Турция ще защитава интересите на своите превозвачи

Турският транспортен министър за проблема с разрешителните
Обновена: 4 фев 2014 14:39 | 4 фев 2014 08:32, Елка Василева
60
Турция ще защитава интересите на своите превозвачи
Снимка: БТА

На основния граничен пункт между Турция и България Капъкуле – Капитан Андреево засега няма сериозен наплив от турски тирове, но има проблеми в международните транзитни превози във връзка с поведението на България. Това заяви турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Лютфи Елван на пресконференция в Анкара, предаде БТА.

По думите му проблемът произтича от това, че за първите шест месеца на миналата година България е осигурила само 15 000 транзитни разрешителни от предвидената квота от 125 000 разрешителни за Турция.

"Турция е основният превозвач в транзитните превози през България. Но българските превозвачи получават по-големия дял от транзитните превози, който варира между 500 млн. и 750 млн. евро. Поради това от турското Дружество на международните превозвачи има оплаквания, че са ощетявани и настояват за увеличаване на техния дял в транзитните превози", каза турският транспортен министър.

Подчертавайки,че в направените от българска страна изявления по този повод било изразено желанието проблемът да бъде разрешен, министър Лютфи Елван заяви: "Целта е да запазим интересите на нашите превозвачи. Когато бъдат осигурени останали разрешителни,Турция ще отвори границите за българските тирове. Засега нямаме сериозни трудности. Продължаваме да следим обстановката. Ние също искаме проблемът да бъде разрешен в най-скоро време. Засега на Капъкуле няма сериозен наплив от тирове".

Според турски информационни източници поради проблема с транзитните разрешителни на българската страна опашките от турски тирове от Капъкуле са се прехвърлили на Ипсала. На граничния пункт между Турция и Гърция чакат около 600 турски тира, които са образували 16-километрова опашка.

Турски шофьори разказаха, че били принудени да дойдат на Ипсала, тъй като България не пропуска турските тирове, които нямат разрешителни за транзитен превоз през Капитан Андреево.

"Но и тук чакаме втори ден, досега ни мъчеха само на Капъкуле, а сега се прехвърлиха на Ипсала. Нека министрите на Турция и на България се разберат най-сетне и да се отървем от тези мъки", казаха турски шофьори пред камерата на турска телевизия.

За да разреши проблема с транзитните разрешителни, който спъва България, турската страна е започнала да пренасочва тировете, пътуващи за Италия и Украйна, към роро превозите с влак и по море.

Опашка от камиони на ГКПП "Капитан Андреево" се образува заради забраната на "Автомобилна администрация" на наша територия да се допускат турски тирове с еднократни разрешителни за превоз. Мярката е реципрочна на разпореждането на турската митница за българските камиони с транзитни разрешителни, въведена в края на януари.

Както Dnes.bg писа, транспортният министър Данаил Папазов очаква среща с турския си колега, за да бъде решен проблемът на българо-турската граница. Министър Папазов е имал среща с турския посланик, с когото са коментирали проблема.

„Без да се подпише двустранният протокол, няма как да стане това, което те искат – ние еднократно да дадем всички разрешителни, а те да не изпълнят нито едно от нашите искания”, заяви пред журналисти в Пловдив министърът на транспорта Данаил Папазов.

Той твърди, че по този начин ще се защитят българските превозвачи, и уточни, че разрешителните се дават на базата на един двустранен протокол, който продължава да действа, ако няма изразено искане от една от двете страни.

Папазов заяви, че България не иска да прави нещо в ущърб на турската страна, но не иска да страдат и българските превозвачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
22
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
eto zaradi tova ste gladni turtsia da vi plashta milioni dolari a vie da se pravite na ...... a kakvo shte spechelite li ami turtsia shte spre da vi plashta tiya pari a vie shte ste dovolni no gladni razbirase kakvo si mislite che turtsia shte vi se moli li ne shte nameri srug nachin bilo to ptez girtsiya bilo ti s korabi bilo to sis samoleti no vie shte si ostanete gladni
27
15
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От турски тирове файда нямаме. Разбиват ни пътищата, не спазват лятото забрани, правят катастрофи, замърсяват с *** а единствено проститутките взимат пари. Половината карат без винетки. Та всъщност ползите са по малко от проблемите. Да си строят космодрум ако искат, и от него да излитат за европа.
26
9
 
33
 
! Отговори
bb преди 10 години
Коѝ печели от тзи спор
25
16
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Според турският министър проблеми нямало, само дето всичкото *** реве като заклано...
24
16
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито крачка назад братя българи, да отстояваме националния си интерес
23
16
 
