Гръцката държава ще рухне напълно без еврото

Страната не може да избегне мерките за икономии, пише "Икономист"
Обновена: 18 май 2012 17:29 | 18 май 2012 17:29, Елка Василева
135
Гръцката държава ще рухне напълно без еврото
Със или без еврозоната Гърция не може да избегне мерките за икономии. Снимка: архив, Reuters

За две големи заплахи, пред които ще бъде изправена еврозоната, ако Гърция се оттегли от валутния съюз, пише в анализ британското списание "Икономист".

Списанието посочва, че централните банкери вече открито обсъждат възможността за излизане на Гърция от еврозоната, което има и нарастващ брой привърженици. Те смятат, че Гърция ще спечели от една по-евтина валута и че създаването на по-тесен фискален и финансов съюз между останалите членове на еврозоната ще бъде по-лесно без страна, която на първо място изобщо не би трябвало да се присъединява.

"Грешно е обаче да се претендира, че излизане на Гърция е лесен или желателен изход. Преди да е прекалено късно, гръцките политици трябва да бъдат честни за това какво значи едно излизане на Гърция" от еврото, пише "Икономист". "А политиците в Европа трябва да действат по-смело, за да защитят останалата част от еврозоната в случай на най-лошото", допълва списанието.

"Икономист" посочва, че със или без еврозоната Гърция не може да избегне мерките за икономии, като изтъква, че ако Гърция се оттегли, ще й е необходимо "дори по-силно лекарство".

Гърция може и да е малка страна, но едно излизане на Гърция от еврозоната няма да е малко събитие и ще струва на европейските банки, фирми и данъкоплатци много пари, пише още списанието.

Първата от заплахите, които "Икономист" вижда в излизането на Гърция от валутния съюз, е заразата. Вече никой не вярва, че ръководството на еврозоната е готово да вземе подходящите мерки, за да убеди пазарите, че никоя друга страна няма да излезе от валутния съюз. Европейската централна банка е единствената надеждна защита срещу широката зараза и разпад на еврозоната, но никой не знае точно доколко тази банка е склонна да направи всичко, за да запази стабилна банковата система.

Другата заплаха е, че евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до пълно рухване на гръцката държава.

Политическата ситуация е вече хаотична и ще стане още повече такава, ако страната се оттегли от валутния съюз.

Ако една рухваща политическа система не може да управлява финансовите си проблеми, ще е нужно печатане на пари.

А то ще предизвика катастрофална хиперинфлация, която сериозно ще влоши икономиката на Гърция, смята "Икономист", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбия, Харватска са много по-добре иконобически и по-стабилни от Гърция ама пусти интереси. Са ревът че пенсиите ще им станат 400Е ...марш от евро зоната да видим колко драхми ще взимете, и да ревът на рамото на социалистите от ПАСОК и на Папандрау че и то е много хитър....
9
4
 
47
 
! Отговори
Ха-ха-ха !!! ... преди 11 години
Гърция я погребват от 5 години, а гърците продължават да живеят 5 пъти по-добре от нас !
8
3
 
35
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Пазят я само заради плановете им за единно световно правителство и нов световен ред - колкото и скъпо да им излиза това. Ако Гърция повлачи крак и излезе от еврозоната, ще бъде прецедент и пример за останалите, които могат да решат да направят същото... И тогава мечтите на глобалистите се отлагат за неопределено време... някъде в по-далечното бъдеще...
7
6
 
34
 
! Отговори
3 V 1 преди 11 години
Преди 10-ина год.,когато при нас се вихреше виденовата криза и не бяхме членки на ЕС, гърците ни се смееха ,държаха се вулгарно,обидно и казваха че от мързел и комунизъм сме на този хал/тогава/..Сега ще се върна при някои от тях,за да им кажа, че който се смее последен,се смее най-добре и Цапрас е като Живков ,Сталин и Ленин, изпратен им,защото идва Видовден за всеки. Сигнализирахте за неуместен коментар
6
6
 
48
 
! Отговори
Преди 19 г. преди 11 години
Преди 19 години същото това списание направи прогноза, че България ще стигне нивото си на икономическо развитие до 1989 г. едва през 2063 г. До тук са познали. Гърците са друго нещо. ЕС ги хрантути от 1982 г. и сега. Станаха богати без да работят. Това другаде не се е случвало. След всичко което им се случи, те отново са десетина пъти по богати от нас. Там минимална пенсия - 561 евро, тук - 68 евро. Питам, коя държава е фалирала ? Гърция или България ?
5
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция в момента нанся огрмни щети. Не знам защо още я пазят, като свещенна крава. Вижда какъв е курса долар към евро в последната седмица, само заради малаките...
4
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ми прилича все едно да почнат без причина да те инжектират с морфин и след време да ти кажат, че ще рухнеш без него... Преди да измислят еврото, в Гърция са били мега зле и са ядяли доматите с колците...Най-добре да се махат от новия EUSSR... И ние да последваме техния пример, преди да сме станали като Гърция.... Длъжници за 200 години напред - финансови роби, евтина работна ръка и дестинация за евтин секс туризъм...
3
12
 
31
 
! Отговори
zeta преди 11 години
Еврозоната ще е дори по-силна без алчните гърци.Така,че да го духат гърците!
2
23
 
26
 
! Отговори
123 преди 11 години
Според мен, еврозоната ще рухне без Гърция. Дано и по - скоро.
1
3
 
29
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Гърчоля,няма да...рухнете,ей го...де Боко;ще ви...подпира.