Гърция се връща към изборния цирк и тича към драхмата

"Индипендънт": Оставете ги да гладуват и ще се почувстват по-добре
Обновена: 16 май 2012 12:07 | 16 май 2012 12:00, Елка Василева
156
Гърция се връща към изборния цирк и тича към драхмата
Все по-често се говори за излизане на Гърция от еврозоната. Снимка: архив, Reuters

Чуждите вестници коментират обстановката в Гърция, която поема към нови избори след провала на опитите за съставяне на кабинет.

Европа е изправена пред месец на политическа и икономическа бъркотия след провала на 9-дневните разговори за коалиционен гръцки кабинет. Сега европейските политици активно работят по планове за намаляване на последиците от евентуално излизане на Гърция от еврозоната след новите парламентарни избори, на които се очаква радикалната лява партия СИРИЗА, противник на програмите за икономии, да увеличи подкрепата си, пише в. "Гардиън". В друга статия изданието пише, че за Гърция и за еврозоната истинското бедствие ще е отлагане на излизането на Атина от тази обща валутна зона.

Все по-често се говори за излизане на Гърция от еврозоната, но как ще се случи това. Засега никой не знае, защото това ще е безпрецедентна стъпка, пише в. "Дейли телеграф". Няма юридически механизъм за излизане на една страна от еврозоната, откакто беше създадена единната европейска валута.

Най-вероятният сценарий включва гръцките власти да се договорят за точна дата с останалите страни от еврозоната, с ЕЦБ и с МВФ. Те може да решат да обявят официално излизането от еврозоната след затварянето на борсите, най-вероятно в някой петък вечерта, за да дадат възможност на инвеститорите да преглътнат новината.

После Гърция най-вероятно ще върне драхмата. Първоначалният курс на новата драхма ще бъде едно към едно към еврото. После пазарите ще започнат да диктуват обменния курс, като се очаква той да падне рязко почти веднага.

Дългът на Гърция също ще бъде трансформиран в драхми, като това ще бъде предшествано от сложен юридически спор. Парите, дължани от Атина на кредиторите й, и парите, дължани от гръцките банки на ЕЦБ, отново ще станат предмет на предоговаряне и преструктуриране. Цената на излизането на Гърция от еврозоната е непредвидима, но Институтът за международни финанси, който представлява над 450 финансови институции по света, я фиксира на около 1 трилион евро. Тази цена ще се превърне в бреме за цяла Гърция, която ще потъне още по-надълбоко в рецесията.

Излизането на Гърция от еврозоната ще въведе принципа, че с всяка страна може да се случи подобно нещо. Напрежението върху най-задлъжнелите Португалия и Ирландия ще се увеличи. Подобно нещо ще се случи и с Испания и Италия. ЕЦБ и нейните поддръжници, по-специално Германия, ще понесат голям удар.

Гърците трябва да приемат условията на спасителните планове, защото няма друга алтернатива, пише в. "Индипендънт" в статия, озаглавена: "Оставете гърците да гладуват и те ще се почувстват по-добре".

Гърците се връщат към изборния цирк, пише в. "Фигаро". Това завръщане става във възможно най-лошия момент. Правителството няма достатъчно пари, за да плати заплатите на чиновниците и пенсиите на пенсионерите. Приватизациите са спрени. Рекапитализацията на банките се влачи. Рецесията се задълбочава. Банките не отпускат заеми. Големите вложители изтеглиха парите си. Петдесет процента от младите са безработни. Икономиката рухва. Гърция тича към драхмата, но може би това ще се окаже добро нещо. Гърция се държа като разглезено дете, като крадливо и мегаломанско същество, но сега за нея има едно решение - строга диета, пише изданието, като цитира гръцкия коментатор Каролос Гикас.

Изборите на 6 май може и да бяха катарзис за гърците, но провалът им да съставят правителство подчертава дълбочината на проблемите на Гърция, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Един от тези проблеми например е тегленето на пари от гръцките банки. От края на 2009 г. от банките са изтеглени около 4 милиарда евро на месец, като само през този януари бяха изтеглени 6,5 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: еврозонаГърциядрахма
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
11
 
32
 
! Отговори
@BG преди 11 години
Интересно. Усещате ли се че единствената страна в която де факто се наблюдава демокрация, волята на хората, е Гърция.Не знам дали са зле или добре, кога и как ще се оправят, но определено народа не се оставя да ги газят - било то велика Германия или велика Франция.
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първоначалният курс на новата драхма ще бъде едно към едно към еврото , защо не към британската лира , демек ще поскъпне и дълга ще намалее .
55
26
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Аз като Ви говорех че трябва да благодарим на Бойко за това че не намали заплати и пенсии вие се чудехте ! Сега разбрахте колко е бил прав като каза че България е остров на стабилността ! ГЕРБ ще управлява още 3 мандата до 2025 год.
54
0
 
14
 
! Отговори
gtf преди 11 години
до 57другите соц държави ?Я погледни Словения с 550 Евро минимална заплата, да не би да са зле а, и там има корупция но пък политиците в началото на прехода работиха здраво, заедно и запазиха ключови държавни предприятия, искаха си държава и си я направиха.Кво очакваш да стане след, като от 44-та ни управляват комунисти и техни потомци (т.е. престъпна организация), които откраднаха, квото можаха а другото го продадоха с-у тлъсти комисионни.Не е луд тоз дето яде баницата а този, който му я дав
53
1
 
