Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!

От Скопие смятат, че по политически причини си присвояваме Св. Климент Охридски
Обновена: 18 дек 2013 09:46 | 17 дек 2013 11:55, Елка Василева
186
Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!
Средновековна икона на Свети Климент Охридски. Снимка: архив, Булфото

Културните основи на България са създадени под влияние на македонската средновековна култура. В това иска да ни убеди текст на Александър Станковски, публикуван в македонския „Утрински весник“.

„Само в Македония и частично в България, чийто културен фундамент е създаден под влиянието на македонската средновековна култура, култът и значението на Свети Климент Охридски все още присъстват силно“, пише авторът, който обаче обяснява, че „може би политическите претенции към територията на Македония и македонския народ са засилили и институционализирали лика и делото на Свети Климент Охридски сред българите“.

„Тъй като няма друга личност от онова време, която с просветителските си габарити да конкурира личността на Свети Климент Охридски, е ясно защо българската наука и култура, които поставят корените си в Средновековието – по времето, когато е работил този всеславянски просветител, настояват за присъединяване на Светиклиментовата традиция в своя културен и държавен генезис“, продължава обяснението си авторът.

Той освен това изразява недоумение защо в Източната римска империя територията на древна Македония се е казвала България, а територията на Тракия или днешна България била наричана Македония.

Авторът се възмущава, че е крайно тенденциозно да се омаловажава и дискредитира значението на македонското културно влияние, което било аналогично на територията и правомощията на Охридската патриаршия /днес Охридска архиепископия – твърди авторът/ в онзи исторически период, когато географският й обхват достигал до Бари на Запад и до Киевската Рус на изток.

Никъде в текста в македонския вестник обаче не се казва, че Свети Климент Охридски  като един от учениците на Св. св. Кирил и Методий е изпратен от българския цар Борис I  през 886 г.  в областта Кутмичевица да основе втория главен книжовен център - Охридската книжовна школа, в държавата България освен Преславската книжовна школа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
90
 
3
 
! Отговори
МЕТКО преди 10 години
ТО ЗА МАКЕДОНИЯ НЕ ЗНАМ ,НО БЕЗ ТУРЦИЯ КАУРЕТО СА ЖИВ ЗИЯН. ДОБРЕ,ЧЕ 5 ВЕКА ВИ НАПРАВИХМЕ ХОРА,А ИНАЧЕ ДИВАЦИ ЩЕХТЕ ДА СТЕ.
6
1
 
42
 
! Отговори
BGNAPRED преди 10 години
срам за маймунодонците, хабер си нямат да са европейци - няма ЕС!
5
0
 
39
 
! Отговори
откачена работа преди 10 години
Ауе вий не сте наред, уе?!
4
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези вече започват да ми лазят по нервите жестоко. Малки пинчери с голяма уста. Някой трябва да ги завладее вече да може да спрат с простотиите.
3
2
 
61
 
! Отговори
не у ред тея преди 10 години
Колко мъка има по тоя свят, Боже...
2
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, в средновековието не е имало Македония. Тия са уникални с простотата си.
1
1
 
78
 
! Отговори
10 преди 10 години
Хаха, тия хептен са откачили...Христос, Меси, извънземните...всички сме македонци на тя планета ;)