Одрин се опразва – мигрантите се разотиват, но къде?

Старата османска столица винаги е била ценен пункт за бежанците
20 сеп 2015 13:10,
70
Одрин се опразва – мигрантите се разотиват, но къде?
Снимка: архив, Булфото

Стотици мигранти, предимно от сирийски произход, които се бяха събрали около град Одрин с надеждата да прекосят затворената за тях турско-гръцка граница, започнаха да се разпръсват на малки групи след призив на турския премиер Ахмед Давутоглу, съобщи Франс прес.

Групата от около 500 души, които лагеруваха при тежки условия до международната магистрала, водеща към границата, през последните дни на няколко пъти се сблъскваха със силите на реда.

Още по темата

Снощи те напуснаха околността в автобуси, наети от властите. Някои от тях се присъединиха към група от около 1500 мигранти, които се намират в града. Други се върнаха в Истанбул, на 200 км на изток, съобщава АФП.

Властите се надяват, че след освобождаването на магистралата, другите мигранти, които лагеруват в града, ще го напуснат скоро.

Турският ислямско-консервативен премиер Ахмет Давутоглу се срещна снощи в Анкара с шестима представители на мигрантите, за да разреши ситуацията. След края на срещата той обясни в Тwitter, че е "помолил бежанците до понеделник да прекратят акцията си".

"Гласът на нашите сирийски братя бе чут от целия свят, сега те трябва да се върнат към нормалния живот", заяви премиерът.

Той обеща да продължи да прави всичко за над 2 милиона сирийски бежанци, които се намират на турска територия. "Готови сме да изпратим хората към страни, които им отварят вратите си, но за нещастие нито една страна не е дала позитивен отговор", изрази съжаление Давутоглу.

Одрин е последният голям град на турска територия преди границата с Гърция и България. Старата османска столица винаги е била ценен пункт за бежанците, отиващи в Европа, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Доста нелепо изказване от твоя страна. Тази шепа земя стои вече 67 години пред едномилярден враг и процъфтява за разлика от вашата Раша. Тези хора успяха от пустинята да направят райска градина, а рашковците ограбвайки единствено природните богатства от собствените си земи успяха рая да го превърнат в пустиня. Преди няколко дни Шимон Перес от Киев каза на руснаците следното: Богатството на земята са хората те обогатяват земята, заблуда е че земята може да обогати живущите на нея.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора събудете се! Престанете с това русофилство и русофобство! В момента в близкият изток зрее едно огромно зло, фанатици способни на всичко за да наложат вижданията си, способни да подпалят Европа. Не ме интересува кой ще се заеме да ги изтрие от картата докато е време, дали ще е "диктатора" Путин или "диктатора" Асад, все ми е тая ако ще и Ким Чен Ун да е, важното е някой да ги изрине преди да е станало късно, очевидно поради обясними причини това няма да е САЩ. България е застрашена!!
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Одрин е бил ценен пунк за бежанците към Европа "И сега като се разотиват , влизат на малки групи в Билгария !Нейков каза по 100 на ден било прилично да влизат , иначе ще бъде наплив !Виждате колко сме добре при затворена граница !
7
5
 
28
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
"Руското верломство" отново ще лее кръв за тебе неблагодарнико !! Защото падне ли Асад, с него пада и светската държава Сирия, какъв ли е шанса и светската държава Турция да я последва начело с прикрития ислямист Ердоган. И когато бай талибан ти почука на портата със секира в едната ръка и *** в другата, европейските ти "приятели" ще се правят на приятно разсеяни както преди 140 г. докато избиват семейството ти и пак ще впериш влажен поглед на североизток да просиш за малко "руско верломство"
6
9
 
20
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Дълбоко ме съмнява ИД да са обстрелвали Израел, тъй като ислямска държава е съвместен проект на американските тайни служби, осъществен с помоща на агенти на МОСАД и саудитските салафити.
5
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Нещо бъркаш тотално понятията. ХАМАС - съдружниците на Асад и Путин са обстрелвали Израел. ИД е много далече от Израел все още. Политически наблюдатели вече не изключват варианта Русия и ИД да са подписали тайно споразумение за разделянето на Сирия помежду им. Склонен съм да вярвам на такъв вариант, като познавам руското вероломство и лакомия когато става въпрос за чужди територии.
4
3
 
24
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Интересноооо..... Пък българският министър на отбраната казва в интервю, че на всеки 5 заловени на границата само 1 е сириец.Въпрос с повишена трудност- От къде идват другите 4-рима бежанци?
3
7
 
35
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Стига с тия снимки с малки деца и жални погледи. Покажете истинското им лице. Покажете ги с качулките, бурките и т.н. След 20 години ще гледате тая ислямска Европа. Ако Европа има малко мозък ще вдигне брожения срещу тези натрапници.
2
3
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Да "уважат" Керкенез Мегаломански и цялото му гнездо
1
8
 
7
 
! Отговори
гени преди 8 години
Чудесни екземпляри за "подобряване" на генофонда на европа.