Гърция се надява на споразумение с кредиторите до неделя

През юни Атина има четири вноски към МВФ за ?1,5 млрд.
29 май 2015 08:18,
5
Гърция се надява на споразумение с кредиторите до неделя
Снимка: Reuters

Гърция и нейните кредитори останаха на различни мнения за това дали двете страни са близо до пробив в преговорите, като Международният валутен фонд (МВФ) потвърди вчера възможността Атина да обедини плащания към Фонда, дължими следващия месец, предаде Асошиейтед прес.

"Страните имат право на натрупване, когато имат серия от плащания през даден месец..., да направят едно единствено плащане в края на месеца", заяви във Вашингтон говорителят на МВФ Уилям Мъри.

Още по темата

Той допълни, че Атина не е отправяла искане за комбиниране на плащанията и че последната държава, която е правила това, е била Замбия преди 30 години.

Гърция предупреди, че може да не успее да направи плащането по дълга си към МВФ на 5 юни, ако не постигне споразумение с кредиторите за отблокиране на последния транш от спасителната финансова помощ. През юни Атина има четири вноски към МВФ на обща стойност 1,5 млрд. евро.

Премиерът Алексис Ципрас е провел едночасов телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд, съобщиха източници от правителството.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис изрази оптимизъм за постигане на споразумение до неделя.
Говорителят на МВФ Уилям Мъри отказа да коментира кога може да бъде постигнато такова, като настоя, че "има още работа за вършене".

Ако Гърция не успее да постигне споразумение с кредиторите, е възможно страната да излезе от еврозоната, което би разклатило европейските и световните пазари, посочва АП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gurcia nikoga niama da falira. Samo ni razpraviat istorii, no istinata e che UE nikoga niama da ostaviat Gurcia da se sbliji s Rusia. Moje da mrunkat kolkoto si iskat, no nakraia za Gurcia vinagi shte ima pari, za tova i Varofakis ne otstupva na Merkel
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние живеем с 120 Е пенсии, така че ще видят какво е.
2
1
 
5
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Съвременната банкова система ФАБРИКУВА пари от нищото!!! Таэи схема на проиэводство на пари е може би най-невероятния трик, който някога е иэмислян в човешката история!!! Марио Драги, също така трябва да предостави на ЭАКЪСАЛА ГЪРЦИЯ, чисто нови, прясно отпечатани пари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1
7
 
18
 
! Отговори
фалит на Гърция преди 8 години
Гръцките хитреци с изненада установиха, че и други могат да хитруват, че дори по-добре от тях! Честит им фалит на гърчолята! Започнеш ли да вземаш нови заеми, за да погасиш старите, означава, че затъваш все повече и обедняваш с космическа скорост. За няколко години доходите на гърците намаляха двойно. През следващите няколко години отново ще намалеят двойно. И ето ги на български доходи!