Гърция вече е на предизборна вълна

Брюксел няма да позволи политиците да забравят поетите от тях ангажименти
12 мар 2012 10:21, Елка Василева
5
Гърция вече е на предизборна вълна
Гърция вече е на предизборна вълна. Снимка: Reuters

Преди да е засъхнало мастилото от подписите, положени под сделката за отписване на гръцкия дълг и за новия заем, страната вече е на предизборна вълна, съобщават вестниците.

Лидерът на консерваторите Андонис Самарас обяви, че предсрочните парламентарни избори ще се състоят непосредствено след Великден на 15 април.

Датата обаче все още не е уточнена, тъй като се очаква и позицията на социалистическата партия ПАСОК. Тя ще стане известна, след като социалистите изберат нов лидер на 18 март, пишат изданията. Единственият кандидат за поста е Евангелос Венизелос, вицепремиер и финансов министър в сегашния коалиционен кабинет на премиера Лукас Пападимос.

Правителственият говорител Панделис Капсис каза, че изборите могат да бъдат на 29 април. Той поясни, че работата на правителството ще бъде свършена и че на 12 април предстои да бъде сключено споразумение за един по-малък транш гръцки облигации.

Коалиционното правителство на Пападимос, формирано през ноември и обединяващо социалистите от ПАСОК и консерваторите от Нова демокрация, имаше за задача да довърши преговорите за излизане от дълговата криза и да организира изборите колкото може по-скоро.

Парламентарните избори бяха планирани за средата на февруари, главно по настояване на Нова демокрация, която е водеща партия според последните проучвания на общественото мнение.

Консерваторите се съгласиха да отложат датата, след като стана ясно, че Пападимос се нуждае от повече време за приключване на преговорите с ЕС и МВФ за втория спасителен кредит.

Предварителните проучвания показват, че в следващия гръцки парламент е възможно да влязат девет партии /в сегашния са пет/, но се подчертава, че спечелилата най-много гласове политическа сила няма да може да състави самостоятелно правителство. С най-големи шансове за победа е партията Нова демокрация. Твърди се, че е възможна следизборна коалиция на консерваторите със социалистите.

Вестниците коментират, че Брюксел нямало да позволи на гръцките политици да се втурнат в предизборната надпревара и да забравят за поетите от тях ангажименти по изпълнението на договореностите.

Изтъква се, че по тази причина в края на месеца в Атина се завръща тройката /ЕС, Европейската централна банка и МВФ/, тъй като има опасност за сетен път да бъде загубена инерцията и да бъде пропилян последният шанс, който е останал на Гърция, за да се справи с финансовите си проблеми.

Изданията информират още, че след успешната операция за участие на частните кредитори в преструктурирането на гръцкия дълг за днес еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) е насрочила заседание, на което ще трябва да даде окончателното си одобрение за новото кредитно споразумение за Гърция, което ще открие пътя за отпускането на 130 млрд. евро.

Посочва се, че в четвъртък пък ще заседава Управителният съвет на МВФ, за да реши какъв ще е размерът на финансовата помощ за Гърция. Кристин Лагард предложи сумата от 28 млрд. евро за следващите четири години, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как, бе? Ония трюфел Самарас сега ще управлява. Вервайте ми, Боко е професор в сравнение с тоя.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С ЕДНА ДУМА ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА ,ЗАЩОТО ЮДЕО-МАСОНСКИТЕ КУКЛОВОДИ ВЕЧЕ СА РЕШИЛИ КОЯ ПАРТИЯ ЩЕ Е СЛЕДВАЩАТА НА ВЛАСТ ,А ТЯ ЩЕ Е НОВА ДЕМОКРАЦИЯ ,ТАКА Е ПРИ ДЕМОКРАДЦИТЕ ИМА 2 ПАРТИИ ДЕТО СЛУЖАТ НА ЕДИН И СЪЩИ ГОСПОДАР ,КОИТО СЕ СМЕНЯТ ПРЕЗ НЯКОЛКО ГОДИНИ ,А ТЪПИЯ М,АТРЯЛ ХОДИ ДА ПУСКА КНИЖКИ -(БЮЛЕТИНИ) И СИ МИСЛИ ,ЧЕ НЕЩО (ЗАВИСИ )ОТ НЕГО
3
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
eto imame si ve4e istinski susedi.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От седмици селскостопанските производители са се организирали в нета и продават продукцията си директно на крайния купувач. Така се продават картофи, зехтин, маслини и всякакви сезонни плодове и зеленчуци. Като елиминираха прекупвачите - цените са им наполовина.А сега кажете, кога това ще се случи в БГ? Май зададох риторичен въпрос!
1
0
 
8
 
! Отговори
Киркорчо преди 12 години
Днес сутринта в гърция фермерите продават кортофите по смешно низки цени.Хора купуват по няколко чували с картофи.