Над $100 млрд. изтекли незаконно за 10 г. от Балканите

Само Македония през този период е изгубила 4,6 милиарда долара
2 авг 2013 14:16, Елка Василева
12
Над $100 млрд. изтекли незаконно за 10 г. от Балканите
Снимка: архив, Reuters

Сто и единайсет милиарда и 600 милиона долара са изтекли незаконно от България, Румъния и страните от бивша Югославия за десет години в периода между 2001 г. и 2010 г. Това изчисляват от хърватския Институт за публична политика „Адриатик”, предаде Bulgaria On Air.
 
Председателят на организацията Наташа Сърдоч определя числата като шокиращи и коментира в интервю за „Гласът на Америка“, че това означава по-малко пари за образование, здравеопазване, инфраструктура, пенсии.

“Инвеститорите с честни намерения избягват региона, като знаят, че тук липсват върховенство на закона, независимо правосъдие и защита на частната собственост“, коментира Сърдоч. Според нея за справяне с тези проблеми трябва да се конфискува и незаконното богатство на членове на правителства и политици след 1991 г. във всички страни от региона.

Само Македония през този период е изгубила 4,6 милиарда долара от престъпни дейности, корупция и укриване на данъци от политици и официални лица. Това по оценка на Сърдоч е внушителна сума, защото се равнява на 44% от БВП на страната през 2011 г.

От държавите в региона най-голяма номинална сума е източена от Сърбия. По данни на института „Адриатик” от тази страна през миналото десетилетие са изтекли над 51 милиарда долара.

Съпоставено с брутния вътрешен продукт, най-много е пострадала Черна гора, където изтеклите капитали се равняват на 138% от БВП.

Наскоро швейцарския Международен институт за управленско развитие публикува проучване, според което балканските страни са сред най-непривлекателните за чуждестранни инвестиции. Според резултатите от проучването най-лошо е положението в Хърватия, която е класирана на 58-о място от общо 60 страни.

От останалите балкански страни най-добра позиция има Турция, която е на 37-о място, следват Словения на 52-ро, Гърция на 54-о и България на 57-о място в списъка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
До gogi75Напредък ли? ГЕРБ изхарчиха(окрадоха) 4 милиарда и взеха заем още един.. голям напредък.. дай Боже всеки му!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 23 гл. толкова изтекоха само от България .
3
0
 
8
 
! Отговори
готин преди 10 години
ле лееееее пак сме на пред последно място,винаги е така не на последно а на пред последно
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Моите искрени адмирации за г-жа Сърдоч! Алоо БСП-то!Четете ли ги тези публикации?Или само минават покрай управленските ви уши.Докато не почнете открито да говорите за огромните кражби на нац. богатство през последните 23г.-все ще сте зависими за мноз. в Парламента.И по лошо ще става-нали сте чували за партии с затихващи функции.И най-важното.Трябва да се действа с крути мерки!Г-жа Сърдоч,го е казала мн.ясно-КОНФИСКАЦИЯ от злоупотребили политици и управленци от90г. насам!
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние сме загубили към 40-50 млрд долара от тези 100.Още през 1990-те ние направих ме най-лошата приватизация в Европа.Убих ме икономика за 60 млрд да вземем 6 млрд кредит.Това го направиха БКП-то