Бях робиня на Аркан, изнасилва ме, измъчва ме месеци наред!

Ужасяващият разказ на жена, побеляла на 21 г. по време на войната в Босна
Обновена: 19 ное 2014 16:09 | 19 ное 2014 12:48, Елка Василева
240
Бях робиня на Аркан, изнасилва ме, измъчва ме месеци наред!
Цеца Величкович и Желко Ражнатович Аркан на сватбата си. М.М. казва, че той непрекъснато й говорел, че е същата като Цеца Величкович. Снимка: архив, Reuters

"Няма такива думи, с които може да се опишат цялата болка, цялото унижение и страхът, който чувстваш от тези хора“. Жена, посочена само с инициали М.М., от босненския град Биелина, прави своята страшна изповед за преживяното от нея по време на войната в Босна през 90-те години на 20 век. Нейният разказ е един от най-ужасяващите и ще бъде представен на международна конференция днес в Сараево, пише „Дневни аваз“.

По думите й най-големите зверства са вършели резервистите, които дошли от Сърбия и които били командвани от престъпника Желко Ражнатович-Аркан.

„Няма такива думи, с които може да се опишат цялата болка, цялото унижение и страхът, който чувстваш от тези хора. Ако това изобщо са хора. Един, втори, трети... Изреждаха се, задоволявайки езическо-дивашката си похот, макар че току-що бях родила. Изнасилиха ме за първи път в моята къща, бях в безсъзнание, направиха това пред децата. Бяха само на 20 години, когато започна моят ад“, разказва жената.

„Живеех със свекърва си, мъжа си и двете ни деца. В началото на април 1992 г. в къщата нахлуха няколко аркановци, брадати, с калпаци на главите. Удариха мъжа ми, той изгуби съзнание, а след това и мен. Събудих се напълно гола и облята в кръв. Лежах безпомощна, пребита, изнасилена, измъчена, унижена и обезчестена“, припомня си жената.

В този момент тя си мислела, че това е най-лошото, което може да й се случи и не си е и представяла, че нейният ад тепърва предстои.

„Изреждаха се дни наред върху мен, докато не изпадах в безсъзнание. Повече не видях мъжа си. Шест месеца ме водеха при Аркан, бях негова робиня. Искаше мен да водят и постоянно ми говореше: „Същата си като нея“ /имайки предвид Светлана Ражнатович - Цеца/. Издевателстваше над мен, докато не изпадах в безпомощно състояние и след това ме предаваше на другите. Един ден ми оскуба цялата коса. Нави косата ми около ръката си, скуба, докато не останах без коса. Разсече ми и гърдата с щик“, разказва М. М. пред босненското издание.

Водили са я и при войници и са я давали да я изнасилват.

„Не само ме изнасилваха. Биеха ме и ме рязаха по тялото. Навсякъде имам белези, гасяха цигари в мене, по гениталиите... Искам да забравя това, но не мога. Белезите по врата, ръцете, по цялото тяло ми припомнят всеки ден за това“, спомня си жената.

Голготата й продължава до 18 април 1993 г. , когато била спасена от свой съсед сърбин – приятел на нейните родители, който я откупил за тогавашните 5 600 германски марки.

„Отидох в Тузла, където ни настаниха в бежански лагер. На 21 години бях напълно побеляла, напълно опустошена, унищожена, особено когато лекарят ми каза, че съм бременна. Не исках да родя това дете, не можех“, през сълзи обяснява жената.

Днес тя е безработна, без средства за съществуване. „Не ми е лесно да говоря. Днес съм 100-процентов инвалид. Не мога да си намеря работа. Живея в Сараево с мъжа си, който не работи. Храним се в социална кухня. Редовно ходя на психотерапевт. Във войната изгубих 39 души от семейството си. Три пъти исках да се самоубия. Щастлива съм сега, че децата ми пораснаха, добри ученици са, макар че живеем в полуразрушен апартамент, те са благодарни на Бога, че ме имат“, казва жената.

За преживения от нея ужас ще се говори на конференция на Международния протокол за документиране и разследване на случаи на сексуално насилие по време на войната в Босна. Участниците в него ще са над 300. Проявата е част от инициатива на бившия британски външен министър Уилям Хейг и Анжелина Джоли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как да уважаваш Цеца Величкович, след като се е омъжила за такъв звяр. Даже имаше разкази от нейна страна как го е харесала, забила и след това той се е развел с предишната си жена заради нея. Няма как да уважаваш подобни хора.
103
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pez 1993 vse oshte Arkan ne e bil s Ceca Velichkovich. Arkan e bil razboinik ne po razlichen ot glavorezite ot Islamska Darjava
102
28
 
