Гърция се договори с кредиторите за мерките за икономии

Атина обяви, че получава допълнително време
Обновена: 24 окт 2012 21:05 | 24 окт 2012 16:30, Елка Василева
1
 Гърция се договори с кредиторите за мерките за икономии
Янис Стурнарас. Снимка: архив, Reuters

Гръцкото правителство постигна споразумение с тройката международни кредитори  - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за пакета с мерки за строги икономии в замяна на получаването на финансова помощ в размер на 31,5 милиарда евро. Това съобщи гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Стурнарас обяви в парламента, че Гърция е получила допълнително време за изпълнение на целите за бюджетно оздравяване, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес. "Днес ние получихме удължаване", каза Стурнарас, имайки предвид допълнителните две години, за които настоява Атина за изпълнение на целите, договорени в спасителното споразумение, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Асошиейтед прес цитира Стурнарас да казва, че "без удължаването (на срока) страната ще трябва да приложи мерки на стойност 18,5 милиарда евро вместо 13,5 милиарда евро".

Финансовият министър каза, че на утрешната работна среща на Еврогрупата Гърция ще обяви, че е финализирала пакета, след като тройката международни кредитори са направили допълнителни отстъпки.

По думите на Стурнарас инспекторите са направили отстъпки по два спорни въпроси - за размера на обезщетенията и предизвестието при съкращения в частния сектор.

В близките дни предстои споразумението да бъде одобрено от лидерите на управляващата коалиция, а след това да бъде внесено за гласуване в парламента.

"Мерките трябва да се гласуват до 12 ноември, тъй като в противен случай няма да получим пари", заяви Стурнарас, цитиран от гръцката телевизия "Антена".

Атина и тройката кредитори са се договорили да подпишат нов меморандум, успоредно с приемането от парламента на новите мерки за икономии, които той предвижда, съобщава АФП, като се позовава на източник от гръцкото министерство на финансите. Това ще бъде трети меморандум от 2010 г. насам, когато Гърция, която бе на ръба на фалита, трябваше да приеме строга програма за икономии в замяна на заеми от ЕС и МВФ.

Според копие на проектотекста, разпространено от гръцкия финансов сайт Capital.gr, и резюме, предоставено от гръцката агенция АНА-МПА, този меморандум ще предвижда Гърция да получи исканите от нея две години допълнително - до 2016 г., за да оздрави своя бюджет. За това съобщава в публикация днес и германският ежедневник "Зюддойче цайтунг".

Същевременно Европейската централна банка и Европейската комисия посочват, че на този етап още не е постигнато финално споразумение. Източникът от гръцкото министерство на финансите отказа коментар, като посочи, че разпространените текстове не са окончателна версия на меморандума.

Според текста на проектоспоразумението на английски, разпространен от сайта Capital.gr, Гърция ще се ангажира да осъществи през 2013 г. най-големите бюджетни икономии в размер на 9,2 милиарда евро от общите икономии в размер на 13,5 милиарда евро, които тя трябва да реализира до 2014 г. Страната разчита да спести 6,3 милиарда евро от орязване на заплати в държавния сектор, пенсии и социални помощи и предвижда да съкрати 25 000 държавни служители до края на 2013 г., от които 5000 - през 2012 г.

Новият пакет от мерки включва също увеличаване с две години - до 67 години, на възрастта за излизане в пенсия. В споразумение с кредиторите страната преразглежда към намаляване целите си в приватизацията, като залага на приходи от 6,6 милиарда евро до края на 2014 г. и на 10 милиарда евро – до 2016 г. /на фона на първоначално предвидените приходи от 19,5 милиарда евро за 2015 г./, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари