Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС

Важно за това беше нормализирането на отношенията с Косово
Обновена: 21 яну 2014 08:37 | 21 яну 2014 08:34, Елка Василева
82
Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС
Снимка: архив, Reuters

Първата междуправителствена конференция между Сърбия и Европейския съюз, с която официално започват преговорите за членство, се открива днес в Брюксел, предаде Танюг.

Сърбия ще бъде представена от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще представлява Европейската комисия, а председател на конференцията ще бъде външният министър на Гърция, която председателства Европейския съюз през първата половина на тази година.

Още по темата

Сърбия получи официален статут на кандидат за членство през март 2012 г., но Брюксел съобщи за отварянето на преговорите повече от година по-късно, след като през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" за нормализиране на отношенията си с Косово.

Сърбия категорично отхвърля възможността да признае независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008 г. от албанското мнозинство, но под натиска на Брюксел Белград намали напрежението и подобри отношенията си с Прищина, което й отвори вратите на съюза, отбелязва АФП.

На 20 декември 2013 г. председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърor официално решението на лидерите на ЕС, прието на срещата на високо равнище на страните от ЕС (19-20 декември 2013) да започнат присъединителни преговори със Сърбия на 21 януари 2014 г., посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сърбите и Западна Европа ( предполагам на първо място Англия) дължат истината за България и Македония и как са създали изкуствената нация Македония и са ни взели и западните покрайнини и земите в днешните ни останали съседи и как са потъпкали всякакви човешки права на хората да живеят в собствената си държава, само защото не са искали да сме голяма и силна държава на Балканите. И до ден днешен мълчат по тези въпроси, а съседите и до днес водят анти-българска политика.
65
0
 
7
 
! Отговори
американецо преди 10 години
С това "правителство" в България и с този Външен "министър" няма по-удобно време за сърбите да влязат в ЕС! Та нали преди време самия Жан Виденов обяви, че нямало Западни Покрайнини, а сръбски Източни Покрайнини! Да връщат Цариброд, Струмица и Босилеград! Това са български градове и те са плячкосани от Кралство Югославия! Откъде накъде в днешно време са във Сърбия и Б.Ю.Р.Македония?
64
1
 
8
 
! Отговори
STOP преди 10 години
Palna zbrana za teh da vlizat v EU teritoriq
63
2
 
9
 
! Отговори
Al Kapone преди 10 години
От Сърбите по големи терористи в Европа нема , доказаха се
62
2
 
7
 
! Отговори
касапи не ни треябва преди 10 години
Сърбия НИКОГА в EU , касапи не ни треябват , Сърбия трябва да се загради с 10 метрова ограда , да се отдели от Европейския Континент
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братя сърби, тоя ЕС ви засипа с бомби, но не успя да ви унищожи. Влезете ли в него обаче, пускате вълка в кошарата с агнетата и живи ще ви разкости( транжира). Дръжте се за Русия и си гледайте рахатлъка!
60
2
 
6
 
! Отговори
Държава преди 10 години
До Анонимен те обаче признаха македонците за Българи и се биха храбро срещу нато нищо че ги бомбардира америка
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и сърбите излезнаха загубеняци...
58
1
 
3
 
! Отговори
Държава преди 10 години
До Анонимен да прав си . Македонците са българофоби но албанците са *** . Ако македонската народност е изкуствено направена то албанците имат нагли претенции към Македония. Не забравяйки истината че са Българи ние трябва да имаме правилна позиция по македонците. Известни са шиптарските интереси и в Косово
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ама оттогава досегаБългария сглупи да признаве името независимоста и езика н БЮРМ, при това без да поставя условия. Желев се измъкна, че Стоян Ганев му казал как ако не ги признаем до 30 дни Сърбия ще нахлуе, турция била на път да ги признае.... и свърши голямаат глупост. Днес македонците са сърбомани и гръкомани, но българофоби. При 30 сръбсик вестника там няма един български - ние сем големиет им врагове.
56
1
 
3
 
! Отговори
Държава преди 10 години
До Анонимен Прав си и ще кажа че Сърбите отдавна признаха македонците за Българи. Направи го Генералния секретар на Сръбската комунистическа партия и член на Политбюро на ЦК на ЮКП Слободан Милошевич през 1986г. Премиера на СФРЮ Бранко Микулич пак през 1986 ги призна за Българи. През ноември 1988 и Милошевич и Микулич и министъра на земеделието на Югославия Саво Вуйков от Македония казаха това пред Български министър по време на негово посещение в СФРЮ
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-страшното е, че Скопие са Албанец до албанец - особено ако отдиеш на Чаршията която е точно в центъар и видиш жениет с Хиджабите ще потрепериш. дори в един толокав български град като ОХрид албанците са едон 35-40 проценат а в Скопие, са над 60 процента, при всики случаи, и това в нейната столица. най-българските Градове са Охрид, Струмица и Битоля
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един наш доцент взима по 350 евло един Доцент в Македония взима по 5000 евро за да говори колко да гадин бълагрите. като изаде един учен книга в блъгария се чуди как да я изплатия в македония като издадеш книга купуваш ХОНДА.там пари се блъскат азПропагнада тонове заеми отивата за пропаганда, пораганад, пропаганад. Сърби, гъриц и албаниц са ги превзели икономичесик, но лошите са българите.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скопие е заринат с Паметвници - 13 метров паметник наАлександър македонски, отделон Алексадър и майка му ОМпия, отделно Алексадър и баащ му филип одтделон Триумфалн Марка, ченто, Гоце и даме - на коне, СамОил, Иван Власилав, Гаврил радомчир, Добромир Хръс - известин македонски владетели, Прометей с ***, дав ноеви ковчега насред реката, музей до музей....който дойде на статуя му дават по 100 000 евро. който дойде пърив змиа по-хубво място.Има от грозин по-грозин статуи. Всичок е заем
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
единственото хубаво нещо в Македони са магистралиет (и то само в западнаатим част( и това че са си запазили храните, тъй като не са в ЕС. във всичок друго са по-назад от нас.Блъскат Милиони заеми за пропаганад, които ще връщат след 20 години.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
глупости говориш - Бил съм в Скопие - тоав си е един Алабански град отвсякъде. Ако седенш пъров сервират на мъжете - после на жените. Впрочем ениет там ги нямат за нищо - дори ръка не им подават. И метро нямат. не им е позволено да се събират на митинг пред тяхноот народно събрание. А Грувесик започан преброяване и гос пря до средата и ниот обяви резултати - нищо защо го спира - пръво щеше да стане ясно че албанците са твъред мноог, втоор че има голям брой "мъртви души" - окоол 100 хил. души.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВидялСкопие и Белград са по-европейски градове от София по абсолютно всички критерии. И да, бил съм в над 20 европейски столици за разлика от теб.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сърбия ще влезе в ЕС вероятно след 2020 година
48
2
 
5
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Да живее Др Слободан Милошевич
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bivschite jgoslaviani naistina sa golemi izmamnizi zaedno s albanzite mnogo mamiat doblijavat se do predpriemachite ot turzia po izmami ne plaschat rabotisch im i ti plaschat polovinata ot ugovorenoto pone tova sam izpital na garbasi vevropata