15
 
! Отговори
читател преди 9 години
Югославия беше изцяло изкуствена държава, пълен аналог на СССР.Ръководеше се от комунистическата ***. Сърбите се чувсваха господари, както руснаците там.Тези които доведоха до безчинствата са маргиналите създадени и възпитани от партията им.Подобните им тук правеха същото години наред след 9.9.44.Близо 3г. православните сърби обстрелваха Дубровник и безчинстваха къде ли не.Нали те изселиха ~ 500000 от Косово, и предизвикаха отделянето му и връщането им..Сърбия си заслужи участта.
101
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като гледам кой е автора - това го чета наопаки и пак нема гаранция че ще се доближи до истината.....
100
11
 
29
 
! Отговори
първи в Европа преди 9 години
Лицемерие и демагогия! Западняците първи в Европа нарушиха международното право. С Югославия. Сега, тези, които първи нарушиха международното право, обвиняват Русия, че нарушава международното право!
99
0
 
19
 
! Отговори
коко преди 9 години
До АнонименКаква война бе човек,това си е чист геноцид.Имало е някаква съпротива,но какъв шанс са имали срещу редовна армия и башибозук.....
98
7
 
28
 
! Отговори
перфидно лицемерие преди 9 години
С присъщото си перфидно лицемерие Запада не признава изборите в ДНР и в ЛНР. Същият този загрижен за човешките права и европейски ценности Запад, обаче, изобщо не си мръдна пръста, за да прекрати чудовищните престъпления на киевската фашистка хунта в ДНР и в ЛНР - разстрели на невинни старци, жени и деца, убийства, изгаряния на живо, артилерийски обстрел, бомбардировки и всичко останало от програмата за геноцид на цяло едно население.
97
10
 
30
 
! Отговори
111 преди 9 години
хубава пропаганда ,ама нема кой да ви повярва , скъпа ти която написа всичко това -платихали ти добре ,на война винаги има такива неща , защо не пишеш ама нищичко какво направиха мюсулманите албанотурски *** , и защо няма нищо написано кой я направи тази война , ако ти неможеш ще ти пиша аз и то безплатно ами ония американоеврейте,ами кой копува най добрите имоти на БАЛКАНИТЕ ,и защо искат да сме бедни с наведени глави ,и бели слуги ,на тех душите им са ЧЕРНИ е тово е
96
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има Господ и възмездие ...и факта ,че този *** с кръста на врата го застреляха като куче го доказва!!!!
95
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Жичкаджия С ОпитДругарю ти май не си много умен
94
7
 
26
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
като чета такива статии компенсирам със "Записки по български въстания" на Захари Стоянов. частта Батак ми е достатъчна. маркирал съм си я с хартийка и когато някой платен журналист пише такива глупости за *** дето изклаха Батак, черпя веднага истина от историческите извори.
93
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargкак можеш да сравняваш този *** и клоун-виж му снимката само -с Ботев и Левски бе ***!?
92
12
 
51
 
! Отговори
Жичкаджия С Опит преди 9 години
Пропаганда! Защо не пишете статия за албанските шиптъри как докато изнасилват сръбски жени и деца ги клаха като прасета с брадви и триони! Сърбите извършиха някои неприлични дела, но в сравнение с тях, зверствата на шиптърите са ужасяващи! Бяха си в правото сърбите. Сега, Косово е мюсюлманска държава в Европа с 3 мил. за отстрел, и претопяват Македония която до 20-30 г. ще е Албанска територия ако си траем като....нали знаете. Хайде със здраве.
91
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Примитивна западна фашистка пропаганда. Светът за тях винаги се дели на наши и ваши
90
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега украинците извършат такива гаври в източна украйна ...защо американците не бомбардират Киев ами защитават фашистите . Когато Босна и Косово се отделяха американците бяха с тях сега когато Донецк се отделя са против . *** ??????
89
3
 
8
 
! Отговори
до 117 преди 9 години
Като оправдаваш де факто това..да ти пожелая да ти се случи и на теб!..от Вашите!
88
2
 
11
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Примитивна западна фашистка пропаганда.-----И защо реши, че аз или който и да е от нас се идентифицира с "нашите" сърби? И кой говори за сърби в случая? Говорим за конкретен човек и шайката около него! Ако обичаш, да не се идентифицираш и ти с мен!
87
16
 
8
 
! Отговори
пропаганда преди 9 години
Примитивна западна фашистка пропаганда. Светът за тях винаги се дели на наши и ваши. Нашите винаги са добрите, а вашите са винаги лоши мръсни убийци и трябва да бъдат избити от добрите наши. Нашите босненци, са, разбира се, най-добрите хора на света! А вашите сърби, са зверове, людоеди и кръволоци!
86
3
 
16
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Срещу починали хора е грозно да се говори,....---------Никой не говори за починали хора, а за мъртви изверги!
85
24
 
13
 
! Отговори
Ico преди 9 години
"Днес тя е безработна, без средства за съществуване" в такова положение може да каже че не Аркан я е изнасилвал ами и Ганди. Срещу починали хора е грозно да се говори, но чак пак и на конференция да те канят... айде по сериозно.