Ердоган брани мюсюлманското малцинство в Гърция

Турция настоява да строи джамии в Атина
Обновена: 7 окт 2013 14:35 | 7 окт 2013 09:14, Елка Василева
215
Ердоган брани мюсюлманското малцинство в Гърция
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган заяви, че не е проблем да бъде отворена гръцката православна семинария на остров Хейбелиада, която бе закрита преди 42 г. Той обвини гръцките власти, че не решават проблемите на мюсюлманското малцинство в Гърция, предаде БТА.

"Големият проблем е с нашите сънародници в Западна Тракия /така в Турция наричат областта в Гърция, където живее компактно мюсюлманско население/, там живеят около 150 000 наши сънародници. Но те нямат право да избират своите мюфтии. Това е много сериозен проблем. Защо не им осигурите това право? В Атина имаме две исторически джамии. Ние им предложихме, разрешете ние да ги построим, още ще ни разрешават, вече десет години чакаме", каза той. Ердоган се спря на този проблем в речта си на митинг в град Джейхан, провинция Адана.

Той заяви още, че досега турското правителство е възстановило собствеността върху недвижимото имущество на немюсюлманските общности в Турция на стойност около 2,5 милиарда турски лири.

"Ние ще продължим това, защото спазването на правата на гражданите и с мюсюлманско, и с немюсюлманско вероизповедание е дълг и грижа на държавата", каза Ердоган.

Турският премиер се спря и на ситуацията в Сирия и Египет. "Над 100 000 души бяха убити в Сирия от жестокия Асад. За съжаление, в Турция все още има хора, които го подкрепят. Но ние не желаем този режим в Сирия да продължава. Не желаем и военния режим в Египет. Заклеймяваме онези, които нападнаха мол в Кения и избиха невинни хора. Ислямът е религия на мира, ислям и тероризъм са несъвместими", каза Ердоган.

Според турския премиер за тези 11 години, откакто е на власт неговата Партия на справедливостта и развитието, в Турция е била построена над 17 000 километра разклонена пътна мрежа, във всички областни центрове на Турция и на други населени места има летища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
22
 
! Отговори
до ЕР па ДОГАН преди 10 години
Ха,ха!!! И я да видим,как ще стане?Да не се съюзим всички,барабар с турските протестиращи и да видим къде ще ти е главата?Май,много комикси за всемирни властелини си чел?
7
8
 
64
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
На тоя ФЕС ще му кажа само едно......... Ало, Ердоганчо........ Гърция НЕ ти е пълната с продажни политичета България.......... Ще строиш джамии.......... Ама........... Друг път!!!!!...... Ислям и тероризъм са "НЕСЪВМЕСТИМИ"?!?!....... Я се скрий бе,фесче! Сигурно тия по Афганистан,Сирия,Либия,Ирак и най вече - Египет и Йемен са будисти ?!?!.......... Еййй... Ми те май им викаха...... сигурно "напълно случайно"..... "ИСЛЯМски фундаменталисти"?!?! Що ли така им викат бре , Ердоганчо?!?! ;)....
6
6
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви сънародници в Западна Тракия бе? Това са си помаци, а помаците са си българомохамедани. В Ксанти, Комотини са си българомохамедани. Имало е и турци, но след войната от 1922-23г е извършена размяна на компактни маси население м/у Турция и Гърция. Понтийските гърци от Мала Азия към Гърция, турците от островите, Крит и Западна Тракия към Турция. Съотвено и българите към България. Но голяма част от помаците остава в Зап.Тракия. Бългоромохамедани са си, но ги е страх да го признават открито.
5
6
 
60
 
! Отговори
мдаа преди 10 години
Това може да стане ,когато Турция се изтегли от т.наречената турска кипърска република ,която завладя като разруши и разграби всички кипърски църкви там и изби над 6 000 кипърски гърци. Едоган смята ,че светът е забравил това.
4
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ислямът е религия на мира, ислям и тероризъм са несъвместими", каза Ердоган."- вервайте му
3
6
 
94
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ислям и тероризъм са несъвместими", каза Ердоган.Аааа, сигурно християни и будисти колят и режат глави в Близкия Изток....
2
9
 
75
 
! Отговори
Сън в лятна нощ преди 10 години
Ердогане! Това да не ти е България? Даже с етнически партии? Ще строиш джамии в древна Гърция на кукув ден и на припек!!!
1
14
 
37
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН преди 10 години
ДАЖЕ В АТИНА ИМА МНОГО МЮСЛИМ И ТРЕБЕ ДЖАМИИИИ .................ОТ БЪЛГАРИЯ ДО СОЛУН СИ Е НАШЕ И САМО ЦЪРКВИ БЪЛГАРСИ НИ ТРЯБВА