Насилието в Македония

Нещо сериозно или временен изблик видяхме в Куманово?
16 май 2015 22:29,
113
Насилието в Македония
Снимка: Reuters

Това, което стана във втория по големина македонски град, беше най-кървавият изблик на насилие на Балканите от повече от десетилетие насам. За Македония периодът е още по-дълът – за последно страната беше в сходна ситуация през 2001-ва година, коментира сп. “Икономист”. 

На 9-ти и 10-ти май македонската полиция извърши мащабна операция срещу цели, определени като “албански терористи”. По време на акцията бяха убити 8 полицаи и 14 албанци. Съвсем естествено страхът от нов въоръжен балкански етнически конфликт сграбчи региона.

Седмица след случилото се обаче въпросите остават много повече от отговорите.

Според македонските власти заподозрените терористи, много от които са пристигнали от съседно Косово, са имали мисия за започване на битка за “Велика Албания”, която да обединява Албания, Косово и големи части от Македония.

1/4 от 2-милионното македонско население е албанско. След като преди 14 години гражданската война беше избегната на косъм и православни християни и мюсюлмани направиха взаимни компромиси, за да живеят в мир.

Разбира се, възможно е въоръжените албанци да са планирали атаки с политическа цел. Но “Икономист” отбелязва, че тези групи са известни с криминалната си дейност по граничните райони с Косово и Сърбия. И дълго време са били извън радара на полицията, най-вече благодарение на политическите си връзки.

Затова и действията на правителството на Никола Груевски изглеждат като стратегически ход, целящ отвличане на вниманието от гръмналите в началото на годината вътрешнополитически скандали, свързани с незаконни подслушвания.

Записите, стигнали до ръцете на опозицията, уличават членове на правителството във вмешателство в работата на съдебната система и манипулиране на избори. Очакват се още разкрития, които да разобличат високопоставени етнически албанци, част от коалицията на Груевски. Записи ще хвърлят и нова светлина върху убийствата на 5-ма рибари през 2012-та година, които бяха приписани на ислямисти, но истината може да се окаже друга.

Шефът на разузнаването, вътрешният министър и министърът на транспорта вече подадоха оставки. Голям антиправителствен протест е насрочен за неделя.

В тази обстановка малцина са убедени в твърденията, че убийствата в Куманово са изцяло свързани с предотвратяване на терористични атаки. Повечето вярват, че става въпрос за опит за отвличане на вниманието.

Настроението на хората се вижда ясно във видео, което бързо набра популярност в социалните мрежи в Македония – етнически албанец от Куманово казва на новинарски екип, че никой не иска война и се прегръща със свой съгражданин от македонското мнозинство. “С моя приятел знаем, че ни манипулират, но няма да се поддадем”, споделя албанецът.

Насилието е голяма крачка назад за страна, която се опитва с всички сили да заслужи респект и положение на международната политическа сцена. Борбата за името с Гърция се проточва дълги години и това спира Македония по пътя към ЕС и НАТО.

И националната кауза със сигурност страда, когато държавата е в хаос, а свободата на словото и независимостта на съдебната система са компрометирани.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До гошеРусия да си продава петрола и газа на Китай. .хем са по близо хем са приятелска страна. .Интеграцията на двете страни е жизнено важна..идните имат ресурси и земя. .другите работливи хора и търговци. ..Все някой трябва да спре сащ. .Имаме нужда от нов финансов полюс а и икономически. .Това ще е най мощния съюз ...
45
1
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До пенкоИма въоръжени хора стрелящи срещу полицията. .факт е че има убити и ранени полицаи. .Никой те оказва военна съпротива при проверка. .Явно става дума за терористи и няма какво да го осукваме. .Защо са оказали въоръжена съпротива. .Явно полицията е действала съвсем правилно. .Единствения упрек е защо са дали жертви. .тук пак може да се открие ръката на сащ и службите им..създават проблеми на Европа и Русия.
44
2
 
1
 
! Отговори
пенко преди 8 години
Какво я мислим Македония !? В американските виждания тя е много по-напред от България! Просто сменят правителството , Изграждат НА МАКЕДОНСКИЯ БРЯГ терминал за втечнен шихтов газ и държавата цъвти и връзва !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
43
3
 
4
 
! Отговори
гоше преди 8 години
Нека бьдем бьлгарски патриоти и да подкрепим свалянето на доказания бьлгарофоб Груевски. Дори спирането на турски поток е добре за нас.
42
3
 
10
 
! Отговори
бспеец преди 8 години
Станишев вероятно отива за да се пегръща и целува с албанските лидери по трибуните на протеста. Той има опит вече с прегръдки и целувки с ДПС на лъвов мост миналата година. Може пък да накара тълпата да се прегръщат и целуват.
41
1
 
