вас...
190
0
 
0
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До /w.За другите не знам ас држам до култура и висок стандард а не знам далие е тоа поради таа генетика.
189
0
 
4
 
! Отговори
tangra681 преди 12 години
Da se kazva MAKENDOLIJA taka njama da drazni nikoi,tova ne6to si e ottdelna darzava i se radvam 4e ne se napravi gre6ka da ja vzemem v predelite na BG za6toto edin tran pove4e ste6e da ni bade s tezi neblagodarnici
188
10
 
0
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До 191Зборуваме за етно-генетика коа е наука а не право на самочуствие кое е индивидуално право на личен избор.Не разбирам зошто треба да има дополнително обаснувае за тоа што ти го напиша....Bulgaria: 11 % Macedonian
187
3
 
0
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Файромия! Коя е тази страна? Прекрасно, родолюбиво заглавие, изпълнено със загриженост и безкористна обич към братята македонци! Много точен израз на твърдението по български медии и на официално ниво, че в Македония използват говора на омразата.Нямате ли малко срам?Дедите ви ще се обърнат в гроба!
186
0
 
16
 
! Отговори
юнака преди 12 години
Република южноафрикански мравояд, какво хубаво име
185
0
 
6
 
! Отговори
4457 :) преди 12 години
ами да да се казвате миация или тевтонодония тогава:)
184
0
 
8
 
! Отговори
до 188 преди 12 години
Площад Македония ще си остане Площад Македония, защото "македонците" и измислената им държава "Македония" която всъшност е малка част и по-скоро позьорска част от истинската македония няма нищо общо с Македония, областта която се намира в Гърция. Така че проблем с преименуване няма ;)
183
0
 
17
 
! Отговори
до: 4457 преди 12 години
приятелю за каква генетика говориш ???как щеме убедиш със твойте србомански теирии че нямаме нищо общо като ВСЕКИ НА ТРЕТИ БЪЛГАРИН ДЕДИТЕ СА МУ ОТ ВАРДАРСКО И ВИНАГИ СА СЕ ЧУВСТВАЛИ БЪЛГАРИ И ИМАМЕ БРАТОВЧЕДИ ОТТАТЪК ГРАНИЦАТА
182
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се закрие това нещо наречено БЮРМ ! Толкова прости и злобни хора на едно място не са нужни на никой!!!!
181
1
 
15
 
! Отговори
Перник преди 12 години
аз предлагам за име "Западна България"
180
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично, ако можех да се върна назад, щях с удоволствие да заменя вардарско за тракия и добруджа..милиони българи бяха прогонени от родните им места, изгубихме половината си територия, за да могат днес, в 2011 г., неблагодарните *** от мънкедония, да ни наричат окупатори и да казват, че са южни сърби..имахме реалния шанс да си върнем и пирот, босилеград - все места с истински българи, а не гнусни предатели..до '89 г. ги разбирах, имаше цензура. сега, в ерата на интернет, нямат извинение!
179
15
 
0
 
! Отговори
4457 преди 12 години
Не разбирам зошто ме нападнавте .ас само му дадов обаснувае од каде произлегуваат 20% тевтонска генетика.Ако сакате подетално можам да ви кажам и поточно. Тие живееле меу градовите Бауцен Ерфурт Прага Краков.] Во 9 век се уште постоеле како засебен етнос во централна Европа и таму имале 10 градови.Жалам ако резултатите од етно-генетските испитуваа не ви се допааат ...ама тоа е тоа , животот тече понатака....
178
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе да я пишат F.Y.R.O.M, това е най-доброто решение! И си отговаря на истината - former yugoslav republic of macedonia!
177
0
 
7
 
! Отговори
*** преди 12 години
Антички-македонски Хунзистан
176
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
държавите признали Файромия, се наричат Зимбабве, Мозамбик, Хондурас, Малгашка автономна Република на остров Мадагаскар и подобни..След като фиромите искат в Европа - трябва признание от Европа. Такова никога няма да дойде!! В Европа не се влиза с фалшива история и югославски комунизъм..Нито със сръбска музика, албански сепаратисти, крадена гръцка история и ненавист към НАТО..Да си стоят в *** и да се обединяват с Кадафи и себеподобните си в Африка..
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Република на Фуфотите ми хареса най-много ! Може за по-кратко и "Фуфотска Република" ахахах