Опустошение след престрелките в Куманово

Остава въпросът – защо македонската държава не е действала по-рано?
Обновена: 11 май 2015 14:11 | 11 май 2015 09:25, Елка Василева
36

Снимка: БТА

На жителите на квартал "Дива населба" в Куманово снощи им беше позволено да се завърнат по домовете си.

През изминалата нощ стрелба вече нямаше. А гледката след края на операцията изглежда като на истинско бойно поле.

Убити бяха 22 души – осем полицаи и 14 сепаратисти. Над 37 служители на органите на реда са ранени. Трийсетина от сепаратистите се предадоха и в момента се провеждат разпитите им.

Още по темата

Президентът на Македония Георге Иванов обаче заяви, че няма да бъде допуснато повишаване на напрежението, дестабилизация на държавата и на междуетническите отношения. Иванов каза това след спешно заседание на македонския Съвет за сигурност.

Президентът призова гражданите да проявят търпение и да не се поддават на провокации. "Става дума за екстремно насилническа група, чиято цел беше да предизвика дестабилизация на страната. Информация за тази група имахме още в началото на годината и информирахме за това 17 партньорски служби на страните от НАТО и региона. Но размяната на информация с цел превенция не даде резултат", съобщи Иванов.

Експерти в Македония обаче поставят въпроса защо службите позволиха на терористите да се разположат в Куманово, пише на сайта си телевизия Алсат. Как службите за сигурност допуснаха група от стотина добре въоръжени лица да влязат в Куманово и какво са правили Агенцията за разузнаване и останалите служби, питат експертите по сигурността след полицейската акция в Куманово.

Според професор Стефан Буджаковски службите за сигурност е трябвало по-рано да реагират, да предприемат действия, за да не се стигне до разполагането, концентрирането на такава терористична група в градска среда.

Според експертите е още по-странно защо службите не са реагирали след събитията, сочещи, че нещо се подготвя. 

След като е имало информация, след като се случи "Гошинце" /нападението срещу граничен караул през април/, смятам, че не биваше да се допусне тук да пристигнат въоръжени групи, казва бившият вътрешен министър Павле Траянов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: македонияКуманово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много жертви са дали македонците, бе! То си е направо 1:1...
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам снимките, почерка ни е познат:Недоволните от корупцията на системата се 'третират" с гранатомети!
26
1
 
7
 
! Отговори
синева преди 8 години
Не са хубави тези работи..... Слънцето грее за всички, но все ще се намери някой да го помрачи. И това ако е политика!!!!!.......
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Груевски работеше в Мултигруп на времето време е този БЮРМ ски мафиот да се маха СВОБОДА ЗА МАКЕДОНИЯ
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TR5 и тук имаме *** що да слушаме и тези на УДБА
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На фона на десетките хиляди къши в Украйа - това си е буря в чаша вода!
22
4
 
2
 
! Отговори
TR5 преди 8 години
стига сте ни занимавали с Македонските драми - няма да "тикат" към БГ ;Спрете с тези глупости . . Македония. . . гледайте си нашият хал. . . . . . ето ви един характерен коментар . . . който ще чуете от всеки трети посетител в кръчмите из Скопие. . . проверете ако имате възможност сами:Covek Srbija papala stap pa kreva borbena gotovnost. Bugarcinjata sekogas imalo koj da gi "cuva". A, ako padnavme na toa deredze Bugarija na nekoj da dava sovet. . . . 11. 05. 2015 11:05:04
21
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дельо преди 8 години
Това да не е къщата на Чакъра?
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да свалят измисленото македонско знаме, да слагат Българското знаме (което по право е и тяхно) и няма да чуят за албанци повече ! Лесно е :) просто се преберете вкъщи !
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълен театър!С тази акция провериха боеспособността, въобще способността на службите да реагират в реална ситуация. Имат подробен анализ на народопсихологията в района, остана да седнат (където трябва) и да изработят един, подходящ за района вариант на "Арабска пролет". Ако вече не горе долу готов и с инфото от акцията да нанесат последни щрихи.
18
1
 
13
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Ако си отидеш в турция ще си най-добре,един *** по-малко да смуче от разграбената ни държава.
17
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Санирането е политически инструмент за намаляване на собствеността.Голямата цел е да се намали притежанието на личната собственост от международните финансови институции,които се дразнят от факта,че в България има много такива хора.Опитват се да приложат либералният модел при който повече от хората живеят под наем.Човекът без собственост е по-лесно контролируем.
16
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Експерти в Македония обаче поставят въпроса защо службите позволиха на терористите да се разположат в Куманово"След като армията за особождение на косово пое отговорност за атаките, да питам ли кой стои зад "държавата" косово и кой е съдействал за атаките?
15
4
 
15
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Нека да ги клатят те това заслужават макетата. Говорите, че и в България ще се случи същото, но не знаете какво е да си българин в мънкидония. Там са още в татова сърбия и докато е така ще има кой да им размахва пушки.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освободителната народна армия - крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорност за атаката в Куманово и обяви, че създава Република Илирида. При сблъсъците загинаха най-малко 22 души - 8 полицаи и 14 нападатели. Убитите терористи носили униформи на Армията за освобождение на Косово.АОК е бивша сепаратистка организация, която се бореше за отцепване на северозападната част на Република Македония и присъединяването й към Косово.
13
4
 
29
 
! Отговори
тцЪ преди 8 години
Гледайки какво става оттатък Вардар и как реагират спецчастите, не мога да не се замисля как биха реагирали нашите, ако подобно нещо се случи у нас.
12
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахаха, тоз пък санкции на САЩ щял да налага. С голо дупе ли ще ги наложиш бе, атакистче смешно?
11
17
 
24
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
Глупости. Товa е много елементaрен и безсмислен въпрос, който подозирaт, че остaвa!Истинският въпрос, който остaвa е зaщо след кaто Нюлaнд кaзa, СAЩ сa нaляли 5млрд долaрa в Киевския преврaт, след кaто МaкКейн се срещa с лидерите нa ИД, все още имa зомбирaни нaтовски медузи?Зaщо не сме отзовaли aмерикaнския послaнин и не нaложим сaнкции срещу СAЩ?
10
4
 
41
 
! Отговори
Галя преди 8 години
"Трийсетина от сепаратистите се предадоха и в момента се провеждат разпитите им."Почему сразу "сепаратисты", а не бандиты и не террористы?
9
15
 
60
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Българи, гледайте Македония и мислете за България !Ето, това направиха САЩ с Европа !Безкрайната ислямизация на континента, на Балканите и на България ще доведе до същите последици като при комшиите ...КОЙ ? КОЙ ? КОЙ създаде изкуствената мюсюлманска държава Косово в сърцето на Европа ????