Ратко Младич вече е в килията в Хага

Засега не е ясно кога ще е първото му явяване пред съда
1 юни 2011 07:14, Елка Василева
6
Ратко Младич вече е в килията в Хага
Снимка: Reuters

Ратко Младич от вторник вечерта е в центъра за предварително задържане на Международния трибунал за бивша Югославия в Хага.

Там той ще изчака съдебния процес за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството 16 години, след като съдът го обвини за избиването на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница, предаде Асошиейтед прес.

Преди това холандската телевизия показа в пряко предаване пристигането на самолета с бившия командир на армията на босненските сърби на летището в Ротердам. Младич бе екстрадиран от сръбските власти, за да бъде съден в Хага за военни престъпления през войната в Босна от 1992 до 1995 г.

Ескортиран от хеликоптер конвой от полицейски автомобили с включени сини сигнални лампи отведе обвиняемия в центъра за предварително задържане в квартал Схевенинген малко след като напусна летището на Ротердам.

Още по темата

Говорителка на Международния трибунал съобщи, че служители са връчили на Младич обвинителния акт и са му разяснили процедурите и правилата, преди да го отведат в изолирана килия, където ще прекара нощта. Говорителката обясни, че изолацията е стандартна процедура за новодошлите затворници. Тя добави, че Младич, който е на 69 години и с два прекарани инсулта, ще бъде прегледан от лекар и ако се нуждае, ще получи медицинско лечение.

Засега не е ясно кога ще е първото му явяване пред съда, но това може да стане до няколко дни, посочва АП.

Прокурорът на трибунала Серж Брамерц е свикал за сряда по обед пресконференция, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение на неговата канцелария.

При първото появяване на Младич съдът ще поиска от него да потвърди самоличността си и да признае или отхвърли обвиненията срещу него.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Още един "не народ, а ***"...Но те отдавна са известни с това, че са главни конкуренти на България по простотия.
5
2
 
0
 
! Отговори
Бесен преди 12 години
Да смятяш убиец на мирно население, включително деца, за герой, трябва сериозно да ти хлопа дъската.
4
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин на ЕС преди 12 години
Ето ги парите за 900евро минимална заплата - тия са капка в морето на комунистите които направиха прехода от комунизъм към олигархия и използваха демокрацията за платформа - нищо идва Видов ден Кадафи Младич и другите си отиват Гоце тренира Миговете но до колко ще му помогнат- олигарсите се провалиха в кризата и сега спонсорството е отслабнало
3
7
 
18
 
! Отговори
Niki преди 12 години
Голяма грешка направиха, че го предадоха !!! Срам и позор !!!Явно си е славянска черта.
2
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно недостоен народ са сърбите.НАТО ги бомбардираха а те драпат с цената на всичко за да влезнат там.Тия сърби и майките си ще продадатПредставете си следващата ситуация:1934 година:За да бъдат нормални отношенията със Сърбия и Гърция, България им предава:1. Владо Черноземски2. Цар Фердинанд Първи3. Ген. Владимир Вазов4. Ген. Никола Жекови още 50 генерала като ВОЕННИ ПРЕСТЪПНИЦИ.ПОЗОР НА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА.
1
8
 
18
 
! Отговори
чегевара преди 12 години
що за народ може да допусне такъв позорпродадоха и предадоха всичките си национални герои и борци за пари нато и ЕС