Плевнелиев: Трансформацията в БПЦ да приключи достойно

Политиците са си научили урока, няма да се месят в работата на църквата
Обновена: 29 ное 2012 18:07 | 29 ное 2012 18:00, Елка Василева
30
Плевнелиев: Трансформацията в БПЦ да приключи достойно
Росен Плевнелиев и Вселенският патриарх Вартоломей. Снимка: БТА

Периодът на транформация в Българската православна църква трябва да приключи достойно, заяви президентът Росен Плевнелиев
 
Българските политици са си научили уроците, затова няма да се месят в работата на църквата и ще работят тя да бъде силна, обединена и единна. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред Вселенския патриарх Вартоломей, с когото се срещна в Истанбул, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

„Много е важно да оставим нашия Синод да вземе своите мъдри и важни решения. Още по-важно е новоизбраният патриарх да работи за интеграцията и за успеха на българската църква по света“, коментира държавният глава след разговора си с Вселенския патриарх.
 
Плевнелиев посочи, че решенията, които предстои Светият Синод да вземе до февруари 2013 година, ще имат много голямо значение за бъдещето на Българската православна църква. „Този период на трансформация трябва да го приключим достойни, единни и силни“, категоричен беше президентът.  
 
На срещата си в Истанбул българският държавен глава и Вселенският патриарх Вартоломей почетоха паметта на покойния български патриарх Максим и делото му за силна и обединена българска църква.
 
„Молим се България да избере новия си патриарх колкото е възможно по-скоро и се молим за душата на покойния български патриарх Максим“, каза Негово Светейшество Вартоломей.

„Уверих президента Росен Плевнелиев, че българската нация и църква като първа духовна сестра на Константинополската църква винаги са били дълбоко в сърцата ни. Искаме да живеем в мир и просперитет и, както президентът каза, в единство“, каза още Негово Светейшество.

Той поздрави България за пълноправното й членство в Европейския съюз и допълни, че това е „огромно удовлетворение за всички нас и се молим много скоро и нашата страна, Турция, също да стане пълноправен член на ЕС“.   

В Истанбул президентът Росен Плевнелиев посети първата европейска жп гара на тунела под Босфора и реконструкцията на църквата „Св. Стефан” и метоха към нея. В последния ден от официалното си посещение в Турция държавният глава проведе и работна среща, организирана от Турския съюз на камарите и стоковите борси (ТОВВ) и от Организацията за външноикономически отношения (DEIK) и се срещна с българската общност в Истанбул.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
TOQ E TOLKOVA SLAB PREZIDENT UJASNO SLAB,KAK MOJAXME DA SI GO IZBEREM SAMO NI IZLAGA KADETO IDE
25
0
 
6
 
! Отговори
Соня преди 11 години
За каква трансформация говори Президента? Нали няма да се месят, само МАЛКО ТРАНСФОРМАЦИЙКА И ХОП, НАШИЯТ ЧОВЕК ОТГОРЕ!
24
0
 
6
 
! Отговори
Sos преди 11 години
"ТРАНСФОРМАЦИЯТА"..ПЪЛЕН ***.КАКВА ТРАНСФОРМАЦИЯ БЕНЕЩАСТЕН ***.ИЗБИРАЙ ПОДХОДЯЩИ ДУМИ ЗАИЗЛАГАЦИЯТА ТИ.СПРИ СЕ БЕ ЖАЛКО ЧОВЕЧЕ НЕГРАМОТНО.Д.К.М.С. ЯВНО НЕ ТЕ Е ОБРАЗОВАЛО КАТО ХОРАТА.
23
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Вселенския патриарх Вартоломей се срещна със Вселенският *** Въртглаволомей!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИНАГИ ВЕРНИ НА Партията!...КПСС--БКП ВЕЧНА СЛУЖБА !!!...
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВОСЛАВНАТА НИ ЧЕРВЕНА ЦЪРКВА С ПАРТИЙНИЯ ДОМ АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ...ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ НЕЩО В ЗАДУНАЙКАТА ДА НЕ Е РУСКО !?...
20
0
 
