Българи обрани край Солун. От Консулството: Дайте пари!

Семейство остана без никаква подкрепа и без документи
Обновена: 17 авг 2015 17:49 | 17 авг 2015 16:55, Екип на Dnes.bg
135
Българи обрани край Солун. От Консулството: Дайте пари!
Снимка: Dnes.bg

Българско семейство се оказа без пари и подкрепа от страна на властите ни, след като колата им е обрана по обед на паркинг на заведение на 40 км от Солун, в посока Атина.

Оставяйки я на паркинга, по обед те биват извикани от радиоуредбата на плажа, да се явят при автомобила си.

Семейството се втурва и установява, че колата им е разбита, а от нея са откраднати пари, скъпи вещи, техника – смартфони и лаптоп, както и документите им за самоличност.

Правят опити да разберат от гръцките полицаи какво точно се е случило, но за жалост не срещат нужната подкрепа. Звънят и на консулската ни служба в Солун, а от там им съобщават, че няма какво да направят, освен че срещу 75 евро на човек, може да им бъде издаден временен документ за самоличност - пасаван, за да се приберат в България.

Освен това семейството е възмутено, че са им поискали и 67 евро глоба за загубена лична карта, която всъщност е открадната.

След като е направен протокол за нанесените щети, се оказало, че няма кой да разпише документа, за да могат да преминат границата. Затова сега се налага да дойде друг полицай, който може да направи това чак утре по обяд.

"Ние нямаме пукната пара, всичко ни беше откраднато, сега сме в полицията в Солун, за да разберем какво се случва, за да им разкажем какво са ни откраднали. Г-н Гелев от консулския ни отдел не ни помогна, освен че ни поискаха пари. Подозираме организиран обир, тази кражба не е случайна, имаше стотици паркирани коли, точно нашата кола ли решиха да оберат", сподели пред Dnes.bg Любомир Цветков, чиято кола е обраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
4
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 8 години
Абе много *** народ има тук. Личи си по това, че пишете без да мислите. Вие знаете ли що роми идват всеки ден в косулствата и се обявяват за изпаднали ве беда и искат пари? Единия го излъгали, другия го обрали. Какво правим ако на всеки почнат да раздават? Мислите ли с тия големи грозни глави? За всеки да се води разледване, дали наистина е в беда ли? И като е в беда какво? Ми те и в България всички са в беда. Къде дават така пари. *** *** сте. А думата "***" я цензурират тук. А ром?
84
1
 
5
 
! Отговори
Megan преди 8 години
До писна миЗа ИЗГУБЕН документ има глоба, но не и за откраднат. Ти да не си от посолството, че и на мен ми писна от некадърни селяни, свряли се на топли службички.
83
1
 
6
 
! Отговори
писна ми преди 8 години
До Анонимен 111Българските посолства/консулства работят по законите на РБ.В закона за личните документи за самоличност ясно е казано:чл.81 - наказва се с глоба от 20-150 лв. всеки, който загуби, повреди, унищожи... документ за самоличност.Кое не ви стана ясно пак? Обяснили са им, че има глоба до 75 Евро за изгубен личен документ, освен ако не предоставят документ от полицията, че е имало грабеж на лично имущество и, са им обяснили, че временен паспорт за прибиране в БГ (пасаван) струва 67
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 103Тук не става въпрос да им дават пари, а да не им искат пари. Прочети внимателно!
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българскот консулство в Мюнхен е трагедия.
80
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 8 години
До рускиня 107:Ако ти си рускиня, значи в БЪЛГАРСКОТО консулство в Петербург (той не беше ли в същност Санкт Петербург?) са "МНОГО ОТЗИВЧИВИ" към РУСКИНИТЕ. Ние обаче, българите, се вълнуваме, защото НАШИТЕ консулства са неотзивчиви към НАС, а "много отзивчиви" към ВАС. Поняла или нарисовать надо?
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно там се оставят пари,документи и ценни вещи!!!
78
1
 
9
 
! Отговори
Ал преди 8 години
Съчувствам на това семейство , случилото се е наистина много неприятно. Но не мога да разбера що за глупост е да си оставиш парите , документите и други ценности в автомобила си без надзор! Ако си скандинавец е разбираемо , там подобни кражби са изключително редки. Но у нас това се случва непрекъснато и трябва да знаеш как да се предпазваш. В Гърция и особено в и около големите градове нещата не са по-различни от тези у нас , а и икономическата ситуация е лоша.
77
3
 
