Оскверниха със свастики паметника на загиналите българи в Охрид

Има и текст с неясно съдържание, кметът обеща да го почистят
Обновена: 22 мар 2013 12:15 | 22 мар 2013 12:05, Елка Василева
197
Оскверниха със свастики паметника на загиналите българи в Охрид
Снимка: архив, Reuters

С пречупени кръстове – символи на нацизма, е бил осквернен паметникът на българските туристи, загинали при потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро, съобщи македонската телевизия „Алфа“.

Освен свастики на паметника има и текст, чието съдържание не е ясно. Знаците са изписани с черен спрей. Местните власти и охридчани остро осъдиха инцидента и поискаха полицията да открие извършителите.

Полицията ще направи всичко необходимо, за да открие неизвестния засега извършител, каза говорителят на МВР в Охрид Стефан Димоски.

Оскверняването на паметника е станало в същия ден, в който българският президент Росен Плевнелиев съобщи, че във Ватикана се е договорил с македонския държавен глава Георге Иванов за скорошна официална среща между двамата, която да се състои в Охрид.

Междувременно кметът на Охрид Александър Петрески каза за "Фокус", че още днес и утре паметникът ще бъде почистен.

Петрески остро осъди действията на вандалите. "Охрид е световен град, ние не може да изпращаме такива послания към света. Аз остро осъждам това и още днес и утре ще предприема действия - всичко там да бъде реновирано", каза Петрески.

При трагедията с кораба „Илинден“ през септември 2009 година загинаха петнадесет български туристи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
10
 
! Отговори
Ванчо Михайлов преди 11 години
Тук пак се подхваща безсмислената разправия за македонците,която обслужва само сръбските интереси.Разберете най-сетне,че няма македонци като историческа нация.Днешните македонци са отродени българи,доброволни еничери,чието национално самосъзнание се гради на отрицателни определения:някой е толкова повече македонец,колкото по-малко е българин.Всъщност тези объркани люде трябва да бъдат наричани бюрманци или фиромци,а техните духовни менторимакедонисти или просто...сърбомани.
99
3
 
8
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Македонците са скарани с историята. През балканските войни сте били с нас Българите. До като ви завладяват сърбите искате помощ от нас, воювали сме за да ви освободим и да мините към нас. Сърбите са изгонили или убили всички българи в македония и за 100 години са ви настроели срещу нас. Ако знаете друг език - прочетете в уикипедия.
98
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
do makedoncite nikoi ne vi shte prosto ni predaite nashata si zemia deto jiveete na neia
97
1
 
6
 
! Отговори
slav преди 11 години
До Македонец Aххха твойта кожа македонска.
96
0
 
11
 
! Отговори
dnm преди 11 години
До Македонец Адолф пак остави работата наполовина недовършена и сега вижте какво става.
95
11
 
0
 
! Отговори
АЛЕКСАНДРОС МЕГАС преди 11 години
МАКЕДОНИА ИНЕ ЕЛЛИНИКЕ !!АКСИОС = ВАРДАР ИНЕ ЕЛЛАС. СКОПИА ИНЕ ЕЛЛАДА !!
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маке,няма такова нещо,като чиста кръв,особено на Балканите.Освен ако дядо ти не е бил гей по турско време...
93
1
 
5
 
! Отговори
коментар преди 11 години
В Македония има србомани ,както много исти сърби.Тъй , че не се хващайте на коментара на "македонец"Не му обръщайте внимание, острата ни реакция се използва от тези сърби , да подържат ,това , което са градили 100 год.Доволна е реакцията на кмета на град Охрид ,г-н Петрески.
92
3
 
11
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Като гледам омразата ти, съжалявам само за стотиците хиляди честни българи, които загинаха за свободата на Македония. Всичко е било напразно. Трябваше да оставим турците, сърбите и гърците да ви изколят, проклета *** такава! Нищо, сега албанците ще го направят. Ама този път няма да ходим доброволци да ви помагаме. Сами сте, ***! Проклетата ви злоба и омраза ви докара дотук.
91
1
 
8
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Тогава какво правиш в "татарски" форум, хунза такъв? Ай бегай оттука!
90
12
 
2
 
! Отговори
хасан преди 11 години
в българия като рисуват тези нациски символи и пишат текстове години наред , даже по стените на джамиите още не се е чуло да има някой наказан за тези неща , защо пак македонците трябва да ги търсят и да ги наказват.
89
1
 
15
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Аз съм софийски шоп и нямам никаква връзка с Македония.Охрид е наистина един много хубав град , който по разположение ми прилича на Велико Търново. И старите македонци са приятни хора.Навсякъде,както и у нас има ***,но това не трябва да ни разделя, а да търсиме и се стремим към това което ни обединява.И не забравайте , че те близо 100 год. са били в състава на Югославия,възпитавани са по по различен начин и не се гневете на такива постъпки.И престанете да се ебавате помежду си.
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те са християни и оскверняват християнските символи но след години камбана няма да чуят а само минарета и бисмиллях...
87
0
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Какви македонци,те са наебаноалбанизирани.Македонски си е пасъл конете там.
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки знае старите македонски народни песни пяти от народа.Биляна платно белеше...и др. там говора думите са съвсем различни от този нов "маке" язик.
85
2
 
18
 
! Отговори
до ДРАГАН преди 11 години
доколкото знам сте около 2млн. нация,значи ако трьгнем на война с вас е достатачно да ви пуснем *** сас сопи които са горе долу толкова колкото цялата ви измислена дьржава,
84
0
 
16
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 11 години
До ДраганСтига с тая велика Македония ве човек. Аз ти разправям, че хората в Пиринско ви мислят за *** ти пак си знаеш твоето. Да не говорим за гърците в Егейска Македония дето ви мислят за циганоскопяни. Е как ще обединявате Пиринска Македония и Егейска Македония, като хорат в тия райони ви мислят за ненормалници. Няма нормален българин или грък, който иска да прихване психическо разстройство. Имаме си достатъчно проблеми.
83
1
 
15
 
! Отговори
до ТРАКИЕЦА преди 11 години
напротив албанците ги учат на истинска история,а те в момента са на срьбска история.но ще дойде деня в който велика албания ще ги превземе и тогава ще си научат истинската история
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ МАКЕДОНЦИ ПОЧНАХА ДА СА МИ ПО ПРОТИВНИ И ОТ НАШТЕ ***
81
2
 
14
 
! Отговори
до Драган преди 11 години
Тогава говори на майчиния език на Александър бе, ***! Или искаш да ме убедиш, че Александър е говорил славянски?