Еврозоната се споразумя за втори спасителен план за Гърция

Страната ще получи втория транш от 130 млрд. евро
21 фев 2012 07:11, Елка Василева
81
Еврозоната се споразумя за втори спасителен план за Гърция
Снимка: архив, Reuters

След повече от 12 часа преговори министрите на финансите на страните от еврозоната постигнаха днес споразумение да предоставят на Гърция заеми за още 130 милиарда евро, за да я спасят от фалит, съобщиха световните агенции.

Веднага след новината еврото се покачи с 0,7 процента, достигайки стойност от 1,328 спрямо долара.

Дипломат от Европейския съюз заяви, че подробностите на споразумението още се доуточняват. Очаква се то да предвижда намаляване на гръцкия дълг до 120,5 процента от БВП до 2020 г.

Това е почти максимумът, който Международният валутен фонд и страните от еврозоната смятаха за издържан.

Споразумението също така би трябвало да даде зелена светлина за облекчаване на дълга от частните инвеститори, които се очаква да понесат значителни загуби по притежаваните от тях гръцки облигации, отбелязва Асошиейтед прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Гърцияеврозоната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
9
 
! Отговори
от пост 27 преди 12 години
Разбира се, контролираният фалит може да прерасне в неконтролиран, но с това споразумение и поемането на контрола над Гърция отвън вероятността е много малка. Тя намалява и от факта, че след кризата следва икономически бум - въпрос на време. Иконом. анализи показват, че доста страни от ЕС, вкл. Германия и България, вече се измъкват от кризата. Скоро в БГ отново ще се заговори за недостиг на работна ръка. Преди няколко години искаха да внасят виетнамци за туристическия браш.
46
4
 
4
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Аз гърци дори на ливадата си не ги искам."но един ден ще ви изчукаме отново подред грозни и дебели европейци" - преценете доколко се смятат за европейци и каква куптура ще разнасят из ЕВРОПА само по изказването на коментар 36 И 26 - " Моята прогноза е, че те отново ще прецакат всички"
45
11
 
13
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Мързеливите гърчоля, типично по византийски преметнаха работливите, но наивни немци, пак ще лапат яки заплати, а ние "стабилните" бедняци-мухи! Въртяха, сукаха, циркове тоест протести и постигнаха своето - абе хора някой замислил ли се е за тая цифра 130 млрд., що на нас някой не ни помогне с с една десета част от нея!? Нас обаче са ни хванали за гушата да си платим до стотинка "сименсчетата" на БДЖ! Някой да оспори твърдението, че западняците ни мразят, а нашите нещастници тичат да им слугуват
44
0
 
12
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Дано нашите политици и бизнесмени осъзнаят какъв невероятен шанс имаме сега и да направят всички възможно да станем финансовия и стопански център на Балканите. --Шанс наистина имаме. На практика ние сме георграфския център на Балканите. Имаме стабилна банкова система. Данъците са ниски. Ако се лансира тази идея, в България може да се влеят огромни допълнителни инвестиции. Всички големи банки, фирми, институции и т.н. ще имат балкански централи у нас. Това значи много нови раб. места.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърци не бойте се,кат го издети ши има и трети.
42
1
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Фалитът на Гърция не е избегнат , както и на Португалия. Тази година има избори в много европейски държави и е вероятно те да разиграват театър до края на годината. Всичко са все спекулации, нито можем да знаем какво правят от ЕЦБ , нито можем да надлъжем банковата система. И в двата случая фалит или не - губим, важното да не е на цената, която плати Исландия - хората изгубиха спестяванията си и работата си. Представяли ли сте си някога такава държава с толкова много бездомни да се озове?!
41
1
 
1
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
за сега си беше ясно че ще клекнат толерастите, ама да видим след изборите ако дойдат някви червени, което не е изключено
40
1
 
3
 
! Отговори
do 27 преди 12 години
А я сега въпроси за размисъл - ако това е контролиран фалит, представи си резултатите, ако Гърция не получеше това "спасение": еврото в колапс и се обезценява и спестяванията на хората реално се губят, защото се оказва че тези пари не струват. така не Гърция, а цяла Европа ще плати последствията от собствения си джоб. сега ще плащаме за кредит, ама 5000 на калпак с лихвите, а не с личните си спестявания да ги изгубим от раз и които за доста хора са над 5000. А фалитът не е избегнат
39
4
 
