Как Турция "превзема" Балканите

В предните редици на нашествието са сапунките и турските инвестиции
19 окт 2012 20:10, Елка Василева
1696
Как Турция "превзема" Балканите
Балканите са регион, който е труден за разбиране, пише Дойче веле. Снимка: архив, Reuters

100 години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки, а редом с тях - големите турски инвестиции, пише Дойче веле.

На Балканите думата “бакшиш” няма нужда от превод - разбират я еднакво добре и в Турция, и в България, и в Сърбия, и в Македония. Но само това да беше: българите обичат да си похапват бюрек, сърбите - ратлук, румънците - рахат, а гърците - мусака.

Повече от 500 години продължава османското господство на Балканите. След Балканските войни през 1912/13 г., когато се извършват масови преселения на турско население, по-голямо турско малцинство остава само в България.

Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние. Неслучайно наричат града “врата към Ориента”. В местния университет турците са най-многобройната група сред чуждестранните студенти.

Корените на балканските вражди

Балканите са регион, който е труден за разбиране. Първоначално съюзници, а после върли врагове, българи, гърци, сърби, черногорци и румънци воюват всеки срещу всеки. Именно в Балканските войни е посято зрънцето на сръбско-албанския конфликт около Косово. Там са и корените на всички други спорни въпроси, които и до днес тровят отношенията между гърци, македонци и българи. А ледът между българи и румънци започва да се топи истински едва след едновременното им приемане в ЕС преди 5 години.

По всичко личи, че съвременниците на някогашните поробени народи нямат нищо против да живеят в мир с наследниците на Османската империя - турците. Само една Гърция си има собствено мнение по въпроса. Във всички останали балкански страни турското влияние в политиката и икономиката е силно осезаемо.

Откакто Турция вече не е “болният човек на Босфора”, а истински “икономически тигър”, тя е желан инвеститор навсякъде на Балканите. Страните с многобройно мюсюлманско население като например Албания и Босна и Херцеговина поддържат много тесни контакти с правнуците на някогашните османци. Но и Македония извлича ползи от добрите си връзки с Анкара - Турция е не само най-важният военен партньор на Македония, но и основен адвокат на македонците в спора им с гърците. Турски фирми разширяват летищата в Скопие и Охрид и променят облика на македонските градове: през юли в Скопие започна строителството на 42-етажна кула - най-високата сграда в Македония.

Нашествието на сапунките

Също и България поддържа добри политически и икономически отношения с наследниците на Османската империя - има планове за изграждането на високоскоростна железопътна връзка между София и Одрин.

С турците успешно флиртуват и сърбите: подписаният през 2009 г. договор за свободна търговия откри пътя за турските инвестиции в страната. А миналата година турски пратеници успяха да тушират напреженията сред мюсюлманите в сръбската област Санджак.

Напоследък обаче турците превземат Балканите най-вече със своите сапунени сериали, в които списание “Тайм” дори вижда тайната на успеха на премиера Ердоган. От София до Сараево, от Букурещ до Атина - навсякъде сълзливите семейни саги от Босфора превземат нови и нови територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
платена турска статия . турците , са говорили с оон и Нато да се бомбардира сърбия .турците са душмани и на сърбия и на гърция . и на България . всичко което прави америка за турция е съгласувано християните . да работят за 200 евро а мюсюлманите да получават арабски петродолари и така се изравняват . с нас .
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оф бе хора, дори да ни завземат турците няма лошо, стига да приемат християнството и да стане по мирен път. Пък дали ще се казваме българи, власи, сърби или турци значение няма. Само дано турците да се покръстят и да приемат християнството!
1
 
2
 
! Отговори
DO RQZANATA OBQVA преди 11 години
AZ SHE DOIDA NA INTERWITO AMA NEZNAM NA KOLKO DA TA RAZFASOFAM DREBNA TAPA TAKAVA. S TEB SHE NAHRANQ SVINETE...
4
 
14
 
! Отговори
ДАВАШ ЛИ ДАВАШ преди 11 години
Даваш ли даваш балканджъ Йовохубава бяла Яна на турска вяра ?!Гъ*за си давам ама Яна на турска вяра не давам !Не го слушай члеби този *** дето за 5 жълтици брат си е предал.Аз сама ще дойда да ме направиш щастлива слива
2
 
7
 
! Отговори
Ivan_Balcic преди 11 години
Да попитам кога ще се проведе референдум за връщането ни към Румъния?!
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
awe bratq balgari ko im se vrazvate na teq pumiqri
2
 
6
 
! Отговори
Bulgaristan преди 11 години
Burada birçok yorum ashkolsun.
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България идва от ***, Балхария -> от Валахия, което си е Влахия. Това доказва, че българите сме власи.
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a ti si pi6i na rodniq si cigansko-turski
3
 
10
 
! Отговори
баница с боза преди 11 години
Българин = хунски монголоид със славяно-сръбски език, румънско-турска кухня, тракийско-елинска история и гръцка религия. Хахаха, патриот съм, но това е велико.
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма нито един исторически факт, който да ДОКАЗВА идване на аспарух по тези земи. Има само легенди. Дори именника на бълг. ханове не доказва миграция. За сметка на това още през 5 век във Византия е имало провинция/тема/ България. В 681 г. Византия сключва договор с българите, никъде не се споменава водача им Аспарух. Тези факти учените избягват да коментират, щото не се връзват с официалната историография за конницата на Аспарух и конската опашка.
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1528 maikati sigurno 6te gori v ada zadeto te e rodila
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
to na turcite mai nai velikoto im izobretenie e Klekaloto
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен ТУРЧИН = 500 Г. Е*БАЧ НА БЪЛГАРКИ
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българин = хунски монголоид със славяно-сръбски език, румънско-турска кухня, тракийско-елинска история и гръцка религия.
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българин = манголоид със славяно-сръбски език, румънско-турска кухня, тракийско-елинска история и гръцка религия.
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турция е тумурът на Европа!
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
жалко че не ни завладя по цивилизован народ(племе) от вас върнахте ни с 10000 години назад за 5 века . ама ще си го върнем ако не на вас на вашите внуци.
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ломско, Видинско, Силистра,та чак до Калиакра и Балчикавсичко Влашко е билои пак ще бъде!Враца, Кюстендил, Софийскона Сърбия принадлежи,Петрич си е гръцки.
7
 
4
 
! Отговори
До гатанката преди 11 години
Нарича се подъл читак.И *** пише се гАтанка!!!Да ви е..а в плоскочелите маймуни плод на кръвосмешението което практикувате.*** тютюнонизачески етнос.