Николич: Ако ни поискат Косово, ние пък няма да искаме Европа

И след 100 г. няма да променим позицията си, категоричен е той
Обновена: 17 окт 2012 12:19 | 16 окт 2012 13:40, Елка Василева
199
Николич: Ако ни поискат Косово, ние пък няма да искаме Европа
Томислав Николич. Снимка: архив, Reuters

Ако на Белград официално бъде поставено условието да избира между Европа и Косово, Сърбия ще се откаже от европейския си път. Това заяви президентът на западната ни съседка Томислав Николич в интервю за вестник „Вечерне новости“.

Няма повече време за губене. Сърбия не може да развива добросъседски отношения с части от своята територия. Албанците ще управляват в Косово, ще имат местно самоуправление, всички органи на властта, но да не очакват в Белград някой да се съгласи и да им каже: ето ви и държава, заяви президентът на Сърбия Николич.

Моят народ няма да е изненадан, ако предложа такова нещо (изборът да е Косово, а не ЕС – бел.ред.). Достигнали сме степен на организация, че можем да разчитаме на ЕС. Съюзът сега ни държи на дистанция само заради Косово. Но може така да ни държи още 100 години, ние няма да променим позицията си за южната ни област, изтъкна Николич.

Той подчерта, че „ако започнат да ни дописват нови правила, каквито не е имало за другите държави, могат да ни отблъснат от себе си. В такъв случай е по-добре да ни кажат: не ви искаме“.

По думите му, „когато официално пред нас се изправи стена, то политиката „И Европа, и Косово“ няма да е възможна“.

„Засега никой официално не е поискал да признаем независимостта на Косово“, подчерта сръбският президент.

Преди дни беше огласена стратегия за разширяване на ЕС, в която е записана формулировката за зачитане на териториалната цялост на Косово. Тя разбуни духовете в Сърбия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"България-страната майка на всички"Боже, събери си вересиите! То бива да си *** националист и шовинист, ама това вече премина всякакви граници. Проклинам България до 50 години да я няма на картата!!!!!!!!
130
1
 
6
 
! Отговори
цървули преди 11 години
На нас ни поставиха условие да затворим АЕЦ Козлодуй, реактори от 1 до 4 и ние ги затворихме и ни приеха и сега сме горди членове на ЕС, а и Атлантици сме големи.......ха ха ха ха ха.....*** няма , гайда иска, това е България, Сърбия не ме интересува , да си гледаме в нашето канче
129
5
 
3
 
! Отговори
american boy преди 11 години
Сръбския шовинизъм смърди. Сори, ама като взеха нашите Западни Покрайнини и Вардарска Македония, това беше ОК, ама сега като ги порнаха шиптарите ревът и говорят за "изконните сръбски територии и земи"! Ай сиктер, га *** кифтацити.....крайно време е Бг политиците на най-високо ниво да запитат Сърбия кога смята да върне западните ни покрайнини. Освен всичко друго, по силата на Ньойския договор те бяха дадени на Кралство Югославия, а такава териториална юрисдикция вече не съществува.
128
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
trqbva da ste ludi da vlezete v EU, toest da vlezete v krizata.
127
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хич не ми дреми за Сърбия -връща им се за македония и западните покрайнини дето взеха от България без победа -дадени от големите сили .преди 100 години брадството между България и Сърбия умря .Югославия ще довърши Сърбия -България няма конфликт с Албания !Сърбия само мръсотии прави на България и сега е не става така.косово е дадено вече от големите сили не може да се оспорва .не казвам че е честно но като взуехте западните покранини честно ли беше а македония вижте ги не знаят кои са.
126
6
 
1
 
! Отговори
bg преди 11 години
AMA I VIE STE SI PERDETA DA DA GO E*A,,,,,,,,,,,,,O6TE 20g. 6TE DIRITEW MIXALIA I NEMA DSA VIDITE EVROPAW IN SAVETA KATO NAROD A MAR6A,,VZEMI SE STEGNITE BE KOM6I VSEKI IMA PRAVO NA IZBOR I ALBANCITE SA XORA 6TO DA NE SIJIVNAT
125
7
 
26
 
! Отговори
Фактите преди 11 години
Достойна позиция за достоен политик ... каквито за съжаление у нас няма.
124
6
 
2
 
! Отговори
до 168 преди 11 години
Ама как е възможно руснаците да извършат такива свинства над един братски славянски народ?!?!? Нима руснаците не са едни подпийнали ангели с крилца, които раздават безплатно нефт и специалисти? Значи и те можели да потушават въстания жестоко и да избиват десетки хиляди вързани пленници, виж ти...
123
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако на Белград официално бъде поставено условието да избира между Европа и Косово... ------------------ Хубаво де, ще ви го поставят неофициалнно.
122
13
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
като ви гледам работата не е добре.от запада започнали кръстоносните походи от изтока ислямското нашествие какво ще правите не знам.преди години от кръстоносците са ви спасили турците ,но сега и тях ги обявихте за врагове вече и те не ви искат.руснаците и те са врагове ,мислете му дали някъде имате приятели освен кюрдите терористи.с други едва ли ще можете да станете приятели тъй като осталите са ви длъжници.
121
12
 
6
 
! Отговори
геро преди 11 години
абе,кой въобще ви иска в ес
120
11
 
26
 
! Отговори
Anon. преди 11 години
Браво !!!Само така !Е тия не са продажници като наште !
119
1
 
4
 
! Отговори
до 174 преди 11 години
Не бе чел си нещо ама не си до чел :)))))60 % от населението на Чехия са атеисти и агностици
118
0
 
3
 
! Отговори
до 172 от славянин преди 11 години
А за судетските немци чувал ли си и знаеш ли че Германия има претенции за тях!? А относно това, че чехите били само 28% католици мисля че е доста неадекватно освен ако останалите не са атеисти, само тогава бих приел че 28% са католици!
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
през оная работа ми е
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 157Виж сега Поляците си имат отклешна "закачка" с немците та затова много много не се долюбват.но за чехите да кажеш че мразят немците е направо смешно :) само за твое сведение, Прага пада пред червената армия след Берлин, а и едва 28 % от населението на Чехия са католици
115
5
 
7
 
! Отговори
до 167 от славянин преди 11 години
Прав си, така ще стане! Учителя Петър Дънов е категоричен че ''Русия ще бъде дървото под което ще се подслонят славянските родове и народи''!
114
2
 
16
 
! Отговори
до 165 от славянин преди 11 години
Империята на злото е в обратната посока, тя изби поне 20 милиона индианци, превърна в роби няколко десетки милиона африканци и ги дискриминираше явно до 60-те години на 20-ти век, а и досега още ги дискриминира само че прикрито, тероризира и граби чрез ционистко си идеология целия свят, така че много сериозно си объркал местоположението на Империята на злото!
113
2
 
4
 
! Отговори
до 164 от славянин преди 11 години
Генерал Гурко е потушил доста жестоко едно въстание в Полша по онова време, плюс убийствата на Сталин на 22 хиляди полски офицери в Катин, плюс многото войни водени от Русия с Полша през средновековието, затова поляците мразят руснаците!
112
2
 
5
 
! Отговори
до 160 от славянин преди 11 години
Аз знам, че чехите и поляците не могат да гледат немците! А католиците винаги са мразили православните, така че не е имало никакъв шанс католици да ни освобождават (за протестанти да не говорим), господин Стратиев явно не го знае това, така че какви други освен православни да ни освобождават бе, умници! А относно любовта на западните славяни към ЕС тогава защо Вацлав Клаус е против членството на Чехия в ЕС!? Защото вижда как се отнася западната част на ЕС към източната!