7
 
! Отговори
ИЗТОЧНОПРАВОСЛАВЕН преди 11 години
ПОЛИТИЦИТЕ НЯМА ДА СЕ МЕСЯТ ПОНЕЖЕ В БЪЛГАРИЯ ПРОСТО НЯМА ТАКИВА !!!!!!!!!Б.Б. ВЕЧЕ СЛОЖИ СВОЯТ ЧОВЕК ЗА ВРЕМЕННО ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА - ОСТАВА ДА ГО ПРОИЗВЕДЕ И ЗА ПОСТОЯНЕН !НО Б.Б. НЕ Е ПОЛИТИК А БАНКЯНСКО СЕЛЯНЧЕ С ФИЛИЯ МАС В РЪКА И ПРАЗНА ГЛАВА, НО НЕ ПОЛИТИК АМИН
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-н Плевнелиев е имал предвид да си намерят изкуствени бради, то щото след гласуването за патриарх много от владиците щели да излязат с проскубани бради, а народа не трябва така да ги вижда...
18
0
 
1
 
! Отговори
Savov преди 11 години
kakvo predstavlyava bg tzarkva bez bg miryani? dali takiva duhovni lideri iska bg demokratichnia narod?iskat li bg miryani da gledat vseki den tesi feodalno zakosteneli hora s dalgi neizmiti bradi,kosi,cherni provisnali mrasni nehygienichni drehi, otkasnati ot progresivnia svyat, ama mnogo debelo okicheni s zlatni sindjiri kato egipetski faraoni ?
17
2
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
До до 7-питанкатаНе съм фен на Плевнелиев, но той със сигурност не е ***!Измисли нещо друго.
16
0
 
5
 
! Отговори
до 7-питанката преди 11 години
Цитат от книгата на Г.Войнов:"Геноцидът и холокостът над българите"Глава 7 се отнася за сегашния период-Под натиска на външни сили на най високо място във властта и държавния апарат се внедряват и финансират много хора с небългарски произход,евреи,турчещи се българи,а и много масони.Създадоха се противоконституционни и антибългарски партии..Казват ,че Плевнелиев бил ***;Избират се такива,които не защитават интересите на българите.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това на снимката гей-събор ли е?
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До от Кюстендил.По ,,ОНОВА,, време много джамии имало в цяла България но до днешно време оцелели само 30 процента от всички.А в град Кюстендил навремето имало 3 джамии по старите документации....
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трансформиран нанотравестит нарежда какво трябва и какво не трябва
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРАНСФОРМАЦИЯТА ? В КАКВО ЩЕ ГИ ТРАНСФОРМИРА РОСКАТА ?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скрии се ***
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РОСЕНЧО Е НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ- ДА Е КАЗАЛ НЕЩО ЗА 20 20 ? А ДА Е НАУЧИЛ ОТЧЕТАТА КАК ДА СИ САНИРАТ КИЛИИТЕ И ДА ПОДОБРЯТ ЕНЕРГИЙНАТА ЕФЕКТИВНОСТ ?
9
0
 
9
 
! Отговори
от Кюстендил преди 11 години
Докато БПЦ се трансформира , мюсюлманите действат със замах. Кюстендил е град без нито един мюсюлманин, никога не е имало дайстваща джамия, нито турци,а ето какво ни се сервира днес:Мюсюлманското изповедание в Република България е поискало с искова молба в Районен съд- Кюстендил да си възстанови собствеността върху джамията "Фетих Мехмед" и земята под нея.
8
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Не се сърдете Дами и Господа,толкова си може Васала
7
1
 
8
 
! Отговори
Питанката преди 11 години
Кой е този PR "пич', който преди време беше при евреите-юдаистиПреди дни се обяви за приемането на мюсюлманска Турция в ЕС.А сега се подмазва на християните.