9
 
! Отговори
Грък преди 11 години
мдаааааа ...дойде Видив ден...да пием по едно узо, па после ша плащаме....
52
2
 
15
 
! Отговори
иво преди 11 години
По нагъл анализ не бях прочел.фалитът на Гърция ще засегне Португалия,Испания,Италия,Ирландия,та дори и Германия, а нас БЪЛГАРИТЕ , дори не не броят за хора!!!Това е мнение на ЕС за Гърция,България,Румъния.За Балканите.
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сте ми интересни като напишете "България на 2, на 3 морета!" Ами та ние едно море имаме сега и го окяпазихме, водата ***, презастроено и винаги се разболявам като отида. На море в Гърция ако отидете (пожелавам ви го) ще видите че са на светлинни години от нас дори и мъничките и по-евтини курорти
50
6
 
4
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Супер сега ще видят кок боб яде ли !!!!
49
4
 
12
 
! Отговори
gtf преди 11 години
няма за какво да се радваме на подобна новина, "Ако мечката играе в двора на съседа, ще заиграе и в твоя". Парите от роднините ще спрат, те ще се върнат - безработицата тука ще стигне до небесата.Гърците с намален внос, потребление - удрят експорта на ЕС, което пак ще се отрази в-у нас, както и редица други негативи...Вместо да приемат по-безболезнения вариант, са ще теглим всички (кой повече, кой по-малко), като най-бедни ние ще почувстваме удара най-силно.
48
2
 
21
 
! Отговори
high преди 11 години
Първо изгледайте филма "Катастройка", тогава плюйте по гърците. В момента им се прилага планът, който беше приложен на всичките соц. държави- изнудване да се приватизират работещи държавни предпирятия, с уж тромава администрация, за да уж се намали външния дълг, да се изкупят предприятия от по-големи инвеститори, които след това да затворят за да не им бъде конкурент. Една клика, икономо-политическа, иска да се пробва отново със същия план. Резултатът го знаем за нас и другите соц държави.
47
6
 
21
 
! Отговори
До макето преди 11 години
Не ги мисли ти гърците, те все някога ще се оправят. Имат много какво да продават, имат и печеливш туризъм поне 6 месеца в годината. Ти си гледай твойта *** държавичка, от която никой не се интересува ,щото е на г.за на географията. Който и да дойде на власт в Гърция, първо вас ще ви шиба заради историческата справедливост. По-голяма мизерия от македонската не съм виждал в Европа. Преди 40 г. македонец беше синоним на ***, зъл и проклет човек. Не сте се променили никак и по-зле ставате.
46
4
 
10
 
! Отговори
Деметриос Идиотикон преди 11 години
Братя елини на протест срещу въвеждането на драхмата както и срещу оставането на еврото. И двете ни носят само злини. Ние отлично знаем че едно сиртаки с две узо със цацики оправят работата по-добре от всички финасисти. Нека нашия боен победен крясък да бъде : "Ясууу"
45
1
 
10
 
! Отговори
777.. преди 11 години
ГЪРЦИТЕ ВЗЕМЕТЕ ПРИМЕР ОТ ИСЛАНДИЯ!КОГАТО СЕ РОДИ ГРЪК ЕВРЕИТЕ ПЛАЧАТ!
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
над 500мил души живеят в европа и генерират 25% от световния БВП така че никои няма да рискува валутата или хората заради едната Гърция справка - България преди 15 години....
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Истината е, че Луканов и Виденов отказаха да плащат на Германия и бяха съборени от власт, за да може Филип Димитров, Софиянски Усмивката и Костов да почнат да плащат на банките.
42
2
 
13
 
! Отговори
1234 преди 11 години
Дори в Гърция има повече държавностот БГ. Но е истина, че на 100% са грандомани и се имат за големи тарикати. Съсипа ги алчността на политическия и икономическия им елит. Безконтролно вземане на заеми, фалшифициране на отчети, лъготене. Този път няма да им простят. Финансовите акули ще си върнат загубените пари "ме то парапано" - с добавка.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пролети и клошари от всички страни, обединявайте се!
40
1
 
5
 
! Отговори
LIZIMAX преди 11 години
DO 35 ABSOLIUTNO PRAV SI,,,GLADNI GARCI NQMA,PROSE6TI BALGARI IMA NAVSQKADE I TO HORA SAS OBRAZOVANIQ...TOVA SA FAKTITE
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците са хора невероятни веселяци!Тичат с все сили към товарния влак,дет върви срещу тях.
38
0
 
4
 
! Отговори
LIZIMAX преди 11 години
do 28 ZNA4I GARCITE GI MARZI A NIE SME RABOTNI.....SME6NIK SI GOLQM ..I SEGA TVA KOETO STAVA TAM TE RADVA NALI,TE POTAVAT A NIE IZPLUVAME,DAJE 6TE HVRAKNEM A????KOLKO SI PROST BEEEE....AMI TVA E POLITIKA NA AMERIKA BE GLUP4O,SAZDAVAT KRIZA,RAZCEPVAT EVRO SAIUZA I VSI4KI TRAGVAT NADOLU,POSLE AMERIKA RAZDAVA ZAEMI I STAVA6 TEHEN VE4EN ROB...