Арогантно от Скопие: България да не ни краде историята!

Публикация бълва куп обиди и омраза към страната ни
18 сеп 2013 20:00, Елка Василева
477
Арогантно от Скопие: България да не ни краде историята!
Снимка: архив, Reuters

Изключително арогантен и обиден за България и българите текст е публикуван в македонския вестник „Нова Македония“ под заглавие „Когато българите искат да станат македонци“.

Авторът отправя обвинения към България, че краде чужда история и определя отношението й към Македония като недобросъседско, недобронамерено и дори неприятелско. Оправят се персонални обиди към министър Петър Стоянович, директора на НИМ Божидар Димитров и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, които според публикацията са умствено неуравновесени.

Целият материал е издържан в следния тон: не може да се помогне на българите татари с тяхната срамна история, които са недоволни от самите себе си, от своето потекло, история и те по никакъв начин не могат да станат македонци, разбирай със светла история.

Следват текстът на материала със съкращения:
„Македонецът никога не е искал да бъде българин и освободен от тази фрустрация, никога и не се е опитвал да присвоява нещо оттам, събития или личности, останали в историята и до голяма степен определили познанията за характера на една според световните размери не много популярна и приемлива българска политика. Например поне аз не се сещам да сме искали да присвояваме цар Калоян или онзи видински княз Шишман, който обсадил едно от най-големите християнски светилища Жича /манастирът Жича в Сърбия – бел.ред/, да вземе товара на българското участие в Първата и Втората световна война или да присвояваме галантния подарък на цар Борис за Хитлер под формата на македонските евреи, които заминават безвъзвратно за Треблинка.

Макар че не вярвам българската настояща политика и история да са прекалено засрамени от споменатите исторически факти, все пак, повече от впечатлително е, че към тази такава история се иска да се добави и малко светлина, някои положително потвърдени исторически събития и личности. И това нямаше да е проблем, ако в тези светли примери се разпознаваше нещо, което носи български печат и също такъв произход. Но какво да се прави, не е така.

Човек не е задължително да навлиза в науката, да познава историята - това няма да му пречи да носи самосъзнанието кой е и откъде произлиза, което прави безпредметни всички по-нататъшни аргументи за неговата принадлежност и идентичност. Някои наистина биха искали да бъдат французи, англичани, дори и българи, но и ако успее да вземе такова гражданство, това няма да означава, че неговият корен може да се намери на галската земя, на земята в Гордия Албион или някогашната татарска почва.

Последният скандал на меко казано скандалната българска политика и история на международната изложба „Идентичност и памет през 19 век“ в Белград, организирана от ЮНЕСКО, когато българският участник кой знае за кой път се опита да открадне корифея на македонската национална борба Гоце Делчев и македонската епопея Крушевската република, е проява на последователност, стандартно непремерено отношение на България и това несъмнено може да се оцени и като недобросъседско, недобронамерено и ако искате, неприятелско.

И този, както и многото, наистина прекалено многото случаи от миналото, когато официална София, нейните историци фалшификатори и някой и друг отроден македонец искат да докажат недоказуемото, отново ме уверява, че става дума за патологичен порив и за ментална ситуация, на която й трябва съответната помощ.

За да бъда по-прецизен, не вярвам, че тъжният лик на Красимир Каракачанов, смешният Божидар Димитров или фарсовият министър Петър Стоянович ще потърсят лек за своята умствена неуравновесеност, но знам, че и този път за нерационалното отношение, известно в медицината като ignava ratio (мързелив ум) е повлиял фактът на недоволство от самите себе си, от своето потекло, история, културен и цивилизационен бекграунд. Макар че им съчувствам и ми е жал за тяхната невъзможност да постигнат повече от това, което са, нито аз, нито който и да е на този свят не може да им помогне и да ги направи македонци. А вярвам, че толкова биха искали: този Асен Коломан да го заменят с цар Самуил, Гарванов със Сандански или някой образ от времето на фашистка България с тукашен борец от Народноосвободителната борба, участвал в антифашистката борба много по-рано от 9 септември 1944 г.

Колкото и това да ги прави нещастни, българите не са и не могат да бъдат македонци. И тук не може да се помогне, независимо колко някои тамошни кръгове ще фалшифицират, ще се опитват да крадат историята по груб начин, да поставят условия и да изнудват, да показват своята недобронамереност.

Затова, драги комшии, бъдете си това, което сте и откъдето сте, може би и там може да се намерят светли примери от историята“, завършва текстът.

Повод за материала е международната изложба „Идентичност и памет през 19 век“ в Белград, на която Гоце Делчев щеше да бъде обявен за македонски, не и за български национален герой, а за обяснителния текст под знамето на Крушевската република от 1903 г., който гласи „Крушевска революционна чета. Свобода или смърт”, щеше да бъде посочено, че е на македонски език. Последва остра реакция от българска страна, включително и от министъра на културата Петър Стоянович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 5 години
ние българите сме си виновни че македонците ни мразят ние с този расизъм ще си доведем само неприятности ние не можем с ромските малцинства да се справим не пък с македония да се разправяме
350
0
 
0
 
! Отговори
САМУИЛ БЪЛГАРСКИ преди 8 години
Макетата са си българи. Това наи-добре го знаят гърците ,турците и албанците. Сърбите също го знаят ,но спорад Начертанията на Гарашанин - българите от Македония трябва да стана ако не българи и ли сърби, то поне македонци ,които да се противопоставят на България. Затова братя вардарски българи ,не наливаите масло в сръбската воденица. Тя от над 70 години ви върти ,та свят ви се вие . Ви е не сте никакви антички македонци не сте ,нито сте славяни.Ви и ние сме трако-българи.
349
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бюрмците са изметът на Европа!Държавицата край Вардар съществува от 1991г,от тогава е и тяхната история!Точка!
348
3
 
