Пред фалит ли е Сърбия?

Сръбската икономика е в критично състояние
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 13:30, Елка Василева
195
Пред фалит ли е Сърбия?
Сградата на Скупщината в Белград. Снимка: архив, Reuters

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана, пише Дойче веле. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлен и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.


И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
22
 
39
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Положението на България е трагично.Всичките ни съседни държави са бедни и почти фалирали-Гърция,Сърбия,Македония и Румъния.Единствено Турската икономика е стабилна и силна.Затова са нужни спешни мерки,планиране по сектори и търсене на всяка възможност за подпомагане на родното производство.Затова ни е нужно национално отговорно правителство и експерти.За жалост ни управлява безхаберно,мутренско,некомпетентно и крадливо правителство.Национален Фронт за Спасение на България!
8
30
 
24
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Как ще е в критично състояние бе? Питайте родните *** те ще ви кажат, че Сърбия е на 100 години пред нас, а страната на алкохолиците и джуджетата и най-здравите болни Русия е много преди САЩ и Германия.Питайте питайте *** те ще ви кажат !
7
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека ви обясня как работи МВФ. Първо назначават корумпирани политици, коуто да управляват. Дават заем на държавата и купените от тях политици правят така, че заемът да не бъде върнат. След това МВФ вече притежава природните ресурси на държавата или общо казано притежава държавата. Тук вече се случи преди 20 години. Сега просто идва ред и на останалите... :)
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисълта ми е, че една държава ако прибегне до милярди заеми от други държави или институции вече е фалирала до голяма степен и следващите години ще й бъдат много тежки във всяко едно отношение.
5
22
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
ако герп бяха в Сърбия, отдавна щяха да са ги изритали !
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
po edna postna pizza ot dqnkov
3
5
 
23
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Хайде да си спестиш тъпите шаблонни коментари. Никой не говори за империализъм тук. Знаеш ли каква е разликата между държави (или в случая институции)-кредитори и държавите-заематели? Ами, че вторите изпадат в зависимост в дългосрочен период, дори и да стабилизират икономиката си. Виж България още си държи валутния борд за добро или лошо, Гърция тепърва я чака още по-тежка зависимост, колкото и да им "прощават" не си мисли, че ще ги оставят ей така
2
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да им пратим Дянков да ги стабилизира? Ще са бедни, бедни, ***... стабилни!
1
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оппааа, ква стана тя - злият МВФ ще трябва да спасява Сърбия. Що така бе, брачо? Нали сте велики и нали не ви требеше империалистическа помощ?