Залежите на газ край бреговете на Гърция може да променят съдбата й

Те са за 600 млрд. долара според научно изследване
3 окт 2012 19:20, Елка Василева
29
Залежите на газ край бреговете на Гърция може да променят съдбата й
Край бреговете на Гърция може би има големи залежи от природен газ. Снимка: архив, Булфото

Крайбрежните залежи на природен газ могат драматично да променят съдбата на Гърция, ако първоначалните оценки за запаси на стойност 600 милиарда долара бъдат потвърдени, показва изследване, представено на премиера Андонис Самарас през юни, съобщава Ройтерс.

Според изследването, съпоставящо съществуващите научни данни, геоложките сходства показват, че резервите край бреговете на остров Крит може да съответстват на богатия Левантийски басейн, където бяха съсредоточени неотдавнашните израелски и кипърски открития.

Проучването говори за стратегически значими запаси в гръцките води южно от Крит от порядъка на 3,5 трилиона кубически метра - достатъчни да покрият нуждите от газ за над шест години на Европейския съюз, както и еквивалента на около 1,5 милиарда барела нефт.

Макар че проучването и развитието на крайбрежния газов сектор ще отнеме няколко години, Гърция вече стартира кръг от търгове за раздаване на лицензи и поръча на компания за сеизмични проучвания да определи размера на залежите на въглеводороди. Резултатите се очакват в средата на 2013 г.

Представяйки проучването си, авторите му Андонис Фосколос, Елиас Конофагос и Никос Лигерос заявиха, че очакват запасите да генерират 599 милиарда долара приходи за държавата в рамките на 25 години. "Смятаме, че тези цифри са много консервативни", заяви за Ройтерс Конофагос.

Според друго проучване, публикувано в научно списание за природни науки и инженерство през юни, се оценява, че Гърция разполага със залежи от 4 трилиона кубически метра газ и още 3 милиарда барела суров нефт, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако е истина искам да чуя пак госИн Дрянков как ще сме по-добре от гърците в близко бъдеще, като напомням дори в икономическа криза и зверски икономии доходите им са по-високи от българските около 2 до 3 пъти на бедните спрямо нашата средна класа
2
6
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Такъв стратегически отрасъл като газодобива трябва да бъде абсолютно държавен монопол . Гърците раздадат ли си находищата на концесии на разни чужди частни компании значи милиарди няма да видят. Ще получават някакви данъци а това са трохи в сравнение с истинската печалба.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А те 600 милиарда долара ще им стигнат за 3 години.