8
 
! Отговори
ахмед преди 8 години
откъде изкарахте вашия Стамболов че е турчин?разберете го не си търкайте ръцете напразно за Македония защото няма да стане това което искате да се раздели!
40
2
 
17
 
! Отговори
историк преди 8 години
Направо е невероятна приликата между двата абсурдистана - БГ и Македония.Просто нема начин да не сме произлезнали от едно котило на лузъри.
39
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1894 г. Стамболов предлага на султан Абдул Хамид Стамболов турската армия да окупира княжество България. Всичките европейски провинции (Княжество България, Македония и Одринско) да станат един Урумели-бейлер-белък, като престолонаследникът бъде Урумели бейлер-бей. Този Урумели бейлер-бей разбира се, ще бъде Стамболов.
38
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македния се разделя с България по простата причина, че е предавана многократно от върхушката на Царство България. Началото полага Стамболов с предложенето му за дуалистична държава Турко-България логично, Стамболов не е българин майка му е туркиня. После Фердинанд дели Македония чрез тайни договори с Гърция и Сърбия. Накрая идват зверства на армията ни - пияни царски офицери разстрелват с картечници цели села, наказание за убити германски войници. Днес отново България предава македонците - върхушка та ни заема страната на албанските терористи.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световните национално - освободителни движения се развихрят след създаването на США. Започват едни велики френски революции, с гилотини се унищожават национални елити, появяват се Наполеони, които хвърлят Европа във войни. Старите империи са подложени на разпад. И така, България след другите народи бе освободена. процесът продължава. След като тогава ни освободиха, сега ще дойдат тук да ни покажат как се произвеждат високотехнологични домати.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2001г. големи банди албански партизани бяха обкръжени в Арачиново от македонските сили за сигурност. Танковете, които Костов им подари бяха готово с право мерене да стрелят по всяка плевня с въоръжените албански гъзари. В тоз момент се намесиха кейфор, мейфор и най вече американската амбасада. В Арчачиново пристигат четири автобуса и под мъдрото наблюдение на американския посланик бабаитите са изведени от обкръжение. То така всеки би искал да бъде партизанин.
35
4
 
20
 
! Отговори
Me4o преди 8 години
Тази снимка изобщо не изглежда като проява на насилие! По-скоро като начало на "хард-порно" филм.. Сигурно след малко ще иде да целува полицаите, та да я дават по световния видеообмен, след което "ще поведе народа с разголена гръд".. Сценаристите на тези "пърформанси" май са били преписвачи като студенти, нищо не могат да измислят ново с тъпите си кратуни..
34
3
 
17
 
! Отговори
до 69 преди 8 години
Не, драги соросоиде! Полза от размириците има САЩ, за да не мине руския газ през Македония за Европа.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правителство, което застава зад южния газопрод на Балканите от Русия, незабавно бива сваляно със "протестъри", "етническо" напрежение от "бунтовници" срещу "режима" и трябва да си сляп, за да не виждаш американските икономически и политически интереси зад сценария. Но виж, северен поток - мооооже!!
32
3
 
6
 
! Отговори
Ивайло преди 8 години
Защо представителите на Атака защитават с гърдите си официалната позиция на руското външно министерство относно събитията в Македония?
31
0
 
6
 
! Отговори
до 73 преди 8 години
Ще взима като избираме все едни и същи ***.
30
5
 
10
 
! Отговори
до 70 преди 8 години
Много правилно сте го написали колега. Интересното е, защо версията , че Груевски е организирал нападението в Куманово бе силно пропагандирана от наши политици. Аз я чух от Каракачанов. Да не се окаже, че всичко е подготвено в България от антибългарски *** терористични елементи с помоща на ЦРУ. Изобщо няма да ме учуди ако е така. Нашите нагъзени *** са готови на всичко за няколко долара.
29
8
 
23
 
! Отговори
Благодарим преди 8 години
Благодарим на САЩ, че допринесоха за изострянето на етническото напрежение на балканите.Благодарение на САЩ и техните бомбардировки над Югославия, сега не се успиваме, а треперим и не спим цяла нощ. Чудим се дали ще сме живи сутринта.Благодарим на САЩ, че избиха хиляди невинни и насадиха етническата омраза на балканите.
28
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В статията се усеща миризмата на евро-атлантическите "ценности". Тя може да послужи за начално обучение на начинаещи хомо ***. Грамотен човек трудно би повярвал, че правителството в Македония ще покани с хляб и сол ислямски терористи от американизирано Косово да извършват терористични актове. Тази версия я чухме от някой наши политици и медийте я подхванаха. Чиста *** пропаганда. Човек трябва да е изключителен *** за да се върже на нея.
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сборная победи ФАЩ с 4:0 на световното и днес ще играе финал с Канада. Гудбай Америка!