Дачич за мача: Предварително подготвена политическа провокация

Лоша организация на двубоя Сърбия-Албания отчете Еди Рама
Обновена: 15 окт 2014 12:32 | 15 окт 2014 11:00, Елка Василева
48
Дачич за мача: Предварително подготвена политическа провокация
Ивица Дачич. Снимка: Reuters

Инцидентът на футболния мач Сърбия – Албания, който беше прекратен поради пуснато над стадиона знаме с картата на „Велика Албания“, е бил планирана и предварително подготвена политическа провокация. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич за сръбския вестник „Блиц“.

Дачич посочва, че подобно нещо не се е случвало на нито един футболен мач и то е било предварително подготвено. „За мен най-важният въпрос е как ще реагират ЕС и УЕФА, защото ако някой от Сърбия беше развял знаме на „Велика Сърбия“ в Тирана или Прищина, това вече щеше да е включено в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Дачич.

Още по темата
Сръбският външен министър каза още, че в този инцидент е особено спорен фактът, че това е било направено от брата на премиера на Албания, който е трябвало да бъде гост в Белград.

„Всичко това придава политическо измерение на случилото се и това е политическа провокация“, заяви Дачич.

Сръбският външен министър каза също така, че през целия вчерашен ден дипломати от ЕС са оказвали натиск на стадиона да бъдат пуснати албанските фенове, които сръбските органи са искали да задържат на летището, макар че не са имали билети.

От своя страна премиерът на Албания Еди Рама заяви, че „съседите са оставили лошо впечатление“ поради организацията на мача, пише „Вечерне новости“.

„Горди от червено-черните, докато имаше футбол, за съжаление на съседите, които оставиха лошо впечатление с организацията“, написа Рама в Туитър.

Шефът на шведската дипломация Карл Билдт пък осъди нападението на албанците по време на мача със Сърбия. Той твърди, че това е „безотговорна провокация на албанците“.

В Туитър Карл Билдт написа: „Безотговорна провокация на мача Сърбия-Албания. Надявам се, че премиерите на двете страни ще видят необходимостта от подобряване на дипломатическите отношения“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Инцидента е особено тревожещ, особено на фона на Ислямска Държава. Ние българите обаче не бива да вземаме стана, защото албанците са ислямисти, а сърбите хейтъри, които ни мразят в червата! Да се оправят!
35
3
 
38
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 9 години
АЛБАНСКИЯТ ОТБОР ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ НЕЗАБАВНО
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До kikidobri sa i vashite mitnicari koito ni kradat 24 saata.parliavi srbi,prliav narod.
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименtakava dargava makedonia niama.da se razdeli natri. edna treta zaalbania ,edna treta za garzia, edna treta za sarbia.
32
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименsto ne dodjes da je zauzmes kukavice
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименa za kakvo da se siris,kad su vam sela uy granicu puta koj tam zivi,pa ce zemate oshte teritorija
30
1
 
1
 
! Отговори
kiki преди 9 години
До Анонименti nemas pojma sa istorijom,lupas gluposti,ako mislis da su albanci dobri slobodno ih uveyi u bugasku
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ники Синчето щеше да хване знамето във вратарското поле
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УЕФА дават служебна победа 3:0 за Албания.
27
0
 
20
 
! Отговори
емо преди 9 години
черният *** да озапти албанците иначе ще има сръбски джихад
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната провокация на Костов.
25
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Балканска свинщина. Има ли нужда от друг коментар? А и сърбите да не се правят на много добрички. Просто този мизерен полуостров никога няма да се оправи. Няма кой да ни промени манталитета на крепостни селяни. Сърби, българи, гърци, румънци, македонци, босненци, албанци, хървати... все същата ***, но всеки с велики претенции към съседа. И всеки е по-велик от съседа. И всичките големи "националисти" :) И хоп *** през терасата и спринцовките на детските игрища.
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българските патриоти страдат от шизофрения,когато има статия в която се описва поредната гадост написана в някоя скопска медия бидейки наясно кои са им господарите псуват сърбите,когато обаче някой друг е в някакъв конфликт със сърби тогава заемат просръбски становища и говорят глупотевини за славянство и православие които никога не са пречели на сърбите да изтребват и прогонват българите не искащи да бъдат южни сърби,БОЛНИ ШИЗОФРЕННИ ПАТРИОТАРИ не патриоти а предполагам и доста слабограмотни
23
3
 
23
 
! Отговори
.. преди 9 години
И още повече, брата на премиера управлява идиотския дрон от ВИП ложата, и после се измъква като американски гражданин - наглец! Ако бях албанец, щях да настоявам да го осъдят за престъпление от омраза.Този пълен *** предаде интересите на Албания и еднолично детонира напрежението което от 14 години след войната се понижаваше леко, заради смяната на поколенията. И той им спечели отново враг, и това пред цял стадион и всички медии - кой в Сърбия ще е за нормализация в отношенията сега?
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами опитахте да направите Велика Сърбия в края на 20век като френските пу..ки ви я направиха в началото на 20век обаче от контролирани 256000кв.км неофициално "сръбска територия"защото СФРЮ се припокрива на 100% с кралска Югославия създадена през 1918г в която хървати,словенци,босненци,южни сърби/античките в наше време/живееха в сръбски бановини впоследствие социалистически републики и края на Сърбославия не случайно беше толкова кървав,Е БРАЧО СРБИ СВЕ СЕ ВРАЧА,СВЕ СЕ ПЛАЧА,албанците ще ви....
21
4
 
5
 
! Отговори
.. преди 9 години
Дежурните специалисти по геополитика се изказват тук, прочели-непрочели статията. Какъв запад бе момчета, нали самия Карл Билд (нали и той е от запада?) осъжда проявата като глупава албанска провокация? Вие си коментирате, ама май базирано на някакви си ваши факти.
20
2
 
12
 
! Отговори
.. преди 9 години
Прав е Карл Билд - това беше глупава провокация на някои албанци, а сега всички са омърсени от тази глупост. Нали албанците спечелиха в Косово - какво толкова очакват - червен килим и почести...в Сърбия...от футболна агитка!? Да си бяха играли мача спокойно и с гордо вдигната глава и безупречно да бяха поели и освиркванията и всичко, щяха да имат уважението на света, а сърбите да излязат лоши и УЕФА да ги накаже че не са допуснали албански зрители на стадиона и са им освиркали химна.
19
5
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Не ви ли стана ясно,че на Запада,на Балканите,християни не му трябват? Ако ще стане патаклама ,не само Сърбия ще го отнесе а и ние Нали знаете какво ще стане ,ако от бивша Сърбия нахлуят албанци ,от Турция араби ,как ще се насадим хубавичко и тотално ще се ислямизира тази територия И следващите наред ще са Гърция и това ще е чисто ислямизиран Балкански полуостров,който ще е добра маша на САЩ срещу ЕС и Русия И да избягате на Запад,спасение няма
18
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде пак се започва с лошите сърби и добрите албанци... ЕС искат да смачкат сърбите, защото са проруско ориентирани, дори с цената на ислямизирани Балкани. Вероятно си мислят, че могат да контролират ислямизацията и процесите на заграбване на територия и влияние...Не, не могат!!! Никога не са си имали работа с ислям и не знаят за какво става дума, поне в едно нещо да се доверят на балканските народи, имаме вековен опит и знаем, за какво иде реч!!!
17
1
 
36
 
! Отговори
2013 преди 9 години
От своя страна премиерът на Албания Еди Рама заяви, че съседите са оставили лошо впечатление поради организацията на мача, пише Вечерне новости.Най-лошото на организацията е, че въобще са пуснали брат му на стадиона.