Неизвестна групировка пое отговорност за убийството на поддръжници на Златна зора

Атаката е била отмъщение за убийството на рапъра антифашист
17 ное 2013 08:38, Елка Василева
3
Неизвестна групировка пое отговорност за убийството на поддръжници на Златна зора
Снимка: архив, Reuters

Неизвестната досега групировка "Революционни сили на борческия народ" пое отговорност за нападението този месец, при което бяха убити двама поддръжници на гръцката неонацистка партия Златна зора, предаде Ройтерс.

Групировката съобщи, че атаката е била извършена като отмъщение за убийството на рапъра антифашист Павлос Фисас, за което симпатизант на Златна зора призна, че е извършил.

Полицията не можа да потвърди автентичността на прокламацията, огласена в навечерието на планирани за днес митинги по повод 40-ата годишнина от кръвопролитен студентски бунт срещу военната хунта, управлявала по това време Гърция.

Още по темата

"Наглото убийство на Павлос Фисас беше капката кръв, с която чашата преля", пише в писмото на 18 страници, публикувано от сайта Зугла. В него убийството на рапъра на 17 септември се определя като "повратен момент".

 "Въоръжената атака отговор... е началната точка от кампанията на народа да изпрати неонацистките отрепки от Златна зора там, където принадлежат - в кошчето на историята," пише още в писмото.

Двама млади мъже от Златна зора бяха убити на 1 ноември при стрелба пред офис на неонацистката партия в предградие на Атина. Нападението бе извършено в момент на ширещо се обществено недоволство срещу партията, обвинявана за нападения над имигранти и левичари.

Огласено вчера проучване на общественото мнение показва, че подкрепата за Златна зора се е увеличила след убийството на двамата нейни поддръжници. Златна зора се нарежда на трето място по популярност сред гръцките партии с 8,8 процента подкрепа. Проучването на агенция АЛКО за неделния брой на в. "Прото тема", проведено между 12 и 15 ноември, сочи, че подкрепата за Златна зора е нараснала с 2,2 процентни пункта за месец, но все още е под подкрепата от 10,8 на сто, на която се радваше през юни, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ГърцияЗлатна зора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Глобалисти саТИ НЕ СИ ИЗОБЩО В ЧАС!
2
2
 
2
 
! Отговори
Глобалисти са преди 10 години
Хриси Авги или Златна Зора са нацисти-тоест чисти националисти,тоест расисти.Убиецът на рапърът беше черен грък,набедиха Златна Зора,защото са антиглобалисти-не искат емигранти,особено от Африка,Азия,Близък Изток.Сега правителството ще почне да ги избива,но не трябва да е грубо и директно,но чрез други "организации" и отсега пророкувам-убииците на тези няма да бъдат намерени!Обвиненията срещу Златна Зора бяха съшити с бели конци от глобалистите в парламента-тея са истински и имат бели хора!
1
3
 
10
 
! Отговори
Мемет преди 10 години
Евала на гърците. Гостоприемни и сърдечни хора. Там мутри не виреят. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!