0
 
! Отговори
Jojo преди 10 години
nikoga pove4e da imame ne6to ob6to 6toto nie ne zaslujavame da bademe obla4eni ot strana kadeto tu ima edin zakon tu se promenva ( zakona za pu6eneto ) pri nas ne se pu6i v nikvi zavedeniq pove4e ot 7 godini, ne se ni pie alkohol sled 9h ve4erta, nqma tolkova narkotici pri nas kolkoto tuk, nqmame *** kato azis da mi izlziat da mi govort kak 6teli da si pravqt pametnik podoben na pametnika na vasil levski, nqmame ot bankite nasledni krediti, korupciqta ne e 4ak tolkova golqma, pensiite
347
2
 
2
 
! Отговори
Jojo преди 10 години
До БГe spoko be to ve4e si ima6 albanski narod za sasedi ;) .. a maketata ne sme prosti ni sa pritusnqai ... prosto tova e igra ;) ... verno e 4e qko sme promiti no az 4estno kazano kato makedonskib algarin i ne iskam makedoniq nikoga pove4e da e s balgariq i makedoneca da nqma ni6to ob6to s balgarina 6toto kakto vijdam do kade otide morala na balgarina etikata i intelekta prosto mi se nasira .. i az obi4ah balgariq i balgarskoto v men i sam ot makedoniq no pove4e me e sram ...
346
2
 
13
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Предпочитам Албанския народ за съседи отколкото тези селяни прости макетата дано ги претопят
345
6
 
15
 
! Отговори
България над всичко. преди 10 години
Да го духат всички *** македонци, които наистина вярват в тая глупава статия и мислят по този начин. Тях албанците ще претопят, а тези истинските македонски българи ще бъдат горди да се присъединят отново към собствения си народ, отделени поради нелепостите на исторически събития. Да живее България и всички българи от двете страни на Осоговска планина и река Вардар.
344
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия *** , идва мимич тоя еврейчето за преговори и гърците му казах да не идва повече да си губи времето и тия се заяждат с нас , ама няма кой да им даде един хубав ретник ,тия червените предателе ,стават сам за кражби
343
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otkachalkite niamat krai.
342
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а кога ке видим списокот со мачедонските цареви???? сакам да добием мачедонски пасош со фиромасте пасош се зема брже бугарски пасош и таблички.... нема леб во таа тожна бановина српска, нема ....
341
10
 
6
 
! Отговори
Скопјанец преди 10 години
До софиянецИмам едно прашае т.е. впрос како што викате вие , дали ти го знаеш резултатот испитуваето на ИГЕНЕА во Македониа??? Слободно *** и провери сам што викаат за гените на МАкедонците па ке видите кои сме ние и од каде сме само 15% се словени а 35% од Македонците имаат гени од античките Македонци исто како што вие имате гени од ТракитеСега??? МАКЕДОНИА Е ВЕЧНА РАЗБЕРЕТЕ поздрав до сите *** ние не сме ви неприатели
340
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато влязохме в ЕС никой не ни спираше нито Гърци нито Унгарци и Словенци.през 1925 г когато от Тракия -Одрин -бяха изгонини мъжете избити децата сераци и от Солунско и Бялото море -Македония -да ви кажа ли на 1 дете какво се е полагало за седмица (.85 грама зехтин 300 грама боб 215г ориз 1500 г брашно 15 г захар мляко 250 г зарзават).лошото този дето еписал тази глупост всичко ще се връща на децата му -В Библията пише не лъжи и не кради .Гоце Даме и Тодор се се борили за България.
339
0
 
1
 
! Отговори
rtulinsk преди 10 години
До дддNali trqbva da se znae ezika na nepriqtelq
338
4
 
23
 
! Отговори
Ристе преди 10 години
Имам едно питане.Македонците ли говорят български, или българите говорят македонски?Питам, оти като си говорим с някой македонец, ако не каже, че е от Македония не бих разбрал, че е чужденец.
337
4
 
19
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
Маке ти и трън !Айде сопрете се веке, че ставате смешни, дайте да правим бизнес и да вървим напред, че изоставаме сериозно !
336
10
 
8
 
! Отговори
Do anonimna преди 10 години
Gospodine shrek beeelgarija kolko veka e ?10000 pne ?? Predi majmuni predi dinosauri .. ?? Turci I *** sega I sirijci obikalqt okolo vashata lekovita peshterna drjava ..
335
3
 
1
 
! Отговори
Do379 ddd преди 10 години
Jazik se u4i vrhu jenata .. Leka I bez nervi
334
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Bossабе нечитав македонски *** кога ти е създадена държавичката бе гад,че не се сещам
333
2
 
9
 
! Отговори
Йоргос преди 10 години
До Хмнай на края един смислен коментар.След почти 400 коментара се появи един Българин с трезво мислене......
332
3
 
26
 
! Отговори
Хм преди 10 години
Не се кефете, че албанците ще превземат Македония, щото това не е и в наш интерес. Крайно време е всички на Балканите да разберем, че няма какво да делим, но има за какво да се обединяваме. Само тогава можем да се оправим. Събрали се групи *** във всяка една държава и набиват напрежение и омраза сред народи, които трябва да се държат заедно, защото само така могат наистина да вървят напред. Следвайки тъпите им интриги се закопаваме все по-дълбоко.