Турските АЕЦ ще свият вноса на газ със 7,2 млрд. долара

Япония ще строи втората турска АЕЦ в черноморския окръг Синоп
Обновена: 5 май 2013 16:21 | 5 май 2013 16:14,
211
Турските АЕЦ ще свият вноса на газ със 7,2 млрд. долара
Премиерите на Турция и Япония при подписването на споразумението. Снимка: Ройтерс

Бъдещите атомни централи на Турция, които ще заработят през 2019 г. и 2023 г., ще помогнат на страната да намали вноса на енергоносители със 7,2 милиарда долара годишно. Това сочат изчисления, публикувани в турския информационен уебсайт World Bulletin.

Всяка година Турция плаща тази сума, за да произведе необходимото й количество енергия от природен газ.

Турция започна да полага усилия за сдобиване със собствени ядрени мощности още през 1960 г., но постигна реален напредък, когато подписа споразумение през 2010 г. с руската компания Росатом за изграждане на атомна централа в Мерсин, на брега на Средиземно море.

Страната предприе тези дни втора голяма стъпка в тази посока, сключвайки споразумение с Япония за изграждането на атомна централа в черноморския окръг Синоп, което бе обявено вчера на пресконференция от турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и неговия японски колега Шиндзо Абе. Планира се тази централа да бъде готова през 2023 г., когато се навършват 100 години от основаването на турската република.

98% от горивата, които внася Турция, се използват за производство на енергия. Анкара планира да замени колкото е възможно повече от производството на енергия от природен газ с атомна енергия, като целта е увеличаване на дела на ядрената енергия в общото количество енергия на 15% до 2030 г.

Очаква се новите атомни централи да осигуряват годишно обща мощност от 80 милиарда киловатчаса, за които Турция в момента купува 16 милиарда кубични метра газ срещу 7,2 милиарда долара.

Страната се стреми да се сдобие с инсталирана мощност от 110 000-130 000 мегавата през 2023 г., когато се очаква потреблението на енергия да достигне 500 милиарда киловатчаса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още по темата: АЕЦТурцияикономии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво ви е този АЕЦ (ЯЕЦ хахахха) бе ***, не знаете ли за предимствата на фотоволтаиците, не знаете ли че например у нас те "произвеждат" електроенергия и през нощта? :D
4
5
 
27
 
! Отговори
БУДА преди 10 години
Някви хора имаха наглостта да им давам пари от джаоба си за "АЕЦ Белене"??!!На нас не ни трябват таквиз раоти.....кат ше внасяме от Турция
3
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, ние ще строим... тоалетни, защото като си видим държавата след 20г. ще се наакаме!!!
2
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бре, бре, бре тия турски комунисти (хаха) щели да строят АЕЦ, а гербери. Ще им препоръчаме ли зеления хайвер... простете, зелената енергия на Цура и компания?
1
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде честито, и тези които ми кажат че нямало нужда от АЕЦ в България, защото потреблението било свито. Само ще ви кажа, че ако вдигнем индустриалните си мощности на крака и стимулираме малкия и среден бизнес в сферата на производството, нуждите от електричество ще нарастнат. И то от евтина цена на електроенергията, а най-евтиния и надежден производител на такава до момента, с най-модерните и съвременни технологии, е АЕЦ. Да чуя Костовците, Бойковците и другарите от БСП сега.