Ще има ли GREntrance с транш от ?25 млрд.?

В Атина цари оптимизъм за споразумение с кредиторите
5 авг 2015 09:43,
11
Ще има ли GREntrance с транш от ?25 млрд.?
Снимка: Reuters

Съдбата на споразумението между Атина и нейните международни кредитори се решава днес, пише в. "Вима". За днес е планирана решителната среща на гръцките министри на финансите и икономиката с представителите на четирите институции, с които Атина преговаря за постигане на споразумение по третия спасителен пакет за страната в размер на 86 млрд. Евро.

На срещата ще бъде направена равносметка на първия тур от преговорите, а в рамките на оставащите дни от седмицата ще трябва да бъдат финализирани и другите теми.

Още по темата

"Лошите кредити", рекапитализация на банките и приватизацията са само някои от въпросите, по които гръцките ресорни министри и институциите трябва да се договорят възможно най-бързо.

Анализатори определят днешната среща като решаваща, тъй като от нея ще се види доколко постижимо е споразумение с кредиторите до 20 август. Срещите с институциите обаче не свършват днес. В рамките на преговорите технически екипи ще продължат дискусиите, пишат още изданията.

Гръцката страна твърди, че няма значителни различия с кредиторите. Финансовият министър Евклидис Цакалотос каза, че преговорите се движат по-добре от очакваното. По думите му различията се отнасят до управлението и контрола на новата агенция за приватизация.

В. "Прото тема" пише, че ЕК е обнадеждена от хода на преговорите и че смята за постижима целта за споразумение до 20 август. Атина иска споразумение с кредиторите до 11 август, така че новият договорен с тях меморандум с икономически мерки да бъде гласуван до 18 август, за да стане възможно предоставянето на транш от 24-25 млрд. евро на Гърция от Европейския стабилизационен механизъм.

В противен случай ще бъде взето решение на Гърция да бъде отпуснат нов "мостов заем" от Европейския фонд за финансова стабилизация в размер на около 6 млрд. евро, а преговорите да продължат до есента.

В. Катимерини" твърди, че гръцката агенция за приватизация ще прерасне в суперприватизационен фонд, ключов елемент от споразумението по третия спасителен пакет за Гърция, в който Атина ще прехвърли част от активите си на стойност около 50 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас, Варуфакис и другите умни глави Защо оставихте Гърция в лапите на МВФ и ЕС? Уплашихте ли се. Сигурно натиска от Запада е бил много силен. Не искаха да изтърват Гърция, въпреки че народът им даде картбланш за излизане.Но какво ще стане ако всички по-бедни държави тръгнат да излизат? Богатите няма да има откъде да смучат.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще има. Тези пари няма да останат и една хилядна от секундата в Гърция, директно ще бъдат преведени към сметките на частните кредитори да си покрие Гръция плащанията по лихвите и главницита за да не загубят лихварите паричките си.
2
3
 
5
 
! Отговори
Loykos преди 8 години
Abe mnogo chevrasti garcite kogato triabva da vzemat.Mai zabraviha pak ,che triabva i da vrashtat.Grexit e neizbezen.Vapros na vreme e.Agonijata shte prodalzi.Ne e vazmozno,osven,che i ne smiatat da vrashtat nito cent,a se otvariat za desetki,stotina miliarda oshte.To e kato da gasish ogan s nafta.
1
2
 
6
 
! Отговори
ясновидец преди 8 години
Ша има, ша има,и турски поток ша има. Сал ТОЙ ще скимти като пребито куче, че се водил по еврогей-атлантическата солидарност, докато другите си гледат интереса.