Сръбска прогресивна партия с убедителна победа на изборите

Лидерът й Александър Вучич е вероятният нов премиер на Сърбия
Обновена: 17 мар 2014 14:10 | 17 мар 2014 08:27, Елка Василева
20
Сръбска прогресивна партия с убедителна победа на изборите
Александър Вучич. Снимка: Reuters

Управляващата проевропейска Сръбска прогресивна партия спечели 50 на сто от гласовете на вчерашните предсрочни парламентарни избори в Сърбия и извоюва убедителна победа, която й дава възможност да управлява самостоятелно, предадоха световните агенции.

"Това е най-добрият изборен резултат на партия от 90-те години", каза лидерът на СПП и вероятен нов премиер Александър Вучич, цитиран от Франс прес. "Сигурен съм, че Сърбия ще продължи по пътя към ЕС. Желанието ми е Сърбия да продължи борбата с корупцията, да тласне напред икономиката и да увеличи заетостта. За тази цел са необходими болезнени реформи. но аз съм сигурен, че сърбите скоро ще живеят по-добре, отколкото живеят сега", добави той.

Според Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) СПП ще получи 160 от общо 250 депутатски места. Втора е Социалистическата партия, партньор на СПП в досегашната управляваща коалиция, с 15 на сто от гласовете. Останалите места ще се разпределят между прозападната Демократическа партия и Новата демократическа партия на бившия президент Борис Тадич, които получават по 6 на сто от гласовете, отбелязва Асошиейтед прес. Избирателната активност бе около 52 на сто.

Още по темата

Изборната победа на СПП - партия на бивши ултранационалисти, обявили се за членство на Сърбия в Европейския съюз, й осигури мнозинство, небивало от времето на Слободан Милошевич през 90-те години, посочва Ройтерс. Вучич ще поеме министър-председателския пост в момент, когато Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС.

От идването си на власт през 2012 г. правителството на СПП подобри значително отношенията с бившата сръбска област Косово, която обяви независимост през 2008 г., напомня АФП.

44-годишният Вучич - бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия – извоюва масираната подкрепа на електората след серия от зрелищни арести на свръхбогати бизнесмени в хода на борбата с корупцията и организираната престъпност, посочва АФП. Според анализатори, цитирани от Ройтерс, СПП дължи победата си на личната популярност на Вучич. Но негови опоненти се възмущават, че толкова много власт се концентрира в ръцете на човек, който допреди пет години беше злъчен критик на Запада и отстояваше
каузата на Велика Сърбия, подпалила войните и кървавото разпадане на Югославия през 90-те години, добавя Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
realist-a преди 10 години
4estito na Surbite... nay-nakraya udariha edin golqm 6UT na ultranacionalistite,6ovinistite i komunisti...ve4e suvsem spokoino mogat da smenqt konstituciqta, da priznavat republika Kosovo,i da stavat 4len na EU semeystvo...
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вучич е проукраинец.Косово jе Србиjа
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След Крим дали не е ред и на Войводина
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Вучич - бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия" Още един "троянски кон" на път към ЕС. Голям смях!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сърбия е 1997 година българия независимо че много сърби знаят какво е европа сега имат по 3 месеца право на престои много от тях спът по улиците в европа или автомобили като българите,румънците,поляците,молдавяните
8
1
 
5
 
! Отговори
nikonik01 преди 10 години
Поредното балканско тарикатче .. знаем ги тия ...
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И тия си бършат з*дника с ***. Правилно!
6
2
 
6
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Предупредете съседите за икономическия капан, в който ще попаднат с ЕС.
5
2
 
2
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Боко така трябваше да направи - да ги вкара в затвора... а не да остави цецоу да ги изнудва..
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
44-годишният Вучич - бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия.....................................................Как са му се вързали? Този за едната влат и нацист ще стане, после комунист, интернационалист, проамериканец, про руски настроен.Такива не стават за нищо.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво на сърбите!!
2
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дори в Сърбия гледат към Европа, само тука някви *** още си спомнят за СССР.
1
1
 
32
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Позната картинка.До вчера бил такъв, но днес е друг.Като при. нас.Вчера комунист днеска демократ.