2
 
! Отговори
аватар преди 12 години
А,НЯКОЙ ДА МЕ Е ПОПИТАЛ ДАЛИ СЪМ БИЛ СЪГЛАСЕН ДА БЪДА В ЕС !!!!!!!!,всичкото е от натягането на някои псевдо политици като например соломон паси и такива като него. АНАТЕМА ! НЕ ЖЕЛАЯ ПСЕВДО ПОЛИТИЦИ В ПАРЛАМЕНТА,А ЗАЩО ЛИ НИ Е ПАРЛАМЕНТ ??
38
2
 
7
 
! Отговори
дано преди 12 години
Гърците напираха да станат стопанския и финансов център на балканските страни членки на ЕС, но мечтата им стана на пух и прах. Интересно кой ще поеме тази функция - засега се очертават Букурещ и София. Страните от бивша Югославия са или много малки или още не са членове.Дано нашите политици и бизнесмени осъзнаят какъв невероятен шанс имаме сега и да направят всички възможно да станем финансовия и стопански център на Балканите.
37
2
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Мераците си ги имаме и ББ успешно се справя засега.
36
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Заменям нива 5-6 декара до блатото в Кривунделово,за каменист остров 100-тина дкр.срещу Патра.Клиентите да...побързат,цената е на...промоция.
35
7
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Прав си,уникален народ сме..Няма друго стадо подобно на нас.Дори и в Африка народите търсят правата си и воюват за свободата си,а ние умните уникални българи вечно търсим някой да ни оправи...изотзад --Като си такъв мераклия *** да воюваш в Африка и да те оправят отзад.Ние българите нямаме такива мераци.
34
2
 
3
 
! Отговори
orce преди 12 години
Za da dobie nekoj pari od nekoj treba da se zemat toa e edno i edinstveno sveto pravilo vo ekonomijata.Znaci parite sto se vlevat vo GRCIJA se od zemjite na EU a dali nekoj ce gi vrati toa ce vidime ,no deka graganite od EU od denes ce mora povece da rabotat za GRCITE toa e sigurno pa analpgno na toa i BUGRSKITE GRAGANI..Eve za mesec i polovina ide VELIGDEN tie ce si zemat 13 ta plata a vie so prstort vo usta ce si gledate i bogami mora uste povece da backate za tie lazgovci i
33
4
 
10
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Преди да дойдат гърците да ти косят ливадата на село не е зле да прибереш оттам майка си и баба си дето мият гръцки *** за да си купиш компютър
32
5
 
12
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Прав си,уникален народ сме..Няма друго стадо подобно на нас.Дори и в Африка народите търсят правата си и воюват за свободата си,а ние умните уникални българи вечно търсим някой да ни оправи...изотзад
31
3
 
6
 
! Отговори
VDCH преди 12 години
Като напиша в google минимална работна заплата виждам, че за Гърция е 580. Това значи чисти 460, а за начинаещи към 400. Там цените са по-високи от 2 пъти нагоре. Отделно, че в 4-милионната Атина много хора живеят под наем и като загубят работата си какво ще правят. Друг е въпросът, че при фалит на Гърция ние ще пострадаме защото най-много изнасяме за там.
30
0
 
13
 
! Отговори
888 преди 12 години
Не вярвайте, че на Гърция е опростен част от дълга, тъй като те никога не са получили тези пари, а трета ръка военна техника, която им продадоха на огромни цени, а техните политици взеха милиарди евро комисионни. В далаверата естествено са намесени и банките, които уж сега "отписват" част от дълга.
29
1
 
1
 
! Отговори
beden преди 12 години
zaebi tazi karma kato jiveesh otvratitelno v parodiq na dyrjava , standarta ni e iskustveno nisyk za da mizerstvame , estestveno 4e nqma da glasuvam za tezi pederasti koito sa na vlast no te shte si manipulirat izborite kakto im e ugodno , ne komunisti a evrei ni upravliavat i ne se u4udvaite na fakta 4e niakoi kmetove na gradove sa bivshi direktori na banki ... ae 4ao
28
5
 
20
 
! Отговори
ЧЕСТИТО преди 12 години
Очертава се полуостров Касандра немски, Ситония холандски, Атон френски само така Европа ще се приближи до България, а мързеливата гърчоля ще ми коси ливадата на село.