8
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Ако ти откраднат документите в България в полицията как ще ги запишат: откраднати или загубени?На мен ми откраднаха номерата на автомобила в Гърция,отидохме в полицията с един съсед който беше полицай и там ми написаха,че съм си изгубил номерата на автомобила.Различни графи са това.Ако е откраднато трябва да се трудят да открият крадеца,дига процента на престъпност и т.н.А откраднато-плащаш глоба и плащаш за издаване нови документи.
76
2
 
12
 
! Отговори
Доволен преди 8 години
Гледам масово се плюят бг посолства и консулства,но пък преди 3 години имах нужда от помощ заради загубени документи и от българското консулство във Валенсия чудеса направиха,за да ми помогнат.Бяха супер любезни ВСИЧКИ (и самата консулка).Да са живи и здрави-заради тях си хванах навреме полета от Барселона.Нека не ги слагаме всички под един знаменател-има хора и хора ;)
75
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако консулствата трябва да дават пари на всеки който е обран в чужбина, то държавата ще фалира. Такива неща се случват всеки ден, просто този инцидент се е разчул. Всеки е длъжен да си пази старателно имущетвото, най- вече документите. Аз също ги крия в колата докато съм на плаж, но на такова място да нямат намиране. И багажа винаги трябва да е скрит в багажника, независимо дали си в БГ, Гърция или Таджикистан
74
2
 
9
 
! Отговори
Умньо преди 8 години
Точно така се и развиха нещата ,по подобен сценарий в Либия,с медицинските ни сестри.И тогава много държавни милиони отидоха на халост,заради безхаберието на държавници и посланици.Когато работата отиде до там,че вече да се маже въжето със ***,тогава се сетиха да искат официално обяснение от тамошните им власти.Но за съжаление делото беше толкова напред че държавниците ни чак се очудиха на бързината на либийците.Разгеле зор,не зор,размина се.
73
2
 
5
 
! Отговори
7667 преди 8 години
а на улицата може да укажеш съпротива нали за вкъщи COT пък и къде другаде да си държиш пари и бижута ако не там та така мислят хората май това е логиката знам ли иначе си прав 99щот по тая логика "не е луд тоя които яде баницата" една пенсионерка и дръпнеш чантата и избягаш това не са ли лесни пари а пък излиза че тя е винова че е отишла да си вземе пенсията за която е работила еди колко си години
72
1
 
3
 
! Отговори
7667 преди 8 години
по принцип да първосигнално и аз си казах кой си ги държи тия неща в колата но пък 99 има право и все пак май има някои разлики колата могат да ти разбият прозореца докът си влезеш у входа качиш се сетиш се че си забравил нещо и слежеш обратно да ти няма нещата от колата така по пътя на логиката става ясно че няма как да противодействаш на кражбата следователно затова има хора които реагират "защо са били в колата"
71
2
 
10
 
! Отговори
do 92 преди 8 години
В същия дух мога да попитам кой нормален носи пари на улицата, където също могат да го оберат. Или кой нормален държи пари и бижута вкъщи. Усещаш ли колко нелеп въпрос си задал?
70
1
 
18
 
! Отговори
do 96 преди 8 години
Май не схващаш, че проблемът е в отношението на т.нар посолство. а то е, че независимо дали са ти откраднали документите от колата или са те обрали зверски на улицата, искат ти пари и никаква подкрепа не получаваш, освен презрение и изнудване. Стискай палци да не ти се налага да търсиш помощ от посолството, щото няма да я получиш и по-големи ядове няма да береш. На чужд гръб и сто тояги са малко
69
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Големия въпрос е, колко *** трябва да си оставиш всичко в колата и да хукнеш с пешкирчето към плажа? Е въпросния Любомир Цветков да ми се прави на света вода ненапита, защото той и всеки член на семейството му са задължени да носят в себе си документ за самоличност! Докато няма протокол от полицията, че действително има кражба от посолството е нормално да наложат глоба и да документите за самоличност струват пари, това мисля всеки го знае!
68
5
 
32
 
! Отговори
dd преди 8 години
кой нормален си оставя пари и ценни вещи в кола на паркинг???
67
0
 
12
 
! Отговори
do 88 преди 8 години
Така е защото са връзкари, всичките са с връзки. Капацитетът и способностите е нула.
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До NikolaНе си разбрал. Никой не е искал пари от посолството. Обратното - посолството им е искало пари.