Скандал с подслушвания тресе Турция

Според медии 7 000 души са били подслушвани през последните 3 г.
25 фев 2014 08:38, Елка Василева
32
Скандал с подслушвания тресе Турция
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

В Турция избухна нов скандал във връзка с телефонните подслушвания. В интернет бе пуснат видеозапис от разговор на премиера Реджеп Таип Ердоган със сина му Билял. Става дума за укриване на крупни суми от членове на семейството на премиера във връзка с антикорупционното разследване, започнало на 17 декември миналата година, предаде БНР.

От пресслужбата на премиера последва съобщение с гриф спешно, което бе разпространено от медиите. В него се твърди, че въпросният видеозапис е монтаж, компромат и в никакъв случай не отговаря на истината. Един неморален монтаж, в който всичко е измислица и цели да очерни премиера и семейството му, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

След скандалния видеозапис основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, се събра спешно на заседание, а заместник-председателят и говорител Халук Коч призова премиерът незабавно да подаде оставка.

Според близки до правителството медии около 7 хиляди души в Турция са били подслушвани през последните 3 години, включително премиерът, ръководителят на турското контраразузнаване, известни журналисти и бизнесмени. Следенето се извършвало по заповед на близки до сектата на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен полицейски служители и магистрати, наричани от властите паралелни структури в държавата.

Турският прокурор Адем Йозджан обаче опроверга твърденията, че 7 хиляди души са били подслушвани. В същото време Висшият съвет на съдиите и прокурорите обяви, че ще разгледа твърденията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей много любопитни тези управници. Не знаят ли че хората постоянно ги псуват.
3
5
 
36
 
! Отговори
Пиночет преди 10 години
Записа няма начин да не е монтиран в България при Патрашкова и Галерия.....
2
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И там се почна с флашките! Сигурно е заразно!
1
16
 
42
 
! Отговори
Господ преди 10 години
"Скандал с подслушвания тресе Турция"Радвайте се, че само скандали ви тресат, ***. Щот със вашите амбиции за узурпация на България ще ви тресат и земетресения и гнева на цялата земя.