60
 
! Отговори
Баце до 21 преди 10 години
Като имат къде да обикалят защо минават през БГ ? Ако имахме външен министър не това *** с дантелени *** нещата щяха да изглеждат друго яче ? Я да пуснем едно предложение за ембарго за нарушаването на човешките права ? Да проведем референдум не на Турция в ЕС и да спрем новините на турски каква ще е реагират ? Ако не схващат още по хубаво ще им стане като започнат рестрикции срещу тяхните фирми у нас . И накрая ембаргото . *** трябва да знаят че можем да реагираме . Това сенлга едва л
22
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Смяташ ли ,че целият стокооборот на Европа с Ливан се транспортира от Български Тирове ?
21
10
 
42
 
! Отговори
inatut преди 10 години
Гледам картата, гледам.. и ми се чини, че те има къде да обикалят, ама ние май - не.Освен с кораби от Солун за Ливан..
20
21
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аааааа, що бе стойте си на Ипсала!!!! Аз съм българин изповядващ исляма ама вашето на нищо не прилича бе *** смотани, къде в Корана пише, че вий сте по-по-най???? Щом става въпрос за бежанците граница немате, ама когато стане въпрос за бизнес и пари България ви е виновна!!!!! Е така не става.....
19
18
 
50
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Иронията е, че го прави българско правителство подкрепено от български турци. Да беше мутрата вече да се е надупил пред неговия "приятел" Ердоган.
18
15
 
57
 
! Отговори
Tаню преди 10 години
Само така. Спете да пропускате *** алабаши през България и тогава финикийските номера на Турците ще секнат! Да вървят да карат през майната си! Тези постоянно ни прилагат разни трикове да ни тормозят!
17
12
 
47
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
Не са виновни в случая самите тираджии, а управлението на държавата им. То се опитва да отвлече вниманието от вътрешните проблеми (по български патент пр. с пушенето) с други глупости. Виновни са и нашите че им правят .... вместо да застанат твърдо и както бе споменато да ангажират ЕС с нашия проблем.
16
29
 
58
 
! Отговори
АХИЛ АШИМОВ преди 10 години
Гърците, Римляните са пошурчени БЪЛГАРИ! Славяните са покръстени от БЪЛГАРИТЕ!! Германците са доведени в европа от БЪЛГАРИН!!! Турската империя е всъщност БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ!!!! Японците са клонирани БЪЛГАРИ!!!!! Слънцето изгрява и залязва над БЪЛГАРИЯ!!!!!! Луната свети само на БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!(на другите хвърля сянка).точка
15
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
RA RZLIKA OT BALGARSKITE PREDATELI KOITO UNISOJAVAT BALGARITE KATO NAZIA VODENI OT USA INTERESI TURZITE SI ZASITAVAT NAZIATA
14
18
 
68
 
! Отговори
Ро преди 10 години
Трябва да се прокарат съгласувани забрани за турските превозвачи в целия европейски съюз!Нали за това е съюзът? Да возят към Индонезия и Малайзия..., техните/турските/ шофьори/ поради генетичната си тъпота и липса на квалификация правят и най-много катастрофи. След тази мярка да се ограничат и водните артерии към Турция ... и ще вземат да клякат серсемите нахални!
13
29
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТУРЦИТЕ , ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ИМ Я.... К......!
12
23
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нагъл, по-нагъл, най-нагъл, турски тираджия
11
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KREMENAABV,, НАЛИ СТЕ СВИКНАЛИ С РЕПРЕСИИ ДА УПРАВЛЯВАТЕ БЪЛГАРИЯ ,,,ТАКА ЧЕ НИЩО ЧУДНО ЗА МНЕНИЕТО ВИ....
10
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ЕДИН ВЕСТНИК ПРОЧЕТОХ КОМЕНТАРА НА ЕДИН ЧИТАТЕЛ ,ЧЕ САМОИС КАЛШНИКОВ ЩЯЛ ДА РАЩРЕШИ ПРОБЛЕМА.САМО ФАШИСТ ИЛИ КОМУНИТ РЕШАВАТ ТАКА ПРОБЛЕМИТЕ.ТЕ БЯХА И СА ЧЕРНАТА ЧУМА Н /20 и 21 век/
9
10
 
86
 
! Отговори
хидко преди 10 години
Точно така. Напълно подкрепям позицията на министерството. Най-накрая да се намери някой, който да не се огъне. Нека да изпрати информация за отношението на Турция и как турските интереси се поставят над общите, и съвместимо ли е това с общоевропейските ценности.