Гърция ще изпълни обещанията си за икономии

Това увери гръцкият финансов министър
7 ное 2011 18:07, Елка Василева
20
Гърция ще изпълни обещанията си за икономии
Евангелос Венизелос. Снимка: Reuters

Съставянето на правителство на националното единство в Гърция ще позволи на страната да удържи обещанията си в областта на икономиите, увери днес гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос, цитиран от АФП.

След една трудна седмица ние сега се намираме в нова политическа ситуация в Гърция, имаме нова политическа рамка.

Имаме правителство на националното единство и националната отговорност, заяви Венизелос при пристигането си в Брюксел за участие в среща на министрите на финансите от еврозоната.

Това правителство на единството е доказателство за нашия ангажимент и за националните ни възможности да приложим предвидената програма с мерки за икономии и да възстановим нашата страна, добави министърът.

След интензивни преговори в края на миналата седмица двете основни политически партии в Гърция постигнаха снощи политическо споразумение за формиране на правителство на националното единство, в което няма да участва сегашният премиер Георгиос Папандреу. Съставът на правителството и името на новия премиер се очаква да станат ясни днес, припомня БТА.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер изрази увереност, че ситуацията в Гърция ще се развива отсега нататък в добра насока. Той каза, че е разговарял днес с Папандреу и е изразил пред него признателността си за всичко, което той е направил.

"Но не мисля, че ще имаме окончателни решения" след края на срещата днес за отпускането на поредния транш от заема от 8 милиарда евро за Гърция, посочи Юнкер. Ще зависи от отговорите, които ще бъдат дадени от гръцкото правителство, за да знаем дали ние ще го отпуснем, обясни председателят на Еврогрупата.

Ние имаме известно време, за да проучим въпроса, добави Юнкер, като добави, че Гърция няма спешна нужда от парите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Кало преди 12 години
Тая шия не е от туршия :DПо-различни оценки, БВП на глава в Гърция е от 2 до 4 пъти по-голямо от този в БГ.От което всеки може да си направи една много груба преценка за реалистичните пропорции м/у доходите, пенсиите и т.н. в БГ и Гърция.Ясно е, че са харчили много над това, което печелят.Това е крайния резултат от всички леви популистки управления: безумни 'социални' придобивки, раздути държавни щатове, неефективан администрация.'Десните' от 'Нова демокрация' са същите.:)
19
0
 
1
 
! Отговори
катя преди 12 години
Направо ще ме разплачеш. В едно си прав, кредиторите са безмилостни, но къде не са? Виновни са и ако не беше крайно необходимо, не трябва да им се помага, но ....... Гърците много отдавна бяха наясно, че живеят свръх възможностите си, че харчат много повече, отколкото могат да си позволят, че държавата взема кредити от всяка банка, която и даде. Обвинявам ЕС, затова,че си затвори очите, банките-знаеш защо, гърците, защото си мълчаха .... Какъв Вермахт, какво поробване?!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами, то друго освен обещания не остана..., иначе, ще последва верижна реакция - Ирландия,Португалия, Испания, Италия и края на ЕС. А доларът, от световна ще се превърне в галактическа валута, и тогава 1 долар ще се обменя за 10 Марсиански Фобоса.)))))))))))))))А, гражданите на САЩ ще увеличат наднорменното си тегло двойно.Що се отнася до останалата част на света..., ами, докторите ни убеждават, че гладуването е полезно за здравето!
17
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 12 години
EIII HITRI LISICI SA TEZI MALAKI...PAK 6TE LAPAT NAGOTOVO
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе аз съм чувал на сила да ти вземат парите, ама на сила да ти дадат, па било и на кредит- не знаех, че е възможно. Добре, че бяха гърците да ме светнат
15
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 12 години
Ще!не е казал само кога...
14
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 12 години
Вервайте му...
13
6
 
7
 
! Отговори
бивш преди 12 години
Злобата и неуважението към труда на другите са наша национална особеност.И да работят денонощно гърците, те нямат конкуретна икономика и няма какво да изнесат,така че да могат да си помогнат в положението в което ги натикаха тези,които им отпуснаха кредитите.Нима кредиторите не са били наясно като са давали парите?!Ами при нас как е-същото.Става въпрос за поробване-като не стана с Вермахта,ще опитат с еврото.Не мога да разбера само защо толокова се прехласваме по кредиторите-целта им е поробване
12
13
 
11
 
! Отговори
Маркс преди 12 години
Тук някакви въздухари пишат са свободните гърци. ***, няма свобода, когато дължиш стотици милиарди на далеч по-силните от теб. Гърчолята ги заробиха за десетки години напред. Сиртакито, узото и онодването на мазните, смардливи гъркини остана в миналото. Сега на бач, о посрани гръцки роби на труда!
11
7
 
9
 
! Отговори
яко преди 12 години
Яко ще им го набутат на мазните гърци. Напред-назад, напред-назад....!
10
3
 
15
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Демокрация а!?Евросовиет съюз му казвам аз на това. Щом евролидерите така реагират на един референдум извода за мен е повече от ясен: гласът на дойните крави не трябва да се чува!
9
3
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
"Гърция ще изпълни обещанията си за икономии".... толкова рафинирани лъжци че дори не се изчервяват когато ги хванат!!!!
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май малаките са фанали Брюкселците за топките и стискат яко браво неkа видят банкерите каква глупост са сътворили с тоя ЕС.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре ама що не се отцепят от еврозоната, защо при първите слухове за референдум Шмеркел и Саркози подскочиха като опарени, кой кого спасява ЕС ли спасява себе си или спасяват Гърция, че аз като гледам какъв дълг има ЕС кой ще го връща хммм.
6
12
 
6
 
! Отговори
do 4 преди 12 години
Ne trqbwa da gi pita, za6toto prostiq gryk iska o6te da tancuwa sirtaki, da polu4awa 14 zaplata i da se pensionira na 53 god s pensiq rawna po4ti na zaplatata mu. Wseki go iska. I poneje cqlata im naciq e myrzeliwa i taka sa gi nau4eni, izob6to ne trqbwa da se pitat. We4e igrae samo pry4kata i disciplinata na Ewropa. Kogato qdoha kiufteta ne gi pitaha, sega pak nqma da gi pitat. W krajna smetka wsi4ko opira do narodna psihologiq i disciplina. Ciganina sam ne moje da se promeni.
5
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И да вият гърците и да не вият - случва се това, което каже МВФ и приятели!До тук с фантазиите - идва реалността!
4
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха :)Тоя Свинар питал ли е Гърците преди да се изказва неподготвен? Това да не са някои Български Роби случайно за да говори от тяхно име? Гърците са свободни,а не като Чалгаристанците РОБИ
3
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е... Светлото комунистическо бъдеще се нуждае от заеми от загниващия капитализъм, иначе са гола вода...
2
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социалисти... И Гърция вкараха в заеми, и България също има външен дълг заради тях! Още по татово време ни вкараха в дългове - 10 милиарда долара!
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега гърците изпълняват само едно свое обещание - че по-късно пак ще обещаят.