Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие

Паметният знак не можа да оцелее дори един ден
Обновена: 13 яну 2014 14:04 | 13 яну 2014 12:09, Елка Василева
140
Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие
Снимка: Facebook

Неизвестни лица снощи са изпочупили паметната плоча на Мара Бунева на кея на Вардар в Скопие, която вчера беше поставена от български организации, съобщи македонската агенция МИА.

От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Македония поставят паметна плоча на мястото на извършения от Мара Бунева атентат и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в поклонението.

Още по темата
На 13 януари 1928 г. в близост до Каменния мост на река Вардар Мара Бунева изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач Велимир Прелич на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

За поредна година в центъра на Скопие вчера се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

Над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата всички се отправиха към Каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
43
 
! Отговори
македон аллаховски! преди 10 години
*** българоубийци!Тази наказана от господ *** ще се пече в собствен сос!Разбира се че "македоно-вски" ще отидат при сърбите, убиец при убиец отива! Не югославия ами ****асия да си напрят пак си остават вмирисъни ***. Не забравяйте че във Вардарска България така наречените македонци са около триста хиляди, което на *** език означава че всички са резултат на дългогодишно кръвосмешение. всички са 1-ви братовчеди? Изродени *** как е сватата между брат и сестра?
5
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Македонци скоро няма да има, ще има само шиптъри! Албанците добре са ги подкарали тъпите македонци ама ние какво ги бавим незнам!
4
62
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бОли ме г*за за Мара Бунева.
3
4
 
69
 
! Отговори
ганчо преди 10 години
какво и да направят макетата си остават едни комлексирани,нещастни и непризнати от никой ***....това е..
2
0
 
38
 
! Отговори
Е да но... преди 10 години
Но нямаме имаме палячовци и дупедавци.
1
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ако имаме дипломация на място, трябва незабавно да искаме арестуване и